| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Ile napompować kola 18 cali ?
Pawel735 - 2006-04-18, 22:55 Temat postu: Ile napompować kola 18 cali ? Witam
Czy ktoś orientuje sie jakie byloby dobre cisnienie dla kółek 18 calowych,225/45/18 i 245/40/18.
Czy napompowac tyle ile powinno byc czyli 2.3 z przodu i 2.7 z tyłu ? Czy lepiej dać wiecej zeby w razie czego jak wpadnie sie w dziure nie dobiło do felgi ? Jeśli tak to ile ? Z tym ze jeśli nabije za duzo lub za malo to opona nie bedzie sie zuzywała równomiernie - jakie jest wobec tego optimum ?
jaqub - 2006-04-18, 23:38
najlepiej sprawdzic w specjalnych tabelach pod auto... ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks...
damiano_e30 - 2006-04-19, 06:37
Przy takiej średnicy najlepiej napompować koła azotem. Azot nie jest ściśliwy, w przeciwieństwie do powietrza i zmniejsza ryzyko uszkodzenia felgi, nie zmienia cisnienia w zależności od temperatury. A podobno także polepsza komfort jazdy.
Pawel735 - 2006-04-19, 08:54
| jaqub napisa³/a: | | najlepiej sprawdzic w specjalnych tabelach pod auto... ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks... |
Wedlug naklejki ktora mam naklejona na słupku od strony kierowcy jak otworze drzwi to podaja przod 2.3 tył 2.7. Tylko ciekawe czy to ciśnienie odnosi sie też do 18-stek.
A co do pompowania kół azotem to słyszałem różne opinie na ten temat.
Swoja droga przecież zwykłe powietrze którym pompuemy kola zawiera 75% azotu.
damiano_e30 - 2006-04-19, 12:48
| Pawel735 napisa³/a: |
Swoja droga przecież zwykłe powietrze którym pompuemy kola zawiera 75% azotu. |
Dokładnie 78%. Ale to właśnie tlen zawarty w powietrzu jest odpowiedzialny za wzrost ciśnienia wraz ze wzrostem temperatury, korozje felgi itd.
A co do azotu w ogumieniu to jest on stosowany w Formule1, lotnictwie oraz transporcie materiałów niebezpiecznych.
Bruner - 2006-04-19, 12:51
| damiano_e30 napisa³/a: | | Azot nie jest Å›ciÅ›liwy, w przeciwieÅ„stwie do powietrza i zmniejsza ryzyko uszkodzenia felgi, nie zmienia cisnienia w zależnoÅ›ci od temperatury. |
Czyzby wszelkie prawa opisujace zachowanie sie gazow nie dotyczyly azotu? Poza tym powietrze to w 78% azot. To jest bzdura. Chodzi tu tylko o to, ze teoretycznie pompujac kola w wilgotnym powietrzu do wnetrza opony moga sie dostac minimalne ilosci pary wodnej, ktora wraz ze wzrostem temperatury moze zmieniac swoja objetosc duzo bardziej niz powietrze. Jednak przy takich predkosciach i takiej eksploatacji samochodu jak w naszym przypadku nie ma to zadnego znaczenia, to nie formula 1, albo kola w jumbo jecie ktore rozkrecaja sie od 0 do 300 km/h w pol sekundy
| damiano_e30 napisa³/a: | | A podobno także polepsza komfort jazdy. |
A to ciekawe, mozesz to uzasadnic? Chyba ze chodzi o komfort jazdy wlasciciela warsztatu ktory za kase od frajerow pompujacych azotem kupil sobie lepsza fure
Pawel735 - 2006-04-19, 13:07
| jaqub napisa³/a: | | .. ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks... |
Hmmm..W e32 ciśnienie zalecane dla kół jest troche wieksze niz w e36 bo porównywałem to i nie sadze aby pompując optimum wytarło opony środkiem ponieważ logicznie rozumująć cisnienie zalecane to takie aby opony zuzywały sie równomiernie.
damiano_e30 - 2006-04-19, 14:04
| Bruner napisa³/a: | | damiano_e30 napisa³/a: | | Azot nie jest Å›ciÅ›liwy, w przeciwieÅ„stwie do powietrza i zmniejsza ryzyko uszkodzenia felgi, nie zmienia cisnienia w zależnoÅ›ci od temperatury. |
Czyzby wszelkie prawa opisujace zachowanie sie gazow nie dotyczyly azotu? Poza tym powietrze to w 78% azot. To jest bzdura. Chodzi tu tylko o to, ze teoretycznie pompujac kola w wilgotnym powietrzu do wnetrza opony moga sie dostac minimalne ilosci pary wodnej, ktora wraz ze wzrostem temperatury moze zmieniac swoja objetosc duzo bardziej niz powietrze. Jednak przy takich predkosciach i takiej eksploatacji samochodu jak w naszym przypadku nie ma to zadnego znaczenia, to nie formula 1, albo kola w jumbo jecie ktore rozkrecaja sie od 0 do 300 km/h w pol sekundy
| damiano_e30 napisa³/a: | | A podobno także polepsza komfort jazdy. |
A to ciekawe, mozesz to uzasadnic? Chyba ze chodzi o komfort jazdy wlasciciela warsztatu ktory za kase od frajerow pompujacych azotem kupil sobie lepsza fure |
No chyba jednak masz racje, zdaje sie że to ściema z tym azotem.
Kolega pracuje w wulkanizacji i mi nawkręcał że azot jest super
jaqub - 2006-04-19, 14:47
| Pawel735 napisa³/a: | | jaqub napisa³/a: | | .. ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks... |
Hmmm..W e32 ciśnienie zalecane dla kół jest troche wieksze niz w e36 bo porównywałem to i nie sadze aby pompując optimum wytarło opony środkiem ponieważ logicznie rozumująć cisnienie zalecane to takie aby opony zuzywały sie równomiernie. |
ale 2.7 masz przy maks obciazeniu chyba... ja bym poprobowal roznie... jezdze od 3 lat na 17stkach ostatnio takze zimowki mialem 17stki i napisalem co uwazam ja... ale to Twoje auto i Twoje opony... najlepiej sprawdzic (w niektorych bardzo dobrych zakladach wulkanizacyjnych maja takie ksiegi z roznymi rozmiarami kol nieseryjnymi tabele cisnien)...
Pawel735 - 2006-04-19, 17:34
No wlasnie tak sie składa ze 2.7 z tyłu nie jest cisnieniem przy maxymalnym obciazeniu.Mozesz sie dziwic ale mam tez e36 i sam jestem troche zaskoczony tak duza rozbieznoscia.
Kujon - 2006-04-19, 18:50
W cabrio które jest bardzo cieżkie i waży 1,5 tony BMW zaleca przy max obciażeniu 4 osoby cisnienie z tyłu 3,1 bara na kole 225/45/17 wiec w siódemce napewno bedzie wysokie
jaqub - 2006-04-19, 21:47
spox ja tez mam jakies herezje cisnieniowe na naklejkach ale z praktyki wiem ze nie trzeba az tyle pompowac... najpierw walilem tyle ile fabryka chciala a pozniej coraz mniej i doszedlem w e36 sedan 225/45R17 przod lato do 2.2 i 235/45R17 tyl lato 2.3-2.4 w zimie 225/50R17 (wszystkie 4) do 2.2 i jest dobrze... jak sie da duze cisnienie to gorzej opony sie trzymaja asfalta i tyl (pomijam zawieche sportowa z maksymalnie ustawiona twardoscia amorow) strasznie tlucze (tzn rzeczy w bagazniku podskakuja jak szalone)... dlatego napisalem zebys sobie potestowal rozne cisnienia a co do pogiecia felg to jak wpadniesz w duza dziure z wcisnietym hamulcem lub bedziesz forsowal krawezniki szybko to nie bata i 3.5 nic nie pomoze...
Grzesio - 2006-04-19, 22:32
Podłączę się do zapytania, a jak się to ma do 16 tek przód 195/45 i tył 215/40 w e30 325i:?: Jak to pompować Bo naklejki w e30 kończą się na 15" 205/55
|
|