BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - e36 318i pali jak smok!

Gohan - 2006-05-10, 15:35
Temat postu: e36 318i pali jak smok!
Witam
Moja e36 318i zaczela palic jak smok , samochod mam prawie 2 lata wczesniej spokojnie miescilem sie w miescie w 10l czasami nawet troche mniej ostatnio zauwazylem ze przepala straszne ilosci paliwa , wskaznik pokazuje zla ilosc paliwa w baku ostatnio myslalem ze mam jeszcze pare litrow a Tu zonk nie dojechalem nawet do domu bak byl pusty samochod przestal jechac zalalem do banki 5l wlalem w bak wyzerowalem licznik pojechalem na stacje i nalalem do banki kolejne 5l myslalem ze zrobie spokojnie 50km zanim zgasnie jezdzilem strasznie spokojnie do 3tys trzymalem go na stalej predkosci zey ekonomizer pokazywal jak naj mniej i po 39km samochod zrobil kaput paliwo sie skonczylo
moje obliczenia:
przy bardzo delikatnej jezdzie 12,6l-100KM
przy ostrzejszej 14l-15l-100KM
to jest stanowczo za duzo jak na 1.8 m40
moje pytanie co sie moglo zepsuc ? sonda lambda ? ( silnik chodzi dobrze nie faluje na obrotach ) mechanik od beemek powiedzial mi zeby wymienic swiece i moze pomoze , ew przeplywomierz moze byc walniety ale z samochodem nic sie nie dzieje , osiagi ma takie jak ma miec wszystko jest ok tylko to spalanie mnie dobija bo w domu jest jeszcze e30 325i i ona przy spokojnej jezdzie spala tyle samo co 318i ! ;-(

Prosze o pomoc

center - 2006-05-10, 18:41

miernik do reki i smigaj do sondy, zobaczysz jakie daje wyniki, jak to to, bedziesz wiedzial co wymienuic, jak nie to bedziesz szukal dalej...
jak sprawdzic jest w niezbedniku...

a kiedy oistatni raz wymieniales swiece??

Gohan - 2006-05-10, 22:18

siwec nie wymienialem od poczatku kupna samochodu czyli jakies 2 lata , pewnie orginane tam jeszcze siedza... ;-) kupie jutro pewnie zmienie i zobaczymy jak bedzie
duchX - 2006-05-10, 23:20

wiekszosci moich znajomych M40 1,8 pala oklo 11L po miescie przy calkkowicie normalnej jezdzie , kolega sie poswiecil i wyjal sonde z wydechu lecz jej nie odlaczal przejech ogolem 6500 km i tak :
przy wyjetej sondzie spalanie okolo 18L
przy calkowiecie odpoetej somdzie 15L