BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Naprawa o akumulatora - dziwna akcja..

KotSylwester - 2006-05-15, 08:56
Temat postu: Naprawa o akumulatora - dziwna akcja..
Mam taki problem, aku jest nowy, bezobsługowy... ale niestey od dołu została nawiercona dziura fi 2mm i z jednej celi wylecial cały kwas... co z tym zrobić?

Nalać kwas i czymś załatać dziurke? Ale ile kwasu nalać i jaki? Zapomnieć o tym aku i kupić drugi?

Ech... nie pytajcie jak to się stąło, okej, :evil: :evil: :evil:

Arczi e30 - 2006-05-15, 09:10

czytajac ten post chcialem sie spytac .. Co sie stało? ale okey ...

zalep to jakimś plastikiem .. bo wszelkiego rodzaju kleje typu kropelka itp. kwas rozpusci ... jesli cele u góry nie sa poodzielane do dokup wody destylowanej i przelej kwas z pozostałych cel do tej pustej, wodą uzupelnij nieodostatek

KotSylwester - 2006-05-15, 09:14

Aku jest bezobsługowy, kwas mogę nalać przez dziurkę od dołu... dlatego nie wiem skąd go wziąc i ile. :roll:
Arczi e30 - 2006-05-15, 09:25

KotSylwester napisa³/a:
... dlatego nie wiem skÄ…d go wziÄ…c i ile. :roll:

może z innego akumulatora, u mnie na skupie metali kolorowych jest tego multum, pewnie bys znalazł takie jak swoj nawet .... no nie wiem chyba najtaniej tak wyjdzie

jaqub - 2006-05-15, 16:42

Arczi e30 napisa³/a:
KotSylwester napisa³/a:
... dlatego nie wiem skÄ…d go wziÄ…c i ile. :roll:

może z innego akumulatora, u mnie na skupie metali kolorowych jest tego multum, pewnie bys znalazł takie jak swoj nawet .... no nie wiem chyba najtaniej tak wyjdzie

a nie trzeba Ci poprostu elektrolitu? takiego jak mozna kupic w kazdym sklepie motoryzacyjnym za grosze? Nawet w akumulatorach bezobslugowych mozna zdjac gore... ja bym Ci radzil dobrze poogladac ten aku... i najpierw zatkac ta dziurke (jakims plastikiem albo zabrac go gdzies gdzie kleja zderzaki plastikowe zeby Ci zatkali) a pozniej gora zalac elektrolit...

KotSylwester - 2006-05-15, 19:08

Witka,

Więc jest sobie firma SAR Serwis, ul.Dzika 2, zajmują sie naprawami i sprzedażą aku, obejżeli i powiedzieli że oni grzeją silikonem na gorąca, ale bywa że to się odkleja i wysłali mnie na ul.Światową 11 do klejenia plastików, gdzie wkleili mi łatkę od dołu, wróciłem do SAR-u i wlali mi elektrolit. Koszt całej operacji to 10+10= 20zł. Aku jak nowy, zresztą miał dokładnie tydzień.... hehe

Do SAR Sewris, warto jechać jak aku siada, popatrzą i może za mniej jak 40zł go "naprawią" a aku kosztuje ok 140zł minimum. Pomijam no-namy i Bosche za 350:)