| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - problem z odpaleniem fury
casus maximus - 2006-04-25, 18:41 Temat postu: problem z odpaleniem fury witam. w trakcie jazdy zaswiecila mi sie kontrolka ABS...po zajechaniu do domu i zgaszeniu silnika gdy chcialem go ponownie odpalic to juz nie reagowal wogole. poprostu tak jakby sygnal nie szedl dalej i ani razu nie zakrecil...nic a nic...glucha cisza.
sarna1 - 2006-04-25, 18:49
albo padl akumlator albo masa z silnika uciekla
casus maximus - 2006-04-25, 18:56
ale wszystkie kontrolki sie swieca...a on nawet nie probuje zakrecic, nic...a przeciez nie padl by akmulator tak odrazu poprostu chyba...jest glucha cisza...zero reakcji...
a wiec teraz sprawdzilem i okzalao sie ze jednak zakrecil ale wlasciwie to nawet nie bylo pol raza zakrecenia....ledwie ledwie...sprawdzalem akumulator i jedna z klem byla troche luzna...ale nie wiem czy to mialoby jakis wplyw na to ze akumulator sie rozladowal....mozliwe ze ABS lub jakis urwany kabelek przy kole robi zwarcie i gubi prad...pozdro i prosze o jakies rady....
Bruner - 2006-04-25, 22:57
ABS nie dziala jesli napiecie spadnie ponizej jakiejs (nie pamietam dokladnie jakiej) wartosci, dlatego swiecila Ci sie kontrolka - pierwszy objaw rozladowanego akumulatora to wlasnie wylaczenie abs-u
MOD: 10,5V Bruniu dziesięć i pół wolta
casus maximus - 2006-04-25, 23:29
witam ponownie...kolega podjechal pod maja furke swoim fiatem seicento i odpalilismy furke za pomoca kabli...kontrolka ABS znikla gdy byl podpiety kablami. gdy odlaczyl kable kontrolka ABS sie pojawila....druga sprawa....po odlaczeniu kabli i zgaszeniu mojej furki znow juz nie zagadala z akumulatora w moim statku...znow bylo tylko jedno zakrecenie i koniec...trzecia sprawa...czy to mozliwe ze po wlaczeniu swiatel przygasaja wszelkie podswietlenia przelacznikow? co ciekawe gdy statek ma 3000 obr/min swiatla swieca jasniej...o co tu chodzi?:))) czy jezeli bedzie rozwalony akumulator to takie rzeczy maga sie dziac? czy jest roznica jesli samochod pracuje na akumulatorze rozmawolnym i akumlatorze dobrym jesli jest wlaczony silnik?
oxstyle - 2006-04-25, 23:31
| casus maximus napisa³/a: | | witam ponownie...kolega podjechal pod maja furke swoim fiatem seicento i odpalilismy furke za pomoca kabli...kontrolka ABS znikla gdy byl podpiety kablami. gdy odlaczyl kable kontrolka ABS sie pojawila....druga sprawa....po odlaczeniu kabli i zgaszeniu mojej furki znow juz nie zagadala z akumulatora w moim statku...znow bylo tylko jedno zakrecenie i koniec...trzecia sprawa...czy to mozliwe ze po wlaczeniu swiatel przygasaja wszelkie podswietlenia przelacznikow? co ciekawe gdy statek ma 3000 obr/min swiatla swieca jasniej...o co tu chodzi?:))) |
Podlacz akumulator do prostownika
adrian e30 - 2006-04-26, 00:04
podlaczaku pod prostownik i dobrze kleme przykrec. powinno pomoc
Sosen - 2006-04-26, 06:08
Albo po prostu skończyły się szczotki w alternatorze, miałem jakiś czas temu taką właśnie sytuację. Sprawdź miernikiem ładowanie, albo zobacz chociaż czy jak włączysz zapłon to czy świeci się kontrolka ładowania akumulatora, jeśli się nie świeci to stawiam na szczotki.
casus maximus - 2006-04-26, 08:42
czy to jest wymienna rzecz te szczotki? czy moze caly alternator trzeba wymienic? i czy to jest drogie?
luksiarz - 2006-04-26, 09:16
| casus maximus napisa³/a: | | czy to jest wymienna rzecz te szczotki? czy moze caly alternator trzeba wymienic? i czy to jest drogie? |
Same szczotki ,to jest tanie
casus maximus - 2006-04-26, 09:18
ale jest jeszcze cos takiego w latrnatorze jak regulator, to juz moze nie byc tanie...pozdro...
[ Dodano: Sro Kwi 26, 2006 8:27 pm ]
przyczyna byly szczotki, regulator w alternatorze....ladowanie juz jest i jak narazie czekam na nastepna niespodzianke
Sosen - 2006-04-26, 21:32
Ja u siebie wymontowałem alternator i zawiozłem do elektryka, na miejscu wymienił szczotki i sprawdził czy regulator jest OK, zapłaciłem 20zł i straciłem w sumie może z póltora godziny czasu łącznie z demontażem i montażem alternatora.
|
|