| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - 750iL z 89r pare pytan... Predkosciomierz, skrzynia biegow.
kolim - 2006-05-08, 11:02 Temat postu: 750iL z 89r pare pytan... Predkosciomierz, skrzynia biegow. Witam serdecznie.
Od pewnego czasu posiadam bmw e-36... jednak teraz jako dodatkowy samochodzik "weekendowy" kupilem sobie 750 w wersji long najbogatsza wersje:) Posiadam go od dwoch dni... nigdy nie zagazowany silniczek super skrzynia to samo:) Mozliwosc regulacji zawieszenia sport komfort... No samochodzik marzenie:)
Mam jednak pare pytan...
Niestety jest zepsuty czujnik od predkosciomierza... podobno gdzies na wale... Czy to w ogole prawda?? Wszystko dziala obroty komputer oblicza ile zostalo do tankowania... niestety economizer dystans i spalanie nie dzialaja.. tak samo jak tempomat... czy jest w ogole mozliwosc zeby to byl ten jakis czujnik na wale?? jesli nie to co moze byc przyczyna?? moze ktos juz sie z takim czyms spotkal??
Drugie pytanie odnoscie skrzyni biegow oczywiscie automat... i posiada ona trzy tryby prace... E S i M... e i s wszystko ok... a do czego i kiedy sie stosuje tryb M??
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz Artur
adrian e30 - 2006-05-08, 18:00
predkosc to kompbieze z dyfra raczej i tam bym szukal przyczyny. sprawdz styki w czujniku przeczysc je i zobacz czy nie zadziala. jak nie zadziala to podmien czujnik w dyfrze. powinno pomoc
pozdrawiam
Adrian
heny - 2006-05-08, 22:38
Miałem ten sam problem w "7" tylko z silnikiem m30.KIlku elektryków kopało w instalacji i moście jest tan taki czujnik.Przyczyna u mnie :wylały akumulatorki w liczniku i strawiły ścieżki!!!.napraw a30 minut koszt 40 pln
xsilver - 2006-05-09, 22:29
jak nie dziala ekonomizer - to sprawdz najpierw bezpieczniki...
tryb M - tryb stosowany do jezdy w trudnych warunkach - gdy chcemy jechac na jednym wybranym biegu - np na 2. jezeli wbijesz tryb M to skrzynia rusza z 2 biegu , dodatkowo mozesz blokowac biegi - tak jak napisalem wyzej
kolim - 2006-05-10, 11:55
Ekonomizer dziala... znaczy sie idzie na max po przekreceniu kluczyka...
Poprzedni wlasciciel mowil ze najprawdopodobniej to wlasnie jakis ten czujnik.
Podobno na ustawieniach D i trybie E samochod rusza z 2 biegu?? Czy to prawda??
Podobno tak samo jest w mercedesach...
Jest to moj pierwszy samochod z automatem dlatego chcialbym dowiedziec sie jak najwiecej... i chcialbym miec wiadomosci od osob ktore mialy stycznosc z takim samochodami i skrzyniami...
Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam
loko - 2006-05-10, 13:24
mercedesy ruszają z dwójki... dopiero po mocniejszym naciśnięcu gazu rusza z jedynki... chodzi głównie o komfort jazdy...
co do prędkościomierza to objawy wskazują że masz uszkodzony czujnik znajdujący się w dyferencjale, to takie coś co łączy wał napędowy z półosiami 8) ) sprawdź jego styki i ewentualnie wymień go na nowy. nie powinien kosztować więcej niż 100zł... (do mnie kosztuje 80zł nowy)
xsilver - 2006-05-10, 13:41
przy ustawieniu D i E - skrzynia rusza normalnie z pierwszego biegu
przy ustawieniu D i M ( lub w nowszych skrzyniach * - czyli trybu zimowego ) skrzynia rusza z 2 biegu - aby zmniejszyc poslizg kół przy ruszaniu
filipfil - 2006-05-11, 21:00
D- drive tryb normalny ( lewarek)
przyciski:
E- ekonomiczny, wcześnie przy ok 1600-1800 obrotów wrzuca wyższy bieg
S- sport ciągnie do 6500 i przerzuca na wyższy
M- manual jedziesz na np 3 , naciskasz M i cały czas masz 3. stosuje się jak jedziesz np w kolumnie i wszyscy mają taką prędkość, że automat ciągle przerzuca np z 3 na 4 i 4 na 3, po naciśnięciu skrzynia nie wariuje
W lub śnieżynka -winter jak sama nazwa wskazuje tryb zimowy
A-adaptive (chyba tak się pisze) sterownik skrzyni "uczy się" i dostosowuje do twojego stylu jazdy.
W zależności od kraju docelowego np USA (A), Szwajcaria(W) występowały różne kombinacje tych przycisków.
Przy okazji nie zapomnij wymienić oleju, uszczelki i FILTRA przy najbliższej wizycie w warsztacie, chyba, że jesteś pewien, że poprzedni właściciel to zrobił.
cypis0 - 2006-05-14, 21:42
zgadzam sie z przedmówca wymieniaj olej i filtr odrazu jak nie masz info pewnego ze to bylo zrobione polecal bym ci jakis zaklad co ma wiecej do czynienia z zautomatami bo to troszku skomplikowane filt chyba 80zl w salonie za olej dasz z 300zl. ja tego nie zrobilem tylko rochu dolalem i tak mi szlag trafil skrzynie!!
|
|