BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Blondynka Kontra Glowica,prośba o pomoc!!!

magdalenka - 2006-04-14, 10:53
Temat postu: Blondynka Kontra Glowica,prośba o pomoc!!!
polecial mi konik(wachadelko zaworów) potrzebuję wszystkiego w formie danych technicznych, a w szczególności momenty dokręcania śrub glowicy.M20 1989r. z nowym zlączem diagnostycznym do 12 zaworowej glowicy.
KWKPiotr - 2006-04-14, 19:52

podobny tenat o głowicy w m20 http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=12270 z linkiem do skanów z książki na temat głowicy.
Dodam jeszcze by nie ściągać głowicy jeści nie jest to konieczne. dwa razy łamałem tą dzwigienkę i nigdy nie ściągałem głowicy ( bo nie było potrzeby )
Jeśli zawór w prowadnicy chodzi poprawnie , ciśnienie prawidłowe - wymień tylko dzwigienkę.

/Pozdro.

SmasherE30 - 2006-04-14, 20:06

podpisuję sie po kolegą
równiez miałem przejścia z dźwuigienką zaworową. Na Twoim miejscu zadbałbym raczej o stan wałka rozrządu i czystość oleju oraz przywiązał uwagę do dotrzymywania terminów regulacji luzów zaworowych (radziłbym co wymianę oleju czyli najdalej co 10-15tys. km) :wink:

magdalenka - 2006-04-18, 07:49

Glowicę ściągnęlam bo mialam walnięte uszczelniacze zaworowe, niedawno ją kupilam zaraz po zakupie poszla na komputer-wszystko bylo ekstra. Niestety nie wiem jak wcześniej dbano o jej "jadlospis" myślę że przyczyną pęknięcia konika bylo za mocne dokręcenie zaworów.
Dziękuję za rady w tej chwili mam już zplanowaną glowicę i zabieram się do reanimacji

puz - 2006-04-18, 12:37

po przejechaniu okolo 1000 km pamietaj o dokreceniu glowicy uszczelka uklada sie i moze byc ałka pozdrawiam
SmasherE30 - 2006-04-18, 19:13

no jakoś po 8 tysiącach mój silniczek czuje się świetnie ... Puz skąd te dane?
pele - 2006-04-18, 21:45

siemano
momenty dokrecania srob glowicy sa dolaczone do uszczelki wiec nie bedzie problemu.nie wiem jak to jest w 320 w 325 sa 3 fazy.

puz - 2006-04-19, 15:22

SmasherE30 napisa/a:
okolo +- moze byc 500 jakis czas. a z tąd ze po takim dokreceniu puszczala uszczelka, chociaz znajomi z Mpowera Toruń mowili zeby dokrecic po jakims czasie a oni kilka M20 rozebrali i zlozyli. mechanik stwierdzil: jest napisane tak wystarczy no i powinien mi 1500 zl oddac. dodam ze glowica byla po kompletnym remoncie, ja zrobilem 40 tys i teraz nic sie nie dzieje
Łukasz - 2006-04-19, 15:40

SmasherE30 napisa/a:

To Twoje auto jeździ jeszcze? Nie to, żebym był złosliwy, tylko cosik cicho jesteś :wink:

magdalenka - 2006-04-20, 09:30

Autko mam zrobione dziękuję wszystkim za pomoc i radę.Podczas remontu nie obylo się bez strat (kopulka i palec rozdzielacza), no ale udalo się. Autko na chodzie, troszeczkę zamula, ale to już tylko kwestia regulacji zaworów.
Koszt zabawy dla zainteresowanych to ok 1500 zl
wymienilam na nowe:
-walek rozrządu
-wachadelka zaworów
-uszczelka glowicy
-uszczelniacze zaworowe
-uszczelka walka rozrządu
-zimeringi
-uszczelka pod kolektor ssący
-palec rozdzielacza
-kopulka
-świece
-olej
no i oczywiście do kosztów planowanie glowicy.