BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - głowica, uszczelka, załamka

Kimbek - 2006-05-03, 20:49
Temat postu: głowica, uszczelka, załamka
Jeszcze nie zdjagnozowane co ale nie jest dobrze, narazie z tego co sam ustaliłem moge przedstawić może komuś się przyda, szczerze nie życze.
Zaczeło się że coraz częściej dolewałem płynu,
a teraz wygląda to tak:
http://img464.imageshack....im0032237sj.jpg
http://img322.imageshack....im0032294sh.jpg
http://img505.imageshack....im0032310yj.jpg
http://img505.imageshack....im0032371hj.jpg

Powiedzcie że to uszczelka

Piotrek E-30 - 2006-05-03, 20:54

U la la, uszczelka, albo pekła głowica ogólnie kicha :?
duchX - 2006-05-03, 20:58

100% ze cos rablo mam nadzieje ze tylko uszczelka !! !!!!!!!!! powodzenia i rozbieraj jak najszybciejnie jezdzij
Kimbek - 2006-05-03, 21:03

schowana w garażu nie do ruszenia
sprawdzałem też ciśnienie
1--- 1,075
2--- 1,0
3--- 0,75
4--- 0,78
5--- 1,0
6--- 0,97
i właśnie w tym czwartym stoi płyn pod deklem

duchX - 2006-05-03, 21:05

a robiles probe olejowa co prawda teraz sprawdzanie kompresji nic nie da po i tak nie wiadomo czyt dmucha do wody czy do oleju czy miedzy soba ?? ?? scigniesz czapke oddasz na szcelnosc 60 pln i bedziesz wiedzial
Kimbek - 2006-05-03, 21:10

olejowej nie robiłem, ustawiłem tylko zawory na nowo, nic nie pomogło
więcej nie jestem w stanie sam zrobić
szukam dobrego magika

duchX - 2006-05-03, 21:18

tu nie jest potrzebny magik tylko ktos kto potrafi zrobic glowiece a z odrobina samozaparcia i odrobina wiedzy mozna zrobic to prawie samemu tylko tak jak mowie trzeba cos wiedzic przynajmnije jak rozrzad ustawic reszta to banal
Kimbek - 2006-05-03, 21:32

Kiedyś miałem m10b18 głowice sam zdjołem razem z dolotami ale łatwo nie było,
zawory porozpinałem gniazda podocieerałem uszczelniacze wymieniłem, więcej sam sie za to nie biore, wszystko sie da jak sie ma nażędzia i warunki a nie kombinowane nażędzia i mały garaż, a wogóle to czas, dlatego wole znależć dobrgo fachowca, a takiego jeszcze da się znależć i zapłacić.Każdy niech robi to co umie najlepiej

duchX - 2006-05-03, 21:43

no w sumie masz racje !! !!!
MARAS - 2006-05-03, 22:01

Kimbek nie chcę cię załamywać w klawiaturze masz wodę tylko rybki wpuścić spadek ciśnienia na na 3 i 4 garze jest znaczny sugeruje wypalona uszczelkę pomiedzy tymi garami a obecność wody w klawiaturze (napewno w misce jest jej wiecej) i bagno w zbiorniczku wyrównawczym to znaczy ciśnie z cylindrów pcha wode do oleju:
a) pod głowica pomiedzy uszkodzoną uszczelką z jednego kanału wodnego do drugiego olejowego ale... to byłby optymistyczny wariant pozatym za ta ilość wody moim zdaniem wyklucza ten wariant
b) drugi wariant jest gorszy pękła głowica okolica też 3 i 4 gar z tym że pękł kanał w płaszczu wodnym głowicy i goni wodę do kanału powrotu oleju który jest obok...ech źle to wyglada i obym sie mylił
... i żeby to tylko uszczelka była

p.s. pominąłem bagno w zbiorniczku wyrównawczym...znaczy pcha z jednego gara np.3 ciśnienie wodę do oleju a np.4 olej do wody lub na odwrót stad ten majonez w układzie chłodzenia... i nie sądze by to była uszczelka, bo musiała by przepalić się w co najmniej dwóch miejscach.

Kimbek - 2006-05-03, 22:10

Płynu bierze 1l na 200km.
no i blok troche jakiś mokrawy, dlatego oszukuje sie narazie że to uszczelka

MARAS - 2006-05-03, 22:25

:shock: ty nim jeszcze jeździsz i mierzysz zużycie wody... to pozdrawiam...
duchX - 2006-05-03, 22:25

b) drugi wariant jest gorszy pękła głowica okolica też 3 i 4 gar z tym że pękł kanał w płaszczu wodnym głowicy i goni wodę do kanału powrotu oleju który jest obok...ech źle to wyglada i obym sie mylił

Czy moglbys mi wytlumaczyc co to jest kanal w plaszczu wodnym bo za grzyba nie moge sobie tego wyobrazic !! !! ?? ??? Bo z tego co wiem to plaszcz wodny jest ale raczej nie w glowicy tylko w bloku wiec bardzo prosze o uswiadomienie

Kimbek - 2006-05-03, 22:28

zmierzyłem zanim rozebrałem i pomierzyłem kompresje , myślałem może żle odpowietrzone bo niedawno płyn wymienilłem
pozdrawiam

damiano_e30 - 2006-05-03, 22:38

A nie przegrzałeś jej czasem ?
Bo jeśli tak to mogła głowica walnąć :(

Kimbek - 2006-05-03, 22:41

Jeżdze nią 2 lata ani razu nie została przegżana, wskazówka zawsze ledwo dochdzi do środka,
a skatować IX-a też się niebardzo da.

Lord Lukasz - 2006-05-04, 08:58

Na moje oko zaczęło sie od uszczelki i nie chcesz sie przyznać :D ale dolewales cochwile płyn i jeździłeś jeszcze chwile doprowadzając do takiego stanu jak na fotkach, przecież pod deklem jest sama woda, układ smarowania i chłodzenia połączył sie w jeden. Jak ubywa płynu to zanim sie go doleje czeba zdiagnozować dlaczego ubywa, bynajmniej ja na to jestem uczulony wiadomo dlaczego... troche miałem problemów z chłodzeniem.

Daj do kogoś żeby zdjął głowice i zobaczysz ale czarno to widze... przyznaj sie też jak długo z tym jeździłeś

puz - 2006-05-04, 13:49

no ja mialem podobna sytuacje w zeszlym roku, jezdzilem tak okolo 3-4 miechy ubywalo po trosze jak silnik wygladal jak u ciebie to bylo juz po glowicy!!! pekniecie pod podporami walka. spawanie nic nie daje i tak peknie szukaj glowicy!!!
Kimbek - 2006-05-04, 14:01

od kąd zaczeło ubywać w tak bardzo zauważalnym stopniu jak napisałem przejechałem góra 500km, przyznaje się myślałem że może żle odpowietrzone, odpowietrzałem i obserwowałem zmieny i przez ten czas z 500 zrobiłem.
Auto już u mechanika niebawem się wrzystko okarze

Lord Lukasz - 2006-05-04, 14:27

Może sie okazać że te 500km za dużo i będziesz musiał nową głowice szukać ale czekamy na info jak mechaniory ściągną głowice.
MARAS - 2006-05-07, 14:03

x_e_o_n napisa/a:

Czy moglbys mi wytlumaczyc co to jest kanal w plaszczu wodnym bo za grzyba nie moge sobie tego wyobrazic !! !! ?? ??? Bo z tego co wiem to plaszcz wodny jest ale raczej nie w glowicy tylko w bloku wiec bardzo prosze o uswiadomienie

Nie potrafię tego zobrazować jakbyś popatrzył na blok silnika bez głowicy zrozumiałbyś o co mi chodziło, woda w bloku nie ma jakichś osobnych kanałów tylko jakby jeden poprzeczny po każdej ze stron cylindrów które są połaczone w jeden okalający tuleje cylindrów kanał wodny nazwany "płaszczem wodnym" oddzielajacy ściany tuleji cylindrów od zewnetrznej ściany bloku silnika, a głowica m20 jest po demontarzu (sam korpus) prawie "ażurowy" i waży niewiele dlatego tak łatwo pękają ścianki poprostu sa cienki i łatwo pękają, i to zazwyczaj w najmniej oczekiwanym miejscu np. ścianki pomiedzy kanałami wody i oleju, pod podporami wałka, okolice pomiedzy cylindrami pomiedzy spodem głowicy a gniazdami zaworów wydechowych, tam gdzie zazwyczaj nie da się ich spawać lub jest to bardzo utrudnione. Czasem nie jest to jedno pękniecie tylko sieć kilku mikro pęknieć które wychodza dopiero podczas prób ciśnienioych a w eksploatacji wydawało by się że jest ok. płyn ubywa nieznacznie lekki biuały dymek z wydechu i nieznacznie pokryty korek oleju "majonezem" czyli zmieszanym olejem z woda lub na korku zbiorniczka wyrównawczego lekka zółtokremowa maź "majonez"

Kimbek - 2006-05-19, 21:49

Lord Lukasz napisa/a:
Może sie okazać że te 500km za dużo i będziesz musiał nową głowice szukać ale czekamy na info jak mechaniory ściągną głowice.

No i niestety mieliście racje, musze szukać nowej głowicy albo sam nie wiem.
Okazała się tak pęknięta że nie podjeli sie spawania

Lord Lukasz - 2006-05-20, 07:56

No to wspulczucia, nie ma nic gorszego jak pękniecie głowicy, ja na szczęście po kontrowersyjnym :D dokręcaniu zrobiłem już 3000 km i jak narazie wszysko jest ok
puz - 2006-05-20, 09:16

zadne pekniecie przy M20 nie jest do pospawania, i tak peknie znam z autopsji!!! Glowice spawali w zakladach lotniczych w Bydgoszczy a oni zajmuja sie tym profesjonalnie i pekla!!! mi w ciagu 2 lat poszly 2 glowice a to koszta nie z tej bajki sama glowica 1000 zl +reszta czyli jak sie zamkniesz w 1500 bedzie dobrze!!! ja zmieiam silnik na M50B25 nigdy wiecej M20
Kimbek - 2006-05-20, 09:33

Też myśle o takiej zmianie ale z moim ix to chyba będzie cięższa sprawa, czy to się da wogule spasować, może trzeba będzie wywalić przednie napędy, bardzo bym nie tęsknił, sam jeszcze nie wiem jak to może wyglądac musze zgłebić temat.
Pawel-e30 - 2006-05-20, 11:03

puz skoro ci pekła tyle razy może warto poszukać przyczyny dlaczego?? może z bloku trzeba zebrać troszke materiału?? :wink:
sarna1 - 2006-05-20, 13:52

no wlasnie - ja do tej pory z zadnym m20 nie mialem klopotu - odpukac...
puz - 2006-05-20, 15:43

Pawel-e30 napisa/a:
puz skoro ci pekła tyle razy może warto poszukać przyczyny dlaczego?? może z bloku trzeba zebrać troszke materiału?? :wink:

M20 to juz historia w przyszlym tygodniu wycieczka do szkopa po dawce

Lord Lukasz - 2006-05-20, 16:07

Cytat:
M20 to juz historia w przyszlym tygodniu wycieczka do szkopa po dawce

Wracając do przeszłości ja twierdze że LPG jest powodem pękania twoich głowic + robisz sporo km jak sam napisales i lubisz czasami depnąc w podłoge. Ja nigdy nie założe LPG do bmw, wolał bym już kupić poloneza z LPG i bmw używac tylko do weekendowej jazdy niż zabijać silnik bawarki szambem, to takie moje troche dziwne pewnie dla niektórych zdanie. :D

Pawel-e30 - 2006-05-20, 17:12

Lord rozwiń swoją myśl czemu akurat gaz może się przyczynić do pęknięcia głowicy??

Za nim zaczne głośno się śmiać :wink:

sarna1 - 2006-05-20, 19:23

hheheh tez chetnie poslucham ale to nie w tym watku - nie psujcie tamatu - Lordzie opisz prosze swoje doswiadczenia w nowym temacie, chetnie poczytamy.
Lord Lukasz - 2006-05-20, 20:00

Ogólnie boje sie szamba, spowodowało to fakt że kiedyś miałem auto z 8 letnią instalacją gazową, wydmuchało uszczelke pod głowicą i jak zobaczyłem jak wyglądają głowica ( zawory, kanały) w tym aucie to byłem w szoku, auto było z 93r. Niedawno rozbierałem mój stary silnik bmw z roku 84 i w porównaniu do tamtego był jak nowy.

Ogólnie nie chodzi mi o to że konkretnie gaz powoduje pękanie głowicy :oops: :oops: :oops: tylko że zabija silnik :D pozatym tamat rzeka...

ŻoŻo - 2006-05-21, 12:12

Jezeli idzie o peknieta glowice to tez dorzuce swoje 5 groszy.
Jak u mnie pekla tp przyczyna byla jedna dolewanie zimnej wody do goracego silnika...
Pospawalem glowice i nie zaluje!!!!! Jezdze juz ponad rok zrobilem przeszlo 30 tys w ekstremalnych warunkach i wszystko jest w najlepszym pozadku. Wydaje mi sie ze pekajaca glowica to tylko niekompetencja kierowcy. JAk sie ja przegrzeje i wylaczy silnik odrazu do tego dolewka zimnej wody do goracego silnika itp.
Osobiscie moge polecic spawanie glowicy. Pozdrawiam

MIŁOSZ - 2006-05-21, 14:41

z moich doswiadczen wynika , ze w 2,0 i 2,3 pekaja tylko w efekcie bezmyslnosci wlasciciela, M20B25 niestety czasem zupelnie niesprowokowane.
ADC - 2006-05-21, 14:49

A ja wlasnie stalem sie ofiara takiej bezmyslnosc-kupujac auto-poprzedni wlasciciel zmienil dzien wczesniej plyn chlodniczy.Dopeiro po niedlugim czasie wychwycilem usterke na moje nieszczescie.Czekam teraz na glowe i moje pytanie-na co zwrocic uwage zmieniajac glowice?Nadmienie ze od razu gdy ja dostane jade na sprawdzenie szczelnosci.
ŻoŻo - 2006-05-21, 15:53

mozna by przed zalozeniem przeszlifowac zaworki i wymienic uszczelniacze zaworowe. wtedy masz spokoj z glowiczka na dluzszy czas
ADC - 2006-05-21, 16:14

mozna by przed zalozeniem przeszlifowac zaworki i wymienic uszczelniacze zaworowe. wtedy masz spokoj z glowiczka na dluzszy czas

Widzisz :D zapomnialem napisac ze jak bede mial glowe na wierzchu to chce zrobic wsio-uszczelki i uszczelniacze to podstawa mysle takze o spasowaniu kolektorow i kanalow ze soba lecz chodzi mi na zwrocic uwage przy demontazu i montazu glowicy

ŻoŻo - 2006-05-22, 15:42

Jezeli silnik nie kopcil to lepiej go nie ruszac. Przy wymianie glowicy mozna by wymienic rozrzad jezeli dawno byl wymieniany jedna robota i to chyba wszystko. Tak mi sie wydaje nic wiecej tam sie nie da zrobic
cypis0 - 2006-05-22, 16:39

hmm a czy ktos slyszal o pekajacych glowicach w etach???:) wszedzie tylko o 2,5 lub 2litry sie pisze...
ADC - 2006-05-24, 17:47

No i doszla do mnie :? -widac ze spawana.Jest sens cos z tym robic czy od razu oddac?
cypis0 - 2006-05-24, 18:36

oddawaj moge dac ci namiary na kolesia co ma rozne glowice i napewno ich nie spawa :
))