BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Położenie chłodnicy ... jakie ma znaczenie

nokerman - 2004-08-17, 14:03

moim skromnym zdaniem NIEMA!!! pod warunkiem że jest nadmuch świeżego powietrza przez gril nieutrudniony :wink:

pozdro

Go¶æ - 2004-08-17, 17:48
Temat postu: połozenie chłodnicy
Po ostatnich przebojach z chłodnica,dowiedziałem sie ze najlepiej aby visko było jak najblizej chłodnicy(linia prosta jak w 6-tce),i wszystkie elementy plastikowe jak najbardziej porzadane.ale dobrym rozwiazaniem jest jednak visko za chłodnica i wentyl.elek. przed chłodnica.
Go¶æ - 2004-08-18, 07:38
Temat postu: Re: Położenie chłodnicy ... jakie ma znaczenie
Darco napisa³/a:
Witam,

mam pytanko czy pochylenie chłodnicy pod lekkim kontem górą w strone silnika... poprawia / pogarsza / nie wpływa na chłodzenie ??

Jeżeli chodzi o wiatrak to jest el. przykręcony równo do chłodnicy ... od strony silnika :-)

Dzięki za Wasze wypowiedzi...

Przy elektrycznym wiatraku nie ma znaczenia...

Go¶æ - 2004-08-18, 12:25

W temacie nie na temat :)
Pod ktory czujnik, przekaznik podlaczyc dodatkowy wentylator elektryczny??

lokop e30 320i - 2004-08-18, 12:27

W temacie nie na temat
Pod ktory czujnik, przekaznik podlaczyc dodatkowy wentylator elektryczny??

nokerman - 2004-08-18, 12:49

jeśli to ma być jedyny wiatrak (tzn rezygnujesz z tego z wiskiem) to żeby było fachowo w chłodnicy od strony wylotu płynu chłodzącego powinieneś umieścić czujnik temperatury ze stykiem który będzie zwierał przy odpowiedniej temperaturze (80"C, 78"C) i załączał wiatrak elektryczny, jeśli dodatkowo całość będzie zasilana bezpośrednio z listwy zasilającej to będzie możliwy do osiągnięcia efekt jak w polonezach i fiatach, tzn stawiasz autko zamykasz odchodzisz a wiatraczek jak trzeba to jeszcze będzie chłodził silnik.

Są dostępne także czujniki temp z podwójnym stykiem np 80"C i 92"C wtedy można zastosować dwa wentylatory na chłodnicy i układ będzie tak pracował że jak jeden wentylator sie nie wyrabia to załącza się drugi.
Dodatkowo przy takich ukłądach wentylatory są o różnej wydajności tzn ten drugi ma więcej łopatek przez co jest bardziej wydajny.

PS. z mojego praktycznego doświadczenia do takich adaptacji polecam wentylatory (jak sie da) spasować od Renault'ów są w miarę ciche, po załączeniu nie wyją tak jak Fiat'owskie czy Polonez'owski

lokop e30 320i - 2004-08-18, 13:05

Nie zamiezam rezygnowac z wiska. I wolal bym podlaczyc sie pod istniejacy ju czujnik sa chyba 2 . Czy ktos sie pod nie podlanczal?
Go¶æ - 2004-08-20, 08:43

Najlepiej założyć wentylator z bimetalem i problem czujnika z głowy. A dlaczego nie chcesz rezygnować z wiska, po co dublować wentylatory :?: Dostałem kiedyś fachową poradę na ten temat w firmie tuningowej www.forti.pl zadzwoń i dowiesz się wszystkiego...