BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Co ile wymiana ??

BARABUS - 2006-04-09, 19:54
Temat postu: Co ile wymiana ??
Sorki jeżeli się powtarzam, jeżeli tak to prosze o przekierowanie lub usunięcie postu, ale niestety nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi :)

Pytania:
1. Co ile zalecacie wymiane oleju w silniku ? Jeżdze na Mobil 1 0W/40 fulll syntetyk. Wymiane robie zawsze co 10 tyś km, ale tak sobie myśle czy nie można troche więcej ?? ?

2. Chciałem wymienić olej w skrzyni manualnej, czy możecie mi powiedzieć gdzie jest wlew ?? ??? :?

Pozdro

Pawel-e30 - 2006-04-09, 19:57

wymieniaj co 10tys a jesli jezdzisz na gazie to czesciej :wink:
Wiadomo mozesz i co 12-15ys wymieniac ale jak częściej wymieniasz tym lepiej :wink:

żeby wlać do skrzyni olej musisz od strony pasażera odkręcić korek na taki duży ampul :wink: jak spojżysz odrazu ci się żuci w oczy :)

slawo - 2006-04-09, 20:58

a co Wy nie macie kontrolek na desce? :)
ja wymieniam co 8-9 tys - jak juz pali sie ostatnia zielona dioda

sarna1 - 2006-04-09, 20:59

ja takze :) Polegam na wskazniku - zostaje jedna zielona i zmieniam.
Marek E30 - 2006-04-09, 23:30
Temat postu: Re: Co ile wymiana ??
Cześć,

barabus napisa³/a:

Jeżdze na Mobil 1 0W/40 fulll syntetyk.

Mam pytanko, czy zawsze miałeś w tym aucie syntetyk (poprzedni właściciele)? Czy zmieniłeś minerał na syntetyk?

Pozdrawiam

BARABUS - 2006-04-10, 07:16

Cytat:
Mam pytanko, czy zawsze miałeś w tym aucie syntetyk (poprzedni właściciele)? Czy zmieniłeś minerał na syntetyk?

... hm... trudno powiedzieć, wiem tylko tyle że ostatnio, czyli w niemcowni jeżdził na ELFie, chyba tez syntetyk.... ale głowy sobie nie dam odciąć :mrgreen:

Z mobila jestem bardzo zadowolony, i z tego co przez 25 tyś km mojego półtorarocznego przebiegu zauważyłem, to to że nie bierze ani grama oleju :!:

Pozostane jednak przy lampkowej wymianie oleju, bo szczerze mówiąc ile zaoszczędze jak zrobie troche więcej km.... w rzeczywistości moge nawet stracić.

Pozdro