BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E28 - Mocowanie wajchy do zmiany biegów

nes421 - 2006-05-07, 17:09
Temat postu: E28 - Mocowanie wajchy do zmiany biegów
Chodzi dokładnie o to co widać na zdjęciach

Czy tą na aluminiowym profilu da się założyć zamiast tej na blasze ??

Nie wiem do czego ona jest orginalnie montowana, czy skrzynia musi być inna ??

cypis0 - 2006-05-08, 00:03

niestety nie starsze e30 i e28 mialy wlasnie skrzynie z taka blaszka n nowszej skrzyni na srodku byl taki wyputek gdzie montuje sie lewarek z xeonem ostatnio temat tej skrzyni przerabialismy i zamiennie to ciezko chyba ze przelozysz tynia obudowe skrzyni ale to ponoc ciezki zabieg:((
KotSylwester - 2006-05-08, 06:53

nes, porób proszę więcej footek, szkrzyni z blachą, dookoła, ok? Bardzo się to przyda w topicu o usuwaniu luzów lewarka. Poproszę na email szewczykr@o2.pl, dzięki
nes421 - 2006-05-08, 16:42

Dzięki za odpowiedzi :) Zostanę przy tej na blasze w takim razie i nie będę kombinował, chociaż coś tam podobno przez tą blachę wsteczny kiepsko wchodził
Gdzie ten topic o luzach lewarka ?
Fotki posyłam na mail, porobiłem dookoła, jak coś trzeba więcej albo dokładniej to piszcie

A te rysy na masce to dlatego że jak kupowałem to stała wrośnięta obok stodoły i kury po niej łaziły ;/

Adi - 2006-05-09, 18:41

nes421 napisa³/a:
Gdzie ten topic o luzach lewarka ?

a prosze Cie bardzo o tu :)

loko - 2006-05-09, 19:51

tak jak napisał Cypis... nie da się... :-( co do problemów z wrzuceniem wstecznego (bo chyba dlatego chcesz zmienić sposób mocowania lewarka) to pod warunkiem prawidłowego osadzenia tej blachy (sztywna ma być) lub tez tego profilu aluminiowego w drugim przypadku jedynym problemem wrzucenia wstecznego jest luz na wybieraku. czyli na tym kawałku który łączy skrzynię biegów z wajchą od zmiany. sprawdź czy nie ma luzów na tych dwóch tulejach... jeśli są to to jest właśnie przyczyną. dopiero co to przerabiałem. niz na to nie poradzisz a jeśli już to tylko na chwilę... musisz kupić nową tuleję tą przy skrzyni (w środku jest taka wkładka z jakiegoś tworzywa, niewymienna) trzeba kupić cały ten element. tydzień temu kosztowało to 104zł na narbutta. aby wymienić tą drugą tuleję to niestety trzeba kupić całą wajchę... tego nie zmieniałem jeszcze...