| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30] - ogrzewanie dla pasażerów z tyłu
RoboCop - 2006-04-06, 11:41 Temat postu: [e30] - ogrzewanie dla pasażerów z tyłu http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=95157635
czy ktoś zakładał u siebie, takie jak te na zdjęciach, co potrzeba oprócz tych kanałów?
KotSylwester - 2006-04-06, 11:47
Wydaje mi się że wykładzina ma od dołu ma wyżlobienia zaślepione gąbką... bo mam wyjętą... TAK chyba nie ma problemu, ale strzele foty dzisiaj:P
RoboCop - 2006-04-06, 12:00
| KotSylwester napisa/a: | | Wydaje mi się że wykładzina ma od dołu ma wyżlobienia zaślepione gąbką... |
tak ja mam tam gąbkę...
HeMP - 2006-04-06, 14:45
ja mam takie ogrzewanie .>>
a co jeszcze potrzeba to nie wiem .. u mnie bylo seryjne
Domel - 2006-04-06, 15:03
| HMP napisa/a: | ja mam takie ogrzewanie .>>
a co jeszcze potrzeba to nie wiem .. u mnie bylo seryjne |
.>>
Chyba tu czegoś brakuje...
Gangstapcf - 2006-04-06, 23:54
Jak kupilem drugie auto żeby sobie przekładać silnik to podczas rozbierania też zdemontowalem takie tunele. Do tego jeszcze potrzeba takie małe łączniki plastikowe, ktore łączą te tunele z nawiewem.
http://www.realoem.com/bm...080&hg=64&fg=05
część numer 4
Menel - 2006-04-07, 00:04
no co ty robo, martwisz sie o tych z tylu ? ja i tak z nie checia woze pasazera z boku po co zbytnie kilogramy ...
Lord Lukasz - 2006-04-07, 08:16
Takie coś w serii było ? bynajmniej moja jak wyjechala z fabryki jako zupełnie seryjne 316 to to miała
LUKAS - 2006-04-07, 08:56
Te tunel były w seri w kazdym sedanie Tutaj mam pewnosc ledwo 90% ale z tego co wiem to kazdy sedan czy to bylo 316 czy max full opcja 325i to miala takie tunele.
Coupe np tego niemialo, ja niemam.
PZDR
slawo - 2006-04-07, 14:55
u mnie tez sa, nawet nie wiedzialem, ale jak zmienialem na kubelki to zawuwazylem ze sa
RoboCop - 2006-04-07, 15:05
| menel napisa/a: | no co ty robo, martwisz sie o tych z tylu ? ja i tak z nie checia woze pasazera z boku po co zbytnie kilogramy ... |
menel ja tak samo do tego podchodzę, lubie obcować z moim "cudem" sam na sam ale denerwuje mnie jak coś było w opcji a ja tego nie mam i drugi powód,
fajnie jak coś z tyłu grzeje, bo wypędza tą parszywą wilgoć, której po tej zimie mam całe wiadra więc jak mi to auto zostanie na przyszłą zimę, to napewno to założę...
tym bardziej, ze jak widać nie ma z tym problemów...
.... jak mocno z tego wiucha? ....
ps.dziwne, że mało kto to zauważał u siebie... ja wciąż nurkuje pod fotele, bo ciągle mi coś spada...[/b]
LUKAS - 2006-04-07, 15:22
| RoboCop napisa/a: | | .... jak mocno z tego wiucha? .... |
Niezbyt mocno. Weź pod uwagę że jest to spora odleglosc od dmuchawy, wiec wnioskuje ze dmucha tak jakbys normalnie mial dmuchawe ustawiona na 1ce.
Poprostu czuc lekki podmuch na stopach, ale w lato jak nosi sie lekkie obuwie i najlepiej ma sie krotkie spodenki, bo w zime tego raczej nie poczujesz.
Łukasz - 2006-04-07, 15:39
Przydaje się w chłodne letnie wieczory na tylnej kanapie.....
RoboCop - 2006-05-14, 10:03
przywiozłem te tunele z ///Majówki, żeby je wymienić, trzeba:
odkręcić przednie fotele
wyjąć całą tapicerke spod nóg (łatwo nie jest )
w puszce, która obudowuje nagrzewnice, rozdysponującej powietrze na poszczególne nawiewy - w dolnej części (tam gdzie są nawiewy na nogi) - znajdują się zaślepione
dodatkowe kanały, w które wciska się element nr4
http://www.realoem.com/bm...080&hg=64&fg=05
niestety w coupe nie ma w podłodze śrub do przytwierdzenia, tych kanałów, ale to akurat nie jest wielki problem, w porównaniu z wyciąganiem tej cholernej maty spod nóg...
pzdr
Vindevil - 2006-05-14, 21:11
Są śruby do ich mocawania w cupe, jak i w każdej innej która nie ma tych nawiewów. A montowane były w każdym cztero drzwiowym samochodzie a w innych była opcja......
RoboCop - 2006-05-14, 21:17
przymierzałem kanały "na sucho" przy wyjętym całym wnetrzu, nie ma śrub do których moznaby je przykręcić... te kanały - raczej - nie były opcją, może w coupe występowało to
razem z klimą... ale to w sumie inny temat...
Arczi e30 - 2006-05-15, 07:40
za jakis czas bede chcial to włożyc do swojej coupe bo mam jeszcze bude 4d z poprzedniej e30-tki i jesli macie racje ze w kazdej 4d bylu takie tunele to mam cały komplet ... czemu nie pokombinowac ...
marekfl - 2006-12-24, 16:57
Siamka
Sorki że odgrzebuje stare tematy, ale przeszukiwałem własnie forum szukając informacji o tych właśnie nawiewach. Miałem już pisać nowy temat ale znalazłem ten wiec się podłacze!
Mam takie tunele u siebie też w swoim trumniaku (M40 bez klimy, znajac życie pewnie wszystkie trumniaki to miały - Touring ma więcej No i jakos nigdy nie zwracałem na to uwagi, czy tam cos dmuch czy nie dmucha. Przypomniałem sobie o tym jakoś niedawno.
Ustawiłem nadmuch na nogi, i żeczywiście cuś tam gwizdo ale mam takie wrażenie jak by coś było zatkane w tych nawiewach dalatego tak słabo dmucha. Odległość od dmuchawy nie ma w/g mnie znaczenia. Czy jak to kto rozbierał to nie zauważył jakiegoś miejsca które mogło by być zapchane?? Może na tym kolanku plastikowym tam rura jest bardzo cieńka???
ps. Nie sądze żeby BMW montowało to jeśli by miało tak dmuchać ja dmucha czyli ledwo wyczuwalnie??
Dodam że filtr kabinowy został wymieniony niedawno, nadmuch jest na tyle skuteczny że nie wałczam nigdy nawet na 2 bo oczy czapke chce zwiac wiec nadmuch jest jak najbardziej sprawny i wydajny!!!
Goliat - 2006-12-24, 17:40
| marekfl napisa/a: | Siamka
Sorki że odgrzebuje stare tematy, ale przeszukiwałem własnie forum szukając informacji o tych właśnie nawiewach. Miałem już pisać nowy temat ale znalazłem ten wiec się podłacze!
Mam takie tunele u siebie też w swoim trumniaku (M40 bez klimy, znajac życie pewnie wszystkie trumniaki to miały - Touring ma więcej No i jakos nigdy nie zwracałem na to uwagi, czy tam cos dmuch czy nie dmucha. Przypomniałem sobie o tym jakoś niedawno.
Ustawiłem nadmuch na nogi, i żeczywiście cuś tam gwizdo ale mam takie wrażenie jak by coś było zatkane w tych nawiewach dalatego tak słabo dmucha. Odległość od dmuchawy nie ma w/g mnie znaczenia. Czy jak to kto rozbierał to nie zauważył jakiegoś miejsca które mogło by być zapchane?? Może na tym kolanku plastikowym tam rura jest bardzo cieńka???
ps. Nie sądze żeby BMW montowało to jeśli by miało tak dmuchać ja dmucha czyli ledwo wyczuwalnie??
Dodam że filtr kabinowy został wymieniony niedawno, nadmuch jest na tyle skuteczny że nie wałczam nigdy nawet na 2 bo oczy czapke chce zwiac wiec nadmuch jest jak najbardziej sprawny i wydajny!!! |
To ze trumniaki maja lepiej to wiadome
Te kanaly sa wyprowadzone pod siedzeniami. Przyczyna ze slabo wieje moze byc to ze polaczone sa one elementami elastycznymi z magrzewnica. Czesto to spada [polskie drogi ] Mozna to sprawdzic odkrecajac element tunelu srodkowego [ten miedzy lewarkiem skrzyniu biegow a deska rozdzielcza]
marekfl - 2006-12-24, 17:47
| Goliat napisa/a: | To ze trumniaki maja lepiej to wiadome
Te kanaly sa wyprowadzone pod siedzeniami. Przyczyna ze slabo wieje moze byc to ze polaczone sa one elementami elastycznymi z magrzewnica. Czesto to spada [polskie drogi ] Mozna to sprawdzic odkrecajac element tunelu srodkowego [ten miedzy lewarkiem skrzyniu biegow a deska rozdzielcza] |
Siamka
Dzięki za pomoc, jutro to sobie sprawdze
ADC - 2006-12-25, 11:27
A ja mysle ze ten typ tak ma U mnie tez nie ma rewelacji w grzaniu choc czuc ze wieje
kemot324 - 2006-12-25, 23:16
Dokładnie, u mnie też ledwo co wieje, a sprawdzałem w innych e30 i ten sam objaw.
marekfl - 2006-12-26, 07:45
Siemka
w/g mnie coś sie przytkało albo zsuneło jeśli by miało dmuchać tak jak dmucha to by to szmira była a myśłe że bmw by tego nie wypuściło jak by tak lipnie dawało chociaz moge się mylić
kemot324 - 2006-12-26, 13:34
Chyba to jednak tak "lipnie daje", rozbierałem to nawet kiedyś specjalnie i wszystko było drożne i na miejscu.
Artur C. - 2006-12-26, 21:21
Seryjnie dmucha tak sobie lekko ale i tak dobrze suszy dywaniki- jeśli hcemy więcej ratunkiem jest połowiczne zasłonięcie nadmuchu na nogi z przodu.
marekfl - 2007-01-05, 15:35
Siemka
Sprawdziłem to ostatnio troche wnikliwiej, i żęczywiście to bardziej wyglada niż jest użyteczne caly strumien powietrza wybiera sobie najłatwiejsza droge (czyu najgrubszą rure) i dmucha na nogi po zasłonieciu nadmuchow na nogi z przodu zeczywiście wtedy mocno dmuch aaaahhhhhhh troche się zawiodłem ale nic to ... CIOSY CAŁE ŻYCIE CIOSY!!!!
Vindevil - 2007-01-05, 16:19
Ja tam jestem zadowolony , bo jak wezmę na czwarty stopień dmuchania to zawsze mi wysuszy dywaniki Więcej mi nie trzeba
RoboCop - 2007-01-06, 14:50
tam nie bedzie mocno wiało.... nikt z Was nie ma nic przytkane - ja te nadmuchy u siebie zakładałem (mam coupe i w tym nadwoziu nie ma tych nadmuchów) - przy nagrzewnicy sciąga się zaślepki i zakłada kanały powietrzne, prowadzące strumień powietrza do tyłu... jednakże piorytetem w tym rozwiązaniu jest nadmuch na dół dla pasażera i kierowcy z przodu, do tyłu chwyt powietrza od nagrzewnicy to jakieś 25% tego co idzie do przodu, więc tam nigdy nie będziemocno dmuchać....
|
|