| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Z serii dziwne pytania - filtr do akwarium
BADYL - 2006-04-24, 17:28 Temat postu: Z serii dziwne pytania - filtr do akwarium Własnie moze macie jakies swoje rybki (koniecznie pływajace w akwarium) i pytanie do tego - jakies sprawdzone filtry???????????Bo mam 300 l akwarium w pracy i bły 2 super mega hiper filtry kubełkowe i zaden sie nie sprawdził - woda po 1 dniu robiła sie zielona - zrobilismy prowizoryczny filter z wegla aktywnego i fizeliny i woda kryształ - niestety prowizorka sie spaliła:(:(:( macie jakies swoje firmy produkujace filterki???
duchX - 2006-04-24, 17:51
Fluval 304 404 ja uzywam tylko tego i jest extra
Bruner - 2006-04-24, 19:35
Zielona woda to po prostu glony, w swiezo zalozonych akwariach gdzie nie ma jeszcze rownowagi biologicznej czesto zdazaja sie zakwity itp. Jesli glony rozwinely sie masowo to znaczy ze maja ku temu sprzyjajace warunki - przede wszystkim duzo swiatla i duzo pozywienia. Akwarium nie stoi przypadkiem w naslonecznionym miejscu? Jesli tak to out na zacieniona sciane. Co do karmienia, to w uproszczeniu w akwarium obieg substancji odzywczych wyglada tak: ryby->rosliny->glony. To czego nie zjedza ryby przy pomocy bakterii rozkladane jest na azotany i azotyny, ktore z kolei wchlaniaja rosliny, a to czego nie zjedza rosliny zostaje dla glonow. Czyli wniosek prosty - nie przekarmiac, dbac o swiezosc wody. Regularnie co tydzien podmieniac ok 20% wody na odstana, przy okazji sciagajac mul z dna. Jesli akwarium nie jest przerybione to takie podmiany wody wystarcza aby nie trzeba bylo wymieniac wody przez kilka lat (zreszta calkowita wymiana wody jest dla ryb bardzo szkodliwa - gwaltowna zmiana warunkow, wybicie wiekszosci pozytecznych bakterii, stres itd - temat rzeka).
Czyli podsumowujac, jesli juz zdazyl sie zakwit, to przedewszystkim nalezy zabrac glonom to co jest im do zycia potrzebne, czyli swiatlo i pokarm. Raczej unikal bym stosowania preparatow na glony, bo czesto przy okazji mozna wykonczyc tez rosliny, a nawet niektore gatunki ryb (zwlaszcza sumowate sa wrazliwe na takie wynalazki)
1) Skrocic na kilka dni czas przez jaki akwarium jest oswietlone (mozna nawet calkiem zrezygnowac z oswietlenia na jakis czas), jesli jest wystawione na dzialanie promieni slonecznych to przestawic tak aby slonce nie padalo na nie bezposrednio
2) ograniczyc karmienie, lub nawet na pare dni calkiem odstawic pokarm - ryby nie zdechna, a parodniowa glodowka wyjdzie im tylko na zdrowie. Wbrew pozorom ryby dobrze znosza takie rzeczy, zwlaszcza jesli wczesniej byly przekarmiane. A o to w akwarium w pracy gdzie dostep ma kilka-kilkanascie osob nie trudno, bo one takie biedne sie przy szybie tlocza, to pewnie sa glodne i kazdy sypnie garsc. Jak juz przy karmieniu jestemy to podstawowa zasada - karmic malymi porcjami, dawac tyle zeby wszystko zostalo zjedzone "w locie" i jak najmniej opadlo na dno (chyba ze mamy sumy itp). Lepiej dawac czesciej male porcje niz 1-2 razy dziennie duze z czego polowa znajdzie sie na dnie i rozlozy zanieczyszczajac wode.
3) Wymienic czesc wody na swieza odstana i sciagnac jak najwiecej syfu z dna. Zaleznie od stopnia zasyfienia i od tego jak delikatne sa tam ryby mozna wymienic 20-50% wody. potem oczywiscie tez nalezy pamietac o regularnych podmianach wody, ale nie trzeba wymieniac tak duzych ilosci, u mnie wystarczylo mniej niz 20% co tydzien zeby woda byla krysztalowo czysta i nie smierdziala a ryby dobrze sie czuly
4) Jesli jest malo roslin albo sa jeszcze nie wielkie to dolozyc wiecej, tak zby stworzyc glonom konkurencje pokarmowa
Co do filtrow, to kubly swietnie nadaja sie do filtracji biologicznej, ale dobrze jest wspomoc ubelek dodatkowym filtrem wewnetrznym z gabka do filtracji mechanicznej. Jesli chodzi o konkretne firmy, to radze unikac polskich wynalazkow w rodzaju Aquqel albo Aquaszut - glosne, awaryjne, niewygodne w obsludze. Eheim - mercedes wsrod filtrow, drogi ale nie ma sobie rownych. Fluwal - troche nizsza klasa ale za rozsadne pieniadze, taki powiedzmy VW. Ewentualnie zaiteresowal bym sie Hydorem, a omijal Tetre - lepiej im wychodzi produkcja preparatow i pokarmow niz sprzetu.
Wegiel w filtrze - sa rozne szkoly, ja jestem zdania ze nie ma sensu go wrzucac na stale do filtra, stosuje go jedynie po leczeniu, czyli jesli trzeba usunac resztki lekarstw z wody, albo jesli do akwarium dostanie sie jakas chemia. W innym przypadku jest to bezcelowe, wegiel szybko traci swoje wlasciwosci i przestaje filtrowac chemicznie, lepiej w jego miejsce wsadzic dodatkowa gabke czy ceramike dla bakterii, a sam wegiel stosowac tylko w sytuacjach awaryjnych, takich jak napisalem.
A przy okazji kilka podstawowych zasad obchodzenia sie z filtrem:
Filtr MUSI pracowac przez caly czas, nie wolno wylaczac filtra np na noc! (czesty blad) Chodzi o to, ze w filtrze zyja bakterie rozkladajace resztki pokarmu i rozne szkodliwe substancje na nieszkodliwe. Te bakterie do oddychania potrzebuja tlenu, czyli w przypadku zamknietego filtra musi byc przeplyw swiezej wody. Jesli go nie ma bakterie nitryfikacyjne gina, zaczynaja sie mnozyc bakterie beztlenowe, powstaja rozne szkodliwe dla ryb substancje. Po ponownym wlaczeniu filtra to wszystko zostaje wpompowane do akwarium, a proces osadzania i rozmnazania w filtrze pozytecznych bakterii nitryfikacyjnych musi zaczynac sie od nowa. Jest to proces dlugotrwaly, a w tym czasie nie ma w akwarium filtracji biologicznej i niezbednej rownowagi, bo te resztki bakterii ktore zyja w wodzie czy na dnie nie sa w stanie skutecznie spelniac swojej roli (w naturze gestosc zarybienia jest o wiele mniejsza i tam nie trzeba specjalnych siedlisk dla bakterii). Nic sie nie stanie jesli np wylaczy sie filtr na pol godziny zeby go np wyczyscic, ale codzienne wylaczanie na noc jest niedopuszczalne, rowniez ze wzgledu na to ze filtr poprzez mieszanie wody (warstwy powierzchniowe) napowietrza ja. Takze przy sprawnym i wydajnym filtrze nie potrzeba zadnych dodatkowych napowietrzaczy itp - babelki daja bardziej efekt wizualny niz rzeczywiscie napowietrzaja wode, ta sama funkcje moze pelnic filtr.
Mycie filtra - zalezy od paru rzeczy (ilosc i gatunki ryb, roslin, typ filtra itp) - generalnie czyscimy jak sie przytka i zaczyna spadac wydajnosc. Czyscic nalezy w wodzie spuszczonej z akwarium, i nie przykladac sie do tego za bardzo - gabki wystarczy wyplukac z syfu i spowrotem wrzucic do filtra. Nie nalezy go czyscic tak zeby byl sterylny (bakterie), ani tym bardizej robic tego pod chlorowana goraca woda z kranu, chyba ze chcemy cala zabawe z zasiedlaniem filtra zaczynac od poczatku.
Napisz jak dawno temu zalozone to akwarium, jakie ryby, rosliny, ile ich jest, czym i jak czesto karmicie itd. Jesli akwarium jest swieze to nie ma sie czym przejmowac, to czesty klopot poczatkujacych akwarystow, zrob tak jak napisalem wyzej i po jakims czasie wszystko musi wrocic do normy.
Wow, ale wyklad mi sie napisal, mam nadzieje ze cos zrozumiesz z tej chaotycznej pisaniny i do czegos sie przyda Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz, albo najlepiej zarejestruj sie na jakims forum akwarystycznym, ewentualnie poczytaj pl.rec.akwarium i tam pytaj, ale niestety usenet to smietnik i czesto wiecej tam jakis glupich klutni niz konkretow. Niemniej jednak lektura pl.rec.akwarium bardzo mi pomogla w poczatkach zabawy z akwarystyka. Zycze powodzenia i trzymam kciuki, to nie takie proste jak sie wydaje ale naprawde daje wiele satysfakcji i swietnie odstresowuje i uspokaja, a przy tym jest lepsze i ciekawsze niz TV
Mariusz - 2006-04-24, 19:48
Bruner biologiem ?
Bruner - 2006-04-24, 19:50
No mature z biologii sie zdawalo A tak powaznie to po prostu troche sie tym zajmowalem, troche wiedzy i doswiadczenia zdobylem i chetnie sie podziele. To naprawde bardzo fajne hobby nie tylko dla dzieci Tymczasowo akwarium stoi puste, ale juz niedlugo beda nowi mieszkancy - moze tym razem ameryka poludniowa?
ChriS - 2006-04-24, 20:08
Bruner niezły wykład Ci się udał.Chyba sobie jutro akwarium zbuduję
Bruner - 2006-04-24, 20:23
Polecam, "zielony ekran" swietnie uspokaja i odstresowuje, i naprawde potrafi wciagnac Fajnie sobie przed snem popatrzec po ciezkim dniu. Duze i ladnie utrzymane akwarium potrafi byc swietna ozdoba mieszkania, a wbrew pozorom wcale nie wymaga duzo czasu i pracy, tylko troche systematycznosci - codziennie kilka - kilkanascie minut na karmienie itp, raz w tygodniu pol godziny - godzina na podmiane wody, usuniecie martwych czesci roslin, jakies drobne porzadki itp, jesli trzeba to czyszczenie filtra i jesli nie przerybisz akwarium (czesty blad poczatkujacych - trudno sie pochamowac przed dokupowaniem coraz wiekszych ilosci ryb) i regularnie robisz to co napisalem to takie akwa bedzie ozdoba i przez dlugie lata moze nie wymagac zadnych szczegolnych i czasochlonnych prac.
Tylko zasada przy zakladaniu jest podobna jak przy wyborze silnika do BMW - im wieksze tym lepsze Ladniej wyglada a i rownowage latwiej utrzymac w 200 litrach wody niz w 20
center - 2006-04-24, 20:35
kurcze jak ja bym chcial miec akwarium...
kiedys nawet gdzies znalazlem takie narozne, kilkaset litrow, ale nie wiem czy nie mialbym problemu ze stropami i ciezarem bo to stare budownictwo, ale kiedys jak sie dorobie to dam ostro czadu, ogromny pokoj to ogromne akwa..
Scigany - 2006-04-24, 21:02
bruner ma racje, i nie jest to hobby dla malych chlopcow. Nie jest sztuka wsypac kamieni, posadzic rosline, wrzucic muszle i patrzec jak sie welonka i gupik we wlasnych odchodach zaplątuje. Sztuka jest wyhodowac i utrzymac piekne akwarium holendeskie, ktore przy odpowiedniej pielegnacji potrafi zyc wlasnym zyciem. Sam jestem w trakcie urzadzania takowego akwarium. Ja akurat stosuje filtr TetraTec700 ktory mi sie bardzo dobrze sprawuje. W kublach masz mozliwosc manipulacji danymi skladnikami filtrujacymi, w momencie jak Ci sie w nim zalegna bakterie nitryfikacyjne woda zaczyna sie robic czysta jak krysztal. Zalezy tez jakie masz ryby, jezeli sa to duze ruchliwe podnoszace mul z dna ryby, to bedziesz sie musial wspomoc jakims wewnetrznym filtrem mechanicznym. Odmulaj dno przy kazdej podmianie wody, wtedy nie bedziesz mial problemu z metna woda. Jezeli niektorym z Was akwarium kojarzy sie z takim malym "chlewikiem" jak to gdzieniegdzie mozna spotkac, to spojzcie na te zdjecia, ktore ukazuja cos , co przy odrobinie inwencji moze powstac w szklanym czworokacie
BADYL - 2006-04-24, 22:19
Ło poczytam o tym jutro z rana nie ma zadnych roslin niestety ryby to pyszczaki i juz tyle teorii słyszałem o akwariach ze rob tak a nie rob tak itd ze sam nie wiem komu wierzyc.
Scigany - 2006-04-24, 22:37
a sprawdzales jakies parametry wody ? pH , TwW - twardosc weglanowa, TwO - twardosc ogolna, glony lubia kwitnac w twardej wodzie o zasadowym odczynie. U mnie kranowka ma pH 8,5 . Gdybym nie zmiekczal wody kationitami oraz zakwaszal torfem to wymorodowalbym ryby razem z roslinami. Woda wodzie nie rowna. Jak masz malo swiatla, to lubia sie pojawiac glony o nazwie okrzemek brunatny, jak znowu przesadzisz ze swiatlem, to zaatakuja Cie zielenice i inne paskudztwa. Do samych pyszczakow bez roslin nie ma wiekszych wymagan swietlnych, powinno wystarczyc okolo 0,35-0,4W/l, przy roslinach wskazane jest okolo 0,85W/l . Pamietaj tez, ze to o czym pisal Bruner, kazdy zbiornik po zalaniu musi dojrzec, po okolo 2 tyg zaczyna sie w miare stabilizacja biologiczna. Czesto atak glonow i zmetnienie wody jest naturalnym procesem dojrzewania wody.
Tutaj masz przyklad akwarium Takashi Amano - mistrza akwarystyki, w jego akwariach w poczatkowym stadium tez jest zmetnienie, ktore ustepuje po jakims czasie
a tu inne jego dziela
i jego domowe "skromne" akwarium
Bruner - 2006-04-24, 22:51
Dokladnie, testy kosztuja grosze a potrafia duzo powiedziec o wodzie i ewentualnych przyczynach problemow. Nie musisz kupowac wszystkiego, wystarcza Na Ph, twardosc, azotany i azotyny, pozniej bedziesz stosowal wlasciwie tylko te 2 pierwsze. Co do pyszczakow, to nie koniecznie akwarium z nimi musi byc bez roslin. Sa rozne szkoly, jedni nie trzymaja zadnych roslin z pyszczakami, inni sadza pojedyncze sztuki. W naturze te ryby nie zyja na pustyni, wiec mozna im kilka sztuk posadzic. Co prawda nie mozna im zrobic zielonej dzungli takiej jak na zdjeciach Sciganego, ale pare roslinek w katach mozna posadzic. Wiem ze pyszczaki szybko zdemoluja delikatne rosliny, ja mialem w akwarium z nimi kilka twardolistnych kryptokoryn i utrzymaly sie, widac byly tak twarde i paskudne ze nawet pyszczaki ich nie chcialy skubac Zawsze mozesz kilka sztuk posadzic gdzies po katach, pozwala na utrzymanie zwiazkow azotu na przyzwoitym poziomie i troche ogranicza rozwoj glonow, a akwarium nie bedzie wygladac jak skalista pustynia.
Meecowhy - 2006-04-25, 01:35
sorki za OT ale te foty mnie sparaliżowały .... mialem kiedys akwarium a w nim na dnie imitacje niszczyciela z II WŚ..... hehe
ale to jest masakra
|
|