BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odcięcie zapłonu

Mauser - 2006-05-14, 21:53
Temat postu: Odcięcie zapłonu
Odcięcie zapłonu to chyba jeden ze sposobów na to, żeby nam nie ukradli autka.
Mam zamiar zrobić to sam, z tego co słyszałem, to nie jest to wielka filozofia, jednak jak mam poznać kabelek od zapłonu? Ma ktoś jakieś rady, żeby zrobić to tak, jak należy?
ps. autko mam jakÄ…Å› dobÄ™...

cypis0 - 2006-05-14, 22:55

hmm wiecie co ale dawajcie odpowiedzi na priv:)) po co komus ulatwiac odpalenie naszego autka:)
Gelo - 2006-05-14, 22:56

Jeśli nie posiadasz gazu to proponował bym odłączyć pompe paliwa i jakiś zwykły włącznik gdzieś ukryty.
damiano_e30 - 2006-05-14, 23:03

U mnie jest to zrobione w najprostszy możliwy sposób, tzn mam ukryty wyłącznik który odcina napięcie podawane na cewke wys. napięcia. Ale jest to bardzo proste do obejścia nawet dla amatora.
Niestety nie orientuje się jak samemu zrobić bardziej pewne zabezpieczenie, przyszło mi do głowy zrobić odcięcie zasilania komputera, ale o ile wiem komputer przy braku zasilania "zapomina" swoje ustawienia, chyba że w e30 jest inaczej.
Niech ktoś mnie poprawi jeżeli się myle.
pozdro

puz - 2006-05-15, 10:13

no ja mam u siebie odcinke 3 elementow robil mi to brat. zrobione, ukryte tak ze jak rozbebeszysz caly dol nieczego nie zobaczysz wiec jedyne co moze zrobic złodziej to hol albo laweta :twisted: dodam ze nie ma zadnego przelacznika wiec nawet jak sie posra to nic nie znajdzie jesli chcesz cos dokladniej to dzwon 502275861 raz juz mi chcieli buchnac auto wiec nic nie pisze nawet na pw
Mauser - 2006-05-15, 11:56

puz napisa³/a:
jesli chcesz cos dokladniej to dzwon

będe dzwonił...

A reszta? Jakieś konkretne zabezpieczenia? Mam auto na gaz , więc odcięcie pompy tak, ale w innym celu, a od kompa lepiej nie odcinać prądu...
A co myslicie o zabezpieczeniach np ten bolec na skrzynię biegów? jest sens? No i alarmy, jakieś konkretne są godne polecenia?

pammm - 2008-11-06, 20:26

puz napisa³/a:
no ja mam u siebie odcinke 3 elementow robil mi to brat. zrobione, ukryte tak ze jak rozbebeszysz caly dol nieczego nie zobaczysz wiec jedyne co moze zrobic złodziej to hol albo laweta :twisted:

Ja też bym bardzo chciała cos takiego, jakieś konkretne odcięcie..
juz mam dosyć paranoji, że mi ukradną bunię jak zostawiam gdzieś, gdzie jestem zmuszona, a akurat nie ma parkingu strzeżonego..
Macie może jakieś dobre namiary w Wawie za rozsądną cenę..? :)

_carlos- - 2008-11-06, 23:30

Mozna dać przekaźnik na rozrusznik, przekaźnik na cewkę zapłonową, na pompę paliwa, na kabel zasilający do stacyjki. Ważne jest, by w obwodach, które potrzebują napięcie podczas jazdy zamontować przekaźnik NC (w stanie beznapięciowym styk zwarty). Gdy wyłączysz stacykę podane zostanie napięcie na cewkę przekaźnika, która rozwiera styk. Stosuje się taki przekaźnik dlatego, ze jak zniknie napięcie na cewkę podczas jazdy styki nie zostaną rozwarte, co mogłoby doprowadzić do wypadku. U siebie montowałem- działa bez zarzutu.
henry - 2008-11-07, 00:54
Temat postu: zab....
.........Proponuje "zwarcie" przekaźnikiem czujnika położenia wału ...........Bardzo skuteczne . Poza tym wiele immobiliser'ów polega na tym robia "przerwę w obwodach tak ,że ewentualny złodziej musi połączyc ponownie obejścia dokonane przez zabezpieczenie. Jest to stosunkowo proste dla złodzieja . A teraz pomyślcie ,że aby uruchomic pojazd trzeba nie połączyc a przeciąć połączenie ..............
Kiedys w tym miejscu ( tylko nie mogę znaleźć ) pisałem juz o takim zabezpieczeniu .............Jak ktoś ma cierpliwość do naszej "szukajki" , to prosze by spróbował znaleźć ten post ..................................Pozdrawiam - henry

IPLO - 2008-11-07, 04:56

a ja wam proponuje takie cos
e30 do zaslepkji kable z cewki
e36 grzanie szyby
e39 d odcina na smarowanju skrzynji itd itp

chyba niemusze komentowac bo jest wieczór

:drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk:

chyba wszyscy ukrywają pod kierom potem reczny podanie impólsu na mase i tak dalej śrubka na mase masa do kompa i dalej ludzie to jest ......Cówno trzeba wymyslec sobje samemu
NP. nie pale nie jade
aktywcja na telefon da rade GSM

:drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk: :drunk:

pammm - 2008-11-07, 10:33

_carlos- napisa³/a:
Mozna dać przekaźnik na rozrusznik, przekaźnik na cewkę zapłonową, na pompę paliwa, na kabel zasilający do stacyjki. Ważne jest, by w obwodach, które potrzebują napięcie podczas jazdy zamontować przekaźnik NC (w stanie beznapięciowym styk zwarty). Gdy wyłączysz stacykę podane zostanie napięcie na cewkę przekaźnika, która rozwiera styk. Stosuje się taki przekaźnik dlatego, ze jak zniknie napięcie na cewkę podczas jazdy styki nie zostaną rozwarte, co mogłoby doprowadzić do wypadku. U siebie montowałem- działa bez zarzutu.

I wszystko jasne :) a gdzie w Wawie mogę zrobić cos takiego i mieć pewność, że będzie to zrobione dobrze..? sama raczej nie dam rady :wink:
Jakby ktoś właśnie z Wawy miał jakiś sprawdzony namiar, to proszę o info.

_carlos- - 2008-11-07, 19:06

jest jeszcze jedna dosyć dobra metoda- kontaktron. Przerywasz jakiś obwód podany w postach wyżej, przedłużasz przewody, tak aby starczyły do lewarka, albo do kokpitu lub inne dogodne miejsce znane tylko tobie. Podłączasz przewody do obu końcówek kontaktrona, a kontaktron montujesz pod jakimś plastikiem, gdzie nie jest widoczny. Zwarcie styków następuje po przyłożeniu magnasa w miejsce tapicerki ,gdzie po drugiej stronie znajduje się kontaktron. Metoda prosta, tania i "zrób to sam" A . Słodowy :D