BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - 840i/850i ?

Bad_Boy - 2006-05-03, 03:11
Temat postu: 840i/850i ?
ma ktos w/wymienione auto ? jak sie sprawuje, jakie sa koszta eksploatacji, jaka jest przyjemnosc z jazdy ? Pozdrawiam
jaqub - 2006-05-03, 11:56

nie mam... ale w firmie w ktorej serwisuje swoje auto robia tylko beemki i jest tam kilka 850tek BUMERANGOW... sprawa wyglada tak ze jak sie cos naprawi to zaraz psuje sie cos innego... remont zawieszenia kosztuje mniej wiecej tyle co fabrycznie nowe male autko... jak w zoltej 850 (chyba CI) zrobili silniczek na igielke to automat po 2ch tygodniach podziekowal za wspolprace... tez chcialem sobie kupic 850tke ale koszta napraw sa zbyt wysokie zeby sie bawic...
damiano_e30 - 2006-05-03, 14:36

mojego brata kolega miał 850 w automacie, komfort i przyjemność z jazdy- :mrgreen: :lol: 8) nie da się chyba tego opisać słowami. Vmax-290 km/h, do 250 wciskało w fotel :mrgreen:
sprzedał bo dobijało go zużycie paliwa: miasto 30, trasa 20 :?

Arczi e30 - 2006-05-03, 15:09

damiano_e30 napisa/a:
mojego brata kolega miał 850 w automacie, komfort i przyjemność z jazdy- :mrgreen: :lol: 8) nie da się chyba tego opisać słowami. Vmax-290 km/h, do 250 wciskało w fotel :mrgreen:
sprzedał bo dobijało go zużycie paliwa: miasto 30, trasa 20 :?

normalne spalanie bedzie podobne do 750i V12, u mnie w Płocku też była jakies 1,5roku temu 850 i była naprawiana tam gdzie ja robiłem swoje auto ... i kiedys pojechałem na wymiane swiec i oleju i filtra i tak z ciekowsci zacząłem ja ogladac ... to znajomy mechnik powiedział ... " kup od tego gościa ten samochód to zrobisz mu najwieksza przysługe w życiu " .... Bad_Boy widze ze jakas tam gotowke masz bo widac to po aucie jakim jezdzisz ... ale ktos kiedys powiedział " jezdził gość 325i e30 i był szcześliwy, zapragnął kupić 750iA ... po pół roku był to wrak człowieka, ktory stracił nerwy i wiele kasy" ....

Jesli naprawde cie stac to kupuj jest w Polsce kilka zadbanych egzemplarzy ... była nawet niedawno na allegro taka za 80tys .. gość twierdził że sprzedaje auto bo przyczynia sie go rozpadu jego małżeństwa ... 80tyś .... bo odnowił lakier, wlożył nowe zawieszenie za 20tys, porobił pare rzeczy w silniku ... na ogladzinach miał wykazac sie rachunkami na 40tys jakie wlozył w ten samochód przez pół roku

JAK SIE ZDECYDUJESZ I BEDZIE TO 2 LUB 3 AUTO TO OKEY ... JAK BEDZIE TO JEDYNE AUTO TO żYCZE POWODZENIA :wink:

Bruner - 2006-05-03, 15:15

A czy oprocz plotek, legend i innych dziwnych opowiesci ktos moze napisac cos konkretnego? Bo takie bzdety ze kupil koles 750 i byl wrakiem to kazdy kapelusznik powtarza z satysfakcja (bo on nie kupil i jest szczesliwy), pucujac swojego matiza.
Arczi e30 - 2006-05-03, 15:22

Bruner napisa/a:
A czy oprocz plotek, legend i innych dziwnych opowiesci ktos moze napisac cos konkretnego? Bo takie bzdety ze kupil koles 750 i byl wrakiem to kazdy kapelusznik powtarza z satysfakcja (bo on nie kupil i jest szczesliwy), pucujac swojego matiza.

nie mam Matiza, a 850i ktora stała w warsztacie i sie notorycznie psuła nie musi potwierdzac reguły, ciekawe tylko dlaczego wszyscy co jezdzili tymi autami na nie narzekaja i ciekawe dlaczego kazdy fan BMW mowi ze sie notorycznie psuja ... to co mowie tyczy sie 750-tek i 850-tek .... bo nie mialem mozliwosci sprobowania ani nieznam nikogo kto miał 840i V8 ani 740i V8 ... wiem tylko ze 7-mka z V8 jest dużo drozsza niż V12 a to o czymś świadczy...

Bruner - 2006-05-03, 15:43

Arczi, nie chodzilo mi o to czy masz matiza czy nie, to nie byla zadna personalna wycieczka z mojej strony. Po prostu kazdy cos tam niby wie, ale jak przychodzi co do czego to okazuje sie ze slyszal od znajomego ze znajomy tego znajomego zna kogos kto mial i costam costam.... Zadnych konkretow. A to, ze jakis mechanik z satysfakcja cos powiedzial (bo jego nie stac, to chociaz musi sie pocieszyc) to akurat dla mnie nie wiele znaczy. Ja zanim kupilem E30 to tez sie nasluchalem ze trzeba miec kasy jak lodu, sypia sie, chleja jak wsciekle, czesci kosztuja majatek, kradna i mafia nimi jezdzi. Poszukaj sobie tematu o 750, tez rozne dziwne legendy sie tam przewijaly ale pisalo tez pare osob ktore tym samochodem jezdzily i wcale to tak czarno nie wygladalo. Mylse ze tutaj bedzie podobnie, ale moze jednak wypowie sie ktos kto mial troche stycznosci z tym samochodem.
Bad_Boy - 2006-05-03, 16:50

dokladnie Bruner. Na www.bww-klub.pl wlasiciele tych aut nie narzekaja na nie- wprost przeciwnie. Normalna sprawa jest ze kupujac takie auto (w sumie kazde) trzeba dokladnie obejrzec, sprawdzic najlepiej w serwisie zeby nie bylo pozniej bolesnych niespodzianek. A mi nie chodzi o jakis zajezdzony egzemplarz tylko w bdb stanie. Pozdrawiam cala loze szydercow :|
Gniewek89 - 2006-05-03, 20:25

O ile dobrze pamietam to 850 vs 840 to byla ta paranoja ze 850 kosztowalo mniej niz 840 jakos tak wiec 840 chyba trodno bedzie znalezc :roll: :roll: :roll:
Tak tylko slyszalem , niemam matiza ale 850 chcialbym miec :mrgreen:

Arczi e30 - 2006-05-03, 20:39

Gniewek89 napisa/a:
O ile dobrze pamietam to 850 vs 840 to byla ta paranoja ze 850 kosztowalo mniej niz 840 jakos tak wiec 840 chyba trodno bedzie znalezc :roll: :roll: :roll:
Tak tylko slyszalem , niemam matiza ale 850 chcialbym miec :mrgreen:

to nie byla paranoja tylko lepszy silnik vs gorszy ..

- tańszy w ekspoartacji
- duzo mniej paliwolubny
- duzo lżejszy ( co było wazne w przypadku sportowego auta i tak obciazonego z przodu )... 10kg na samym silniku lżejszy ... odjąc wage duzo bardziej rozbudowanego odprzetu w 5.0 V12
- silnik tylko 15KM słabszy ale za to bardziej modyfikowalny

Takze raczej niema sie co dziwic .. wystarczy spojrzec na ceny dzisiejsze 7-mek .... 4.0 V8 są o połwe drożesz niż te V12 .... choc ono jest niby bardziej prestiżowe

Grzesio - 2006-05-03, 23:06

Jak masz taki wybór to się niezastanawiaj i bierz 840i i najlepiej w manualu, wszystko jest dużo tańsze niż w 850i a przy tym lepsze. :wink:
BADYL - 2006-05-04, 08:17
Temat postu: Re: 840i/850i ?
Bad_Boy napisa/a:
ma ktos w/wymienione auto ? jak sie sprawuje, jakie sa koszta eksploatacji, jaka jest przyjemnosc z jazdy ? Pozdrawiam

Kiedys poznalismy własciciela 850 - i mówił ze auto jest bajka ale:

- reklasujac sie jazda zaczyna skrzypiec jakis plastik - idziec i kupujesz nowy :)
- to co powiedział ze co około 3-4 miechy wymienia jakies amoryzarotki przednich relfektorów bo padaja po jeździe po naszych drogach,
- przetarte uszczeli wymienia na nowe

Tak wiecej tylko chwalił niż narzekał.

jaqub - 2006-05-04, 20:22

jak bylem w 2004 roku w sierpniu w toruniu to byla 100% ori czerwona 8semka z aerografami w kom silnika... wlasciciel byl zadowolony ale swoja 8semka kupil "od kogos znanego w Polsce" pamietam ze byl to manual i chyba 5.0... ja w niej siedzialem :) hehe w zoltej w serwisie tez i z przodu jest super a z tylu ma dwa wiaderka :D

Bad-Boy jak bedziesz szukal autka to szukaj jak najbardziej ori wersji nie patrz na "udziwnianie"...

Gniewek89 - 2006-05-04, 22:47

Jak spytano wlasciciela slynnej wolgi coupe dlaczego na bazie 8 robil auto to powidzial ze to najlepsze auto na swiecie. Napewno jest duzo przeslodzenia jednak cos w tym zdaniu musi byc ze ludzi enawet nie lubiacy BMW ubustwiaja ten woz
korzuch - 2006-05-04, 23:39

yo!
Ale co tu pisac auto w niemczech z przegladem(które bedzie długo jeździć) a u nas trup z przegladem w łape :? tam nic przejdzie a u nas wszystko i tyle :!: :!:
pozdro

Łukasz - 2006-05-04, 23:48

Gniewek89 napisa/a:
Jak spytano wlasciciela slynnej wolgi coupe dlaczego na bazie 8 robil auto to powidzial ze to najlepsze auto na swiecie. Napewno jest duzo przeslodzenia jednak cos w tym zdaniu musi byc ze ludzi enawet nie lubiacy BMW ubustwiaja ten woz

e uuuoeaaa yyyyy jak to sie kufa fa czyta :roll: :?:

dziś widziałem w Wawie starszego pana w 850i z jakąś małolatą, ale tak naprawdę to auto to taki zlepek , wcale tak fajnie nie wyglada, tylne swiatła jakies pogibane, , tyle, że w srodku sympatycznie, ale na harce z panna z tyłu to mam wiecej miejsca w E30 :mrgreen:

Bad_Boy - 2006-05-05, 00:42

no faktycznie Lukasz- to dobry argument, musze zastanowic sie nad e30 bo to faktycznie ladniejszy i lepszy samochod :mrgreen: A powaznie to na harce jezdze do hotelu.
RoboCop - 2006-05-05, 11:06

jaqub napisa/a:
jak bylem w 2004 roku w sierpniu w toruniu to byla 100% ori czerwona 8semka z aerografami w kom silnika... wlasciciel byl zadowolony ale swoja 8semka kupil "od kogos znanego w Polsce" pamietam ze byl to manual i chyba 5.0... ja w niej siedzialem :) hehe w zoltej w serwisie tez i z przodu jest super a z tylu ma dwa wiaderka :D

dokładnie manual i V-12 - on się długo najeździł za tym egzemplarzem...
mój koleś niedawno kupił 850(ale auto używa tylko w niedzielne rajdy po autostradzie) - mam nadzieje, że zanim sprzeda, to uda mi się zrobić jakąś sesje fotograficzną e30 vs e31 :mrgreen:

najwięcej o 850 było na bkp, tam Marcin 850 (czy jakoś tak, chyba jest z Wrocka) - nawet rozpisał się jakie były koszty eksploatacji w ciągu roku (prawdę mówiąc ja miałem wieksze w e30 - bez żadnych awarii i stłuczek, nawet miałem do Niego napisać, że coś nie tak te Jego obliczenia :roll: )...

jaqub - 2006-05-05, 23:31

Łukasz napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:

e uuuoeaaa yyyyy jak to sie kufa fa czyta :roll: :?:

dziś widziałem w Wawie starszego pana w 850i z jakąś małolatą, ale tak naprawdę to auto to taki zlepek , wcale tak fajnie nie wyglada, tylne swiatła jakies pogibane, , tyle, że w srodku sympatycznie, ale na harce z panna z tyłu to mam wiecej miejsca w E30 :mrgreen:

jak masz na utrzymanie takiego autka to i na hotel Cie stac... chyba ze lubisz ekstremalne harce to w 850tce jest dlugaaaa maska :D

Boogie - 2006-05-08, 10:53

Jedna sprawa jeszcze

Zwróćcie uwage, po ile te auta są w Polsce, a po ile są w Niemczech.
Skoro u nas ktoś woła 20-25 tys za 850, to nie ma mowy by ona była zdrowa - jeżdżąca, cała, jak wyjeżdżała z Niemiec.

Podobnie jest z M5.