| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E36] Dziwne skrzypienie w tylnym kole
Rafax - 2006-05-01, 23:15 Temat postu: [E36] Dziwne skrzypienie w tylnym kole Witam.
Od dwoch tygodni mam problem z dziwnym skrzypieniem (to chyba najwlasciwsze slowo do opisania tego dzwieku) w tylnym lewym kole w mojej E36 2.5l. Dzwiek ten pojawia sie w momencie przyspieszania (nawet bardzo delikatnego) a czasami podczas hamowania silnikiem. Jednak na 100% nie slychac tego w czasie jazdy na luzie. Z tego co sie zorientowalem przyczyna tego jest tylna polos napedowa (przegub zewn. lub wewn.) lub tulejki wachaczy (amortyzator i sprezyna wygladaja ok.). Moje pytania:
1. Jak sprawdzic co dokladnie jest uszkodzone (gdy kola sie kreca na podnosniku niczego nie slychac).
2. Czy polosie we wszystkich modelach E36 sa takie same (ktos pisal, ze chyba tak, ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi).
3. Czy wymiana polosi jest skomplikowana (czy niezbedne sa jakies nietypowe klucze i czy trzeba na cos zwrocic uwage podczas wymiany).
Dzis wstrzykanlem do obu przegubow na polosi (zewn. i wewn.) specjalny smar, ale nie ma zadnej poprawy.
Dzieki i pozdrawiam.
webretti - 2006-05-01, 23:19 Temat postu: Re: Dziwne skrzypienie w tylnym kole prawdopodobnie masz juz wylatana prężynę, to samo jest u mnie, lekkie skrzypienie i auto siedzi o okólo 1-2 cm nizej, slychac to tylko podczas jazdy, dodatkowo moze to byc poloska, bo i u mnie tez sie kwalifikuje do wymiany i jest lekki stukot, tak wiec wejdz pod auto i sprawdz czy cos slyszysz przy poloscie obracając walem, jesli beda luzy i poloska bedzie sie lekko obracac na boki to znaczy ze do wymiany, oczywiscie na zalaczonym biegu to sprawdz
pozdrawiam
Rafax - 2006-05-01, 23:25
Ale masz to tylko przy przyspieszaniu czy caly czas jak jezdzisz?
Jak bujam autem (tzn. jak je dogniatam naciskajac na bagaznik) to nic u mnie nie slychac. Tylko przy jezdzie, a dokladniej tylko przy przyspiesaniu (czasami przy hamowaniu silnikiem).
A u Ciebie?
webretti - 2006-05-01, 23:29
ten sam obiaw i jak bedziesz juz pod autem to sprawdz czy przypadkiem jeden zwoj na sprezynie Ci nie siedzi
Rafax - 2006-05-01, 23:32
czy nie siedzi tzn. masz na mysli, czy nie jest docisniety?
webretti - 2006-05-01, 23:34
czy przypadkiem zwoj o zwoj nie dotyka nie wiem ilu zwojowe masz sprezyny ale sprawdz czy miedzy zwojami masz taką samą odleglosc, bo jesli miedzy ktorymis zwojami jest znaczna roznica w odleglosci od siebie to znaczy ze sprezyna juz jest do wymiany
Rafax - 2006-05-01, 23:38
Ok. Dzieki Webretti. Jutro sprawdze.
korzuch - 2006-05-01, 23:47
yo!
Sprawdz poduchy amora w bagażniku jak masz ta gume wywalona to przy przyspieszaniu lub hamowaniu masz skrzypienie
pozdro
Rafax - 2006-05-07, 21:47
Przejrzalem wszystko. Sprezyny wygladaja zdrowo, wahacze tez, wszytkie gumy sa cale. Pozostaje jedynie przegub polosi, ale pare osob mi mowilo, ze przegub tak nie skrzypi. Juz sam nie wiem. Mieszkam teraz w Anglii a kto tu byl to wie, ze o dobrego mechanika jest tu trudno. Zagladal do mojego auta znajomy szef serwisu audi i nic nie wymyslil. Jak pojade do serwisu BMW to pewnie beda chcieli mi wymienic pol zawieszenia, bo oni tak robia (roboczogodzina ok. 400zl). Chyba wstrzymam sie do lipca, az przyjade na urlop do Polski, bo polscy mechanicy sa sprytniejsi. A to ochydne skrzypienie zaglusze muzyka. Co mi pozostaje
Pozdrawiam.
|
|