BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czy jest możliwe żeby "wypociła się" połowa oleju?

Marek E30 - 2006-04-09, 22:02
Temat postu: Czy jest możliwe żeby "wypociła się" połowa oleju?
Cześć,

Dzisiaj w czasie jazdy (na szczęście blisko domu) na check kontrolu zapalił mi się Motoroil. Zatrzymałem się i sprawdziłem poziom oleju. Było 2-3 mm ponad dolną kreskę na bagnecie, więc pojechałem na jak najniższych obrotach do domu. Po otwarciu maski zauważyłem, że w okolicach obudowy paska rozrządu silnik ubabrany jest olejem, ale nic nie kapie bo auto stoi zawsze w tym samym miejscu na kostce brukowej i nigdzie nie ma plam. Moje pytanie jest takie : czy to możliwe żeby w ten sposób "wypociła się" połowa oleju??? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Pozdrawiam

Menel - 2006-04-09, 22:10

moze poci sie z pod uszczelki i delikatnie splywa. na kostce brukowej nie widzisz bo spada w czasie jazdy.a troche pewnie juz bierze sobie silnik :wink:
Marek E30 - 2006-04-09, 22:29

A jest pod obudową paska rozrządu jakaś uszczelka? Jak wymieniałem pasek rok temu to nie pamiętam żeby była, ale mogę się mylić.
SmasherE30 - 2006-04-09, 22:29

jeśli jeździsz często kręcąc silnik to wcina przez odmę :wink:
Marek E30 - 2006-04-10, 17:35

Cześć,

SmasherE30 napisa³/a:
jeśli jeździsz często kręcąc silnik to wcina przez odmę :wink:

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem co to odma :oops: Smasher mógłbyś opisać ten problem? Gdzie jeszcze może "parować" olej skoro pod autem nie ma plam? Pierścienie to wiadomo, ale czy może być jakaś inna przyczyna?

Pozdrawiam

duchX - 2006-04-10, 20:04

odma to rurka ktora idzie od dekla zaworow do kolektora ssacego tamtedy opary oleju sa pochlaniane i spalane razem z benzyna , jak krecisz wysoko motor to duzo oleju idzie odma i duzo przez pierscienie taki urok bmw , moze brac nawet 1L na 1000 km a zarazem nie musi brac wogole
Marek E30 - 2006-04-10, 21:02

Czyli jest prawdopodobne, że zaleję ją olejem na nowo i nie będzie brała?

P.S. Jak wygląda wymiana pierścieni? Chodzi mi o trudności i czas tego zabiegu?

duchX - 2006-04-10, 21:50

jesli bierze teraz to nie realne , wymiana pierscieni raczej nie nalezy do zeczy ktora mozna zrobic pod blokiem lub nie majac pojecia o mechanice jesli jedank wiesz o co w tym chodzi to koszt okolo 700 pln jesli nie trzeba honowac czas 1-1,5 dnia
Marek E30 - 2006-04-10, 23:14

x_e_o_n napisa³/a:
jesli bierze teraz to nie realne , wymiana pierscieni raczej nie nalezy do zeczy ktora mozna zrobic pod blokiem lub nie majac pojecia o mechanice jesli jedank wiesz o co w tym chodzi to koszt okolo 700 pln jesli nie trzeba honowac czas 1-1,5 dnia

700 PLN? :shock: Co jest takie drogie? Ja na mechanice znam się średnio, ale mam w domu fachowca. Rozumiem, że trzeba dobijać się przez wszystkie bebechy od spodu, począwszy od miski?

Pozdrawiam

duchX - 2006-04-10, 23:45

:)
uszczelka miski 30 pln
pierscienie ~250pln
uszczelka pod glowice 60 pln
uszcelka pod dekiel 40 pln
olej 100 pln
filt oleju 30 pln
plyn chlodzacy 50 pln

wychodzi 560 pln cos jeszcze wyjdzie a ,,,,,,,,,,,
planowanie glowicy 120 pln

nie wsponme ze odrazu mozna by zrobic uszczelniacze i sprawdzic szczelnosc

i wyjdzie nawet wiecej

Marek E30 - 2006-04-10, 23:59

buuuuuuuuu :( To albo będę musiał to odłożyć na później, albo za te pieniądze kupić 40l oleju na dolewki :)

Pozdrawiam

SmasherE30 - 2006-04-11, 01:02

Miałem kiedyś kumpla, jeździł sierrą 2,0 SOHC. Auto brało mu ok 1,5 l oleju na każdy bak (400-500km), jeździł więc od znajomego do znajomego którzy mieli nowsze auta i kiedy oni zmieniali olej na nowy, ten brał ich stary i zalewał, bo i tak był świetnej jakości ... no i oszczdność :lol: :lol: :lol: