| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - silnik m30 do e30
Go舵 - 2004-08-23, 20:57 Temat postu: silnik m30 do e30 czy moze mi kto艣 pomuc niewiem co musze ewentualnie zmieni膰 zeby wsadzi膰 3.0 m30 do e30 2.0 czy wejdzie mi na poduszki i czy skrzynia pasuje prosze o pomoc!!!! [/img]
Anonymous - 2004-08-23, 22:10
Koko w budzie E 30 montowali nawet silniki 5.0 V12 !!!
ChriS - 2004-08-23, 22:18
Mo偶e lepiej co艣 nowszego od m30?Ja mam wstawiony m50 2.0 -skrzynia pasowa艂a 艂apy te偶,ale og贸lnie troch臋 trzeba na to czasu po艣wi臋ci膰.
SmasherE30 - 2004-08-23, 22:52
Ch艂opaki prosz臋 was, jesli nie macie do powiedzenia nic na temat nie piszcie
Po co ch艂opaka odwodzi膰 od SWAPa skoro dobrze kombinuje. Wcale m50 nie jest lepsze. W艂asnie dlatego 偶e jest nowsze jest dro偶sze w utrzymaniu. Kr臋ci si臋 tylko o 250 obrot贸w dalej, a jak co艣 pierdyknie to skomplikowana elektronika i 24ro zaworowa g艂owica pozre kup臋 kasy.
Koko skrzynia podejdzie od m30 tylko. Belka chyba jest dobra taka od 6tek, ale mocowania poduszek sa inaczej, dok艂adnie nie wiem. I tez nie jestem pewien ale chyba wa艂 jest inny. Ostatnio wbi艂 si臋 do nas na forum kolega z otwocka od czarnej 328 e30 i na pewno jak tylko tu wpadnie to opisze wszystko pokolei. a tak powa偶nie to on juz to opisa艂, na forum streetracing, mo偶e zaraz to znajd臋 ...
Go舵 - 2004-08-23, 22:58
Widze smascher ze ju偶 mnie zapowiedzia艂es;-)
ja w艂ozy艂em m30 2.8 co potrzeba?
艂apy?mo偶esz kupi膰 specjalne na e30.de i wtym momencie 3.5 stoi na seryjnej belce lub da膰 komus kto robi艂a takie przer贸bki i dorobi ci mocowania(ja mam obspawan pod艂贸znice i na nich dospawane podstawki pod 艂apy silnika 2.8/potrzebujesz ch艂odnice najlepiej od e34 3.5 z klim膮 jest ekstra wydajana koszt 300/400z艂.potrzebujesz wiatrak elktryczny od e3(200z艂)4 bo gdy wsadzisz 3,5 wiskoza ni ewejdzie/potrzebujesz nowy mniejszy zbiornik spryskiwaczy(50z艂) seryjny si臋 nie zmie艣ci/najlpeiej nowy dyfer( ze szper膮 500z艂 700z艂) z du偶膮 g艂贸wka ja po艂膮ma艂em wszlekie mo偶艂iwe w ma艂ej g艂贸wce nie wytrzymuj膮 momentu m30/oczywi艣cie skrzynie wi膮zke i komputer/i to chyba wszystko no oczywi艣cie kogo艣 kto ci to wsadzi........mam takowego!
co do mocowania mojej skrzyni jest do艣c nietypowe spowodowane tym i偶 moje 2.8 m30 ma wyjatkowo rozbudowny uk艂膮d zap艂onowy(3modu艂y zap艂onowe) i kop贸艂ka wystaje jakie艣 5-10cm nad silnik wi臋c aby unikn膮c ci臋cia maski i wypuszczenia kop贸艂ki poza maske tak minimalnie opuscilismy silnik by nie ci膮膰 maski ma to du偶y minus przy moim obni偶eniue miska olejow znajdowa艂a sie 3,5 cm od ziemi....w momencie takowego wpasowania silnika skrzynia nie pasowa艂a w tunel wymyslili艣my by j膮 uci膮c g贸rncz臋艣c skrzyni jest przyci臋ta....pasuje wszystko ula艂/ty przy wsadzaniau 3,5 tego problemu nie b臋dziesz mia艂...skrzynie orygina艂a od m30 podepniesz cho膰 moze znajdziesz getraga z jedynk膮 do ty艂u nie do zabicia skrzynia!!!
co do mocowania odradzam spos贸b jaki by艂 opisany na e30.de tzn takich 艂ap pasuj膮cych do 3,5 i opierajacym takowy silnik na oryginalnych mocowanaich poduszek....korzystali艣my z takowych przy ostrej je偶dzie poprostu je wyrywa艂o(za du偶y k膮t i masa silnika)proponuje dospawa膰 mocownia do pod艂贸偶nic(warunek zdrowe pod艂u偶nice)
hmm co jeszcze?aaaa kabel zwi膮zki silnika od pr臋dkoscimie偶a nie pasuje do kostki oryginalnej od 1,8 czy b20...ciagniesz go poza kostk膮 centralnie do zegar贸w...i najwa偶niejsza rzecz wi臋kszo艣膰 m30 nie ma samoodpowietrzania si臋 uk艂膮du ch艂odzenia........uwazaj na to przy piewrszych odpaleniach/musisz mie膰 kogo艣 kto zna sie na odpowietrzaniua 6tek..bo jak przegrzejesz silnik to lipa...bmw enigine tego nie lubia......a przy swapach problem odpowietrzania jest na porz膮dku dziennym/hmm.......a i przy 3,5 proponuje ch艂odnice oleju np od astry gsi!!
jak co艣 mi wpadnie do g艂owy dam znac co jeszcze
|
|