BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Mega Fart !!!

Scigany - 2006-05-21, 00:45
Temat postu: Mega Fart !!!
http://www.dumpalink.com/...er_Nascar_Crash
LUKAS - 2006-05-21, 09:07

:shock: Ja chcem klatke :D
Arczi e30 - 2006-05-21, 09:20

LUKAS napisa³/a:
:shock: Ja chcem klatke :D

z tym że on ma klatke na ktorej zbudowano wóz ... a tym bedziesz miał wóz w który wbudowano klatke ....

LUKAS - 2006-05-21, 09:27

Wiem o tym ;)

Ale ogladales wypadki auto sportowych. Wyscigowych albo radjowek :?:

Niesamowite jakie uderzenia sa wstanie zniesc te auta a ludzie wyjsc z wypadku bez szwanku :shock:
Dlatego wlasnie chorujÄ™ na klatke... ;)

Gniewek89 - 2006-05-21, 10:16

Ma ktos doswiadczenie ile waza takie klatki zaleznie od stopu rurek i od tego czy sa kompleksowe czy tylko kapotażowe :?:
Arczi e30 - 2006-05-21, 10:48

LUKAS napisa³/a:
Wiem o tym ;)

Ale ogladales wypadki auto sportowych. Wyscigowych albo radjowek :?:

Niesamowite jakie uderzenia sa wstanie zniesc te auta a ludzie wyjsc z wypadku bez szwanku :shock:
Dlatego wlasnie chorujÄ™ na klatke... ;)

wypadki z udziałem wyscigówek i rajdowych aut widziałem bo lubie ogladac tego rodzaju zawody tak jak ty, oczywiscie nie pisałem tego do ciebie bo wiem jaka jest twoja wiedza na ten temat :wink: ale raczej do innych .... a ty zreszta sam wiesz ze jazda z klatka po miescie bez kubełkowych foteli, pasów szelkowych itp. moze byc bardzo niebezpieczna, nawet po owinieciu klatki gabką ... może ulec peknieciu nasza głowa przy ostrym hamowaniu ... jesli uzwasz auta tylko do sportu to jest to wkazane ... jesli nie temat ma wiele watków i tyle samo pochlebców co przeciwników w tym policje ....

Ogolnie jesli miałbym dostep do profesjonalnej klatki bezpieczenstwa do e30 to bym założył ... była kilka razy na allegro ale sprzatneli mi ja spod nosa ... a jedna poszła za 350zł ... nie wieze w załączniki "J" bo klatka musi byc idealna i nie moze sie rozpasc przy wypadku ...

samochody wyscigowe jak F1 ma "karoserie" budowana na klatce, samohody rajdowe juz nie ... nowa klatka do BMW e30 irmy Sparco kosztuje okolo 3500-4000zł widziałem w cenniku

duchX - 2006-05-21, 11:10

klatka powinna wazyc w granicach 45 KG ja w Fiescie mialem pancerna kaltke i wazyla zaledwie 70KG u nas robi Kaluza klatki z homologacja koszt nie wiem ile teraz 5 lat temu 2500
LUKAS - 2006-05-21, 14:59

Arczi e30 napisa³/a:
jazda z klatka po miescie bez kubełkowych foteli, pasów szelkowych itp. moze byc bardzo niebezpieczna, nawet po owinieciu klatki gabką

Dobrze ze o tym wspomniales, wiele osob tego niewie.
Najbezpieczniejsza pozycja kierowcy i pasazera jest wtedy gdy auto ma profesjonalna klatke, kubelki, szelki no, a kierowca i pasazer kask. Przeciez zadne wyczynowe auto niema ani jednej poduszki powietrznej, a mimo to z bardzo powaznie wygladjacych wypadkow ludzie wychodza bez szwanku... ;)

Wniosek...

Arczi e30 - 2006-05-21, 15:17

LUKAS napisa³/a:

Wniosek...[/color][/b]

zagładamy klatke tylko gdy mamy już kubły, pasy szelkowe i na codzien je zapinamy .... i w pogdone dni jezdzimy naszym autem w kaskach .... to zart ale

- kubełki i chociaz zwykłe pasy musza byc zapiete a klatke owiajmy babką walcową czy jak ona sie tam nazywa i zabispieczamy nawet zwykła taśmą przed odpadnieciem

Wniosek!
Jesli nawet mamy klatke kupiona na allegro lub od kolegi, mamy kubełki racero i zapiete pasy to nie mozemy myslec ze jestemy niezniczalni ... ja bym i tak klatke traktował jako niezwykle cenny dodatek wizulany dla naszej kochanej beemki .... bo przy duzej predkosci i taka klatka nie pomoze ... ludzie giną w nowych 5-tkach i 7-mkach ktore moim zdaniem sa i tam bardziej bezpieczne niz e30-tka z wkreconą klatka .... bo watpie zeby ktos zdecydował ja sie wspawac ...i rozbudowac

P.S. Miałem kiedys rajodwego malucha prawie 40KM :wink: