BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E34 540iA automat93r-zadymiło z wydechu jak ze świecy dymnej

gadu33 - 2006-04-22, 19:24
Temat postu: E34 540iA automat93r-zadymiło z wydechu jak ze świecy dymnej
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Uruchomiłem auto bo przez całą zime stało,ciskałem gaz do dechy w trybie sport przez dwa tygodnie i stało się.zaczął iść duzy dym z wydechu jakby z rakiety.skrzynia mi sie zagrzała aż lewarek od biegów był gorący.nie wiem co to się stało,czy zaciągnął olej ze skrzyni czy z silnika,bo spotkałem sie juz z tym, ze automatyczna skrzynia sterowana była oprócz elektroniki podcisnieniem z silnika.proszę o pomoc i z góry dziękuję wszystkim kolegom za pomoc.

duchX - 2006-04-22, 19:31

sprawdz poziom oleju w silniku i plyn chodzacy !! !!
gadu33 - 2006-04-22, 19:38

Dzięki za odpowiedź
płyn jest od chłodzenia a olej mam między kreskami tak w połowie.najbardziej niepokoi mnie ze skrzynia sie tak zagrzała.czu mogło do silnika zaciągnąc olej ze skrzyni?

jaqub - 2006-04-22, 19:38

pewnie olej szamie... sprawdz olej, dolej ewentualnie i sprawdz jak szybko ubywa...
gadu33 - 2006-04-22, 21:59

jest sprawa taka,ze mam PCV uszkodzone i to jest prawdopodobnie przyczyną.faktycznie musiało mi olej pociągnąć ale zastanawia mnie dlaczego skrzynia nagrzała sie az po lewarek od biegów?
filipfil - 2006-04-22, 22:33

Czy skrzynia jeszcze działa? Po takim ugotowaniu dobrze by było wymienić olej. W e32 sprzęgiełka są przełączane ciśnieniem z silnika, więc gdzieś tam mogło coś piardnąć i zassało nie tam gdzie trzeba. Generalnie automaty bardziej się grzeją niż manuale (logiczne) , nad skrzynią a tunelem powinieneś mieć aluminiowe osłony termiczne aby środek samochodu sie nie nagrzewał , może ktoś kiedyś je wyciągnął i wszystko się grzeje... Gdybyś wymieniał olej w firmie która naprawia skrzynie automatyczne to możesz zafundowac sobie sprawdzenie czy działa chłodnica oleju, może być zabita i nie ma przepływu oleju i skrzynia padnie w ciągu 1000 km :(
Bartek_P - 2006-04-23, 00:33

na moje to po takim ciśnięciu do oporu przez dwa tygodnie to skrzynia sie musiała zagrzać, niema na to siły. Jeśli maszyna póściła biały dym to kłania sie uszczelka pod głowicą albo sama głowica.
Jeśli dym był gęsty i błękitny, jak przy spalaniu oleju, to znaczy że jara ci olej a co za tym idzie to juz wiesz.
Na przyszłość moja rada, jak chcesz sobie pojeździć jeszcze tym automatem, a nie szukac ręcznej skrzyni na zmiane, to proponuje wymiane oleju i filtra, i pamietaj że automat to delikatny mechanizm, bardzo delikatny
pozdrawiam.
A pozatym niema opcji żeby płyna ze skrzyni przedostał się do silnika, jakby był napęd na przód to jeszcze ale nie jak jest na tył. No chyba że masz przedni napęd :)

gadu33 - 2006-04-23, 11:00

Dzięki za pomoc
olej w skrzyni jest i skrzynia pracuje jak powinna.i blacha aluminiowa jest w tunelu. a naped mam na tył tak jak Koledzy.pisałem owyssaniu oleju ze skrzyni z tego powodu, ze było takie rozwiązanie ze skrzynie były sterowane podcisnieniem z silnika i jak walneła mebrana w siłowniku od skrzyni to wysysało olej. umnie jest tylko elektroniczne sterowanie skrzynią i juz odrzuciłem tą opcje z olejem ze skrzyni.jak sie cos psuje w aucie irzeczy dziwne sie z nim dzieją to mozna chwilowo zgłupiec zanim rozsądnie sie pomysli o faktycznych usterkach.najprawdopodobniejszą przyczyną jest PCV.ktore jest uszkodzone i zassało olej z silnika do kolektora ssącego i dlatego tak dymił gestym dymem. a prawdopodobnie sie nagrzał tylko lewarek od wydechu bo okazało sie ze mialem luzny pasek i nie było doładowania elektrycznoscia a co za tym idzie zwiekszona dawka paliwa i wysoka temperatura wydechu co powodowało takie efekty.jeszcze raz dzieki za pomoc i pozdrawiam Kolegów.

[ Dodano: 2006-04-26, 19:47 ]
auto juz naprawione.to bylo to PCV.dzieki wszystkim co napisali za pomoc