BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - na luzie rośnie temperatura ???

ArtiBig - 2006-05-03, 22:38
Temat postu: na luzie rośnie temperatura ???
jak jade sobie szybko i jest kawałeczek górki to po wyrzuceniu na luz rośnie temp !! ?? tak o 3 mm od srodkowej kreski wrzucam bieg i odrazu normalnie jest

ale jak stoje w korku to też spoko temp normalny wisco chyba dobre bo wentylator słychac jak sie nagrzeje huczy jak jakieś 4,0 v8 :)

i jak zgasze rosnie temp i opada po 10 minutach abo jak odpale

co to moze byc czyzby jednak ten wentylator chodził za wolno??
jak to sprawdzic

moze cos innego ?? ? pompa wodna zmieniana z rozrzadem 20 tyÅ› km temu

duchX - 2006-05-04, 08:11

Moim zdaniem powinienes dostac ostzrezenie !! !!!!!!! ale nie ze jestem zlosliwy tylko jak mozna tworzyc temat ktory byl omawiany raptem 2 tygodnie temu !! !!!!! POSZUKAJ a znajdziesz
ChriS - 2006-05-04, 20:23

A po drugie po co z górki wrzucasz na luz?
ArtiBig - 2006-05-04, 21:21

no szukałem ale sa tylko podobne

wracajac do domu mam kawałek 3 km z lekkiej górki a na jej koncu ostry łuk i przejazd kolejowy to lipa tak piłowac do przejazdu gdzie i tak trza chamować

a co do tej temp to ma ktos pomyłs czemu na luzie rosnie a w korku wskazówka ani drgnie

kamil.k - 2006-05-04, 21:33

a jak bys tak zjechal z tej gorki na luzie i sie zatrzymal w miejscu na jakas chwile to co sie dzieje :?:
amw - 2006-05-05, 19:06

Witam.
Może pomoże, a może nie... Ale podobną sytuację miałem kiedyś w renówce R19. Objawy były identyczne jak w opisie. Pomogła wymiana nagrzewnicy i rozebranie na części oraz wymycie ze szlamu węży. Poprostu nazbierało sie tyle syfu, że nie było dobrego obiegu na jałowym biegu i płyn się gotował (podczas jazdy na biegu wszystko było OK). Ale zastrzegam - taką sytuację miałem w R19, nie wiem czy coś takiego może wystąpić w E30.
Pozdrawiam

Zbychu - 2006-05-05, 19:19

U mnie jest podobnie. Kiedyś już o to pytałem na forum. I niczego sie nie dowiedziałem. Moim zdaniem to wskaźnik temp sie skończył. To częsta przypadłość w e30. Ja tak jeżdzę już z rok czasu i nic sie nie dzieje :D
ArtiBig - 2006-05-07, 20:47

no moze i sie skończył wskaznik ale czemu akurat jak sie robi ciepło niechce przegrzać autka i miec kłopotów choc nic sie nie dzieje jak zgasze autko to jakby sie przegrzewało to by było czuc i słychac syczenie czy gotowanie płynu i by pewnie płyn wywalało a płynu nie ubywa ani grama

wiec moje pytanie jakie napiecie podaje czujnik temperatury kiedy wskazówka powinna stac na srodku podłacze voltomiez i pojezdze bedze wiedzał czy temp nie rosnie

Bruner - 2006-05-07, 22:38

Pompa wody Ci sie nie konczy? Moze masz syf albo "koralowce" w ukladzie? Jak trzymasz auto na obrotach to masz wystarczajacy obieg wody, a na luzie obroty i wydajnosc pompy sa nizsze, wiec np przy zapchanej chlodnicy to moze byc za malo.
Zbychu napisa³/a:
Moim zdaniem to wskaźnik temp sie skończył. To częsta przypadłość w e30. Ja tak jeżdzę już z rok czasu i nic sie nie dzieje :D

A co ma wspolnego wskaznik z wyrzucaniem na luz? Ma jaks czujnik i stad wie czy jedziesz na biegu czy na luzie? Jak sie dzieje cos takiego to sie szuka przyczyny a nie stwierdza ze to na pewno wskaznik i jezdzi dalej. Bo niedlugo bedzie placz: "pekla mi glowica, pomozcie, nie palowalem, wymienialem olej a itak pekla". Zauwazylem ze wiele osob jak tylko zaczyna im sie silnik przegrzewac olewa to i zwala na czujnik.