| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Tuleja wachacza przedniego
Marek E30 - 2006-05-22, 22:31 Temat postu: Tuleja wachacza przedniego Cześć,
Muszę wymienić tuleje wachaczy przednich.
KLIK
Mam pytanie. Jak jest z wybiciem i wbiciem tuleji 8 do elementu 7? Szukając na forum znalazłem posty, że ktoś to robił na prasie u znajomego bo nie chciało mu się z tym szarpać "ręcznie". A czy ktoś to może szarpał ręcznie? Da radę czy niezbędna jest prasa?
Pozdrawiam
luksiarz - 2006-05-22, 23:03
http://forum.beemka-klub....p=100091#100091
tu masz wszystko ładnie opisane
Maciek e36 - 2006-05-22, 23:04
Witam, do wyciśnięcia jest potrzebna prasa, kiedyś ze Spekterem próbowaliśmy to wybić i nic z tego.. bez prasy się nie obeszło
Pawel-e30 - 2006-05-22, 23:13
buahahahaaaaaaaaa Maciek ze spektera to nie zły mechanik
wycinasz nożem gume i przecinasz tulejke metalową brzeszczotem w dwuch mijscach i tulejka sama wypada
Uważaj tylko jak będzieszz cioł żeby nie uszkodzić pierścienia nr7
Piotrek E-30 - 2006-05-22, 23:16
A ja kiedys na jakies niemieckiej fotce widzialem, tuleje (element 7 i 8) jako jeden koloru zielonego Pytanie co to było
Marek E30 - 2006-05-22, 23:20
| luksiarz napisa³/a: | http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?p=100091#100091
tu masz wszystko ładnie opisane |
No tam właśnie kolega Barabus napisał :
"Dziś cały dzien zajął mi demontarz całych wahaczy, jutro jade do mojego zanjomego wycisnąć je na prasie bo nie mam ochoty sam z nimi walczyć"
Ok wyjąć da radę bo można starą tuleję zmasakrować, a jak jest z wciskaniem nowej?
Pozdrawiam
cypis0 - 2006-05-22, 23:26
zgadzam sie z pawlem ja ja zrobilem dokladnie tak samo gume wywalasz pierscien od wenatrz nacinasz i sam wypada tuleje na wachaczu podobnie brzeszczot lub kontów i gotowe 15 min roboty bez wiekszego urzycia sily:))))zalozenie to wziłem rure srednicy tuleji imadlo i wbilem:))prasy niue trzeba tylko troche wyobrazni:PP
Gepard - 2006-05-22, 23:27
Pawel czytaj uwaznie wybic a tym bardziej przeciac to kazdy kolek potrafi gozej WBIC nowa ale jak mowia nie ma rzeczy niemozliwych wiesz zawsze mozesz kupic kompletne w inter carsie maja i same gumy i razem z mocowaniem tylko roznica w cenie znaczna
cypis0 - 2006-05-22, 23:32
co wy z tym interkarsem za reklame wam placa ceny maja z kosmosu!!!!!!!rozwalily mnie jak je zobaczylem !!nowa mozna za pomoca imadla i rurki wprasowac lub wbic za pomoca mlotka jak kto woli ..jak dobrze sie rurke dopasuje to nie ma sladu i nic sie nie niszczy!!
KAMILOS - 2006-05-22, 23:32
Witam też ostatnio wymieniałem i wybiłem młotkiem i śróbokretem. Gorzej jest włożyć całość na wachacz. ale jakoś mi się udało wcisnęłem lewarkiem.
PZDR
korzuch - 2006-05-23, 00:11
yo!
Stara tuleje wybiłem nowa na imadle nowa weszła w miejsce starej czas pracy 5 minut potrzebne imadlo i młotek 5kg wiec do czego ta prasa a kto mnie widział to wie ile mam siły
pozdro
PS te ucho trzymaja 2 sruby 17nastki bodajże element 10 zeby wcisnac w wachacz uzyłem wazeliny technicznej
Pawel-e30 - 2006-05-23, 00:13
Gepard może ty czytaj ze zrozumieniem
pytał o wybicie prawda?? to napisałem że wystarczy przeciąć i już po co się męczyć z wybijaniem jej??
No sory gerard jeśli dla ciebie to taka filozofia wbić tuleje no to wybacz
Najlepiej kupić cały wachacz w inter carsie
Co do kołka zostawie to bez odpowiedzi
Ps. olej prasy i zrób tak jak pisze cypis
Marek E30 - 2006-05-23, 22:56
Dzięki za porady panowie. Myśle że dam radę bo imadeł, młotków i brzeszczotów ci u mnie pod dostatkiem
Mam jeszcze pytanie czy warto kupić takie tuleje :
KLIK
cypis0 - 2006-05-23, 23:05
hmm wiesz co powiem ci ze sa srednie...zalezy jaki masz zawias jak twardszy i obnirzonuy to daruj sobie za delikatne ... jak w miare seria to dadza rade boge lub febi sa o 30% drosze tylko to nie majatek.... a pytanie gdzie do kija pana kupie takie tuleje do e30 M3 bo przy moim zawieszeniu moje po 7 miechach widac ze maja powoli dosy!! jak ma ktos linka to dawac lub namiary na sklep!!
korzuch - 2006-05-23, 23:15
yo!
Ja mam glebe i wstawiłem te preisy i wytrzymały 6 miesiecy i nic i naprawde duzo latam kwestia gustu a bodge to na kazdej jest taki napis przy okazji masz znizke w auto- com tylko powolaj sie na beemka klub
pozdro
Marek E30 - 2006-05-23, 23:23
Korzuch napisałeś wytrzymały 6 misięcy i nic, czyli nic się nie dzieje czy wytrzymały tylko 6 miesięcy i nic z nich nie zostało?
Cypis, moje zawieszenie to 100% seria (tak jak reszta gabloty ) to chyba dają radę te Priesy co? Febi też są dostępne u auto-coma ale kosztują o 13 złotych więcej. Dwie sztuki to juz 26 plnow. Niby dużo i mało Jeśli na prawdę warto je wydać to spoks, ale jeśli różnica jest niewielka to wolę je wlać do baku
O zniżce nie wiedziałem, dziękuję za informację, chętnie skorzystam. Swoją drogą czy beemka klub ma więcej takich zniżek? Czy jest gdzieś na forum może lista sklepów i rzemieślników, kótrzy nas lubią (czyt. dają zniżki)?
Pozdrawiam
cypis0 - 2006-05-23, 23:28
dawac linka na auto com widze ze czegos nie wiem:)) ps maja tam do e30 M3 takie tuleje:)) a wracajac do tuleji niby febi to febi a 26zl to niby nie duzo zwarzywszy na to ze daje troche wymiana tego popalic:)) na serji raczej da rade nie jest to w koncu no name:)) ja mam -75/-50 zawiech a widzisz jakie u nas sa drogi auto do tego robi ok 2000-3000km miesiecznie , wiec maja prawo sie sypac gumy!! a ze nie raz sie śpiesze a studzienki bywaja o 20cm za nisko to juz dróga sprawa.....
korzuch - 2006-05-23, 23:29
yo!
kup febi jezeli taka mała róznica ja duzo jeżdze w sobote ogladałem te tuleje i dalej wygladaja jak przed zakupem jak mało latasz i masz serie to wiesz co kupic
pozdro
Piotrek E-30 - 2006-05-23, 23:39
U mnie swoznie Febi długo nie porzyły, wymieniałem jakos na jesieni, a teraz patrzyłem juz są luzy ogólnie padaka, wiecej ich nie kupie
pawelk318 - 2006-05-24, 07:22
tuleje sworznie ja zawesz biore u nich:
auto-com:
Mariusz
nr gg: 2761141
nr tel: 696-036-808
automek:
nr gg: 5361441
zmax:
nr gg: 959702
pogadaj z nimi czasami można u nich kupic w sztuke a nie caly komplet, maja rozne ceny
jedena ma tansze sworznie drugi tuleje itp.
Gepard - 2006-05-24, 07:25
Pawel nie badz taki kozak nie tylko ty potrafisz mlotkiem machac bo jak robilem to ostatnio nawet imadla nie mialem tyle ze gdy ktos sie pyta o proste rzeczy to trzeba brac zapas ze nie jest takim mistrzem w urzywaniu mlotka jak Ty. Pozdro
BARABUS - 2006-05-24, 07:39
| Cytat: | No tam właśnie kolega Barabus napisał :
"Dziś cały dzien zajął mi demontarz całych wahaczy, jutro jade do mojego zanjomego wycisnąć je na prasie bo nie mam ochoty sam z nimi walczyć" Wink
Ok wyjąć da radę bo można starą tuleję zmasakrować, a jak jest z wciskaniem nowej?
Pozdrawiam |
W opisia rzeczywiście jest tak napisane, tyle tylko że sworznie byłem wyciskać i wciskac na prasie.
Jeżeli chodzi o tuleje to wybiłem ją młotkiem, uprzednio wyciąłem gume... a właściwie ją ukręciłem dopasowałem odpowiedniej szerokości rure i odpowiednio pod spód coś należy podłożyć i heeeja młotem Idzie jak po maśle... bez rzadnych oporów, u mnie tak było przynajmniej.
Jeżeli chodzi o wbijanie nowych to najważniejsze aby prosto weszła w otworek, potem nakładamy twarde drewno i pukamy przez nie aby nie uszkodzić nowej tulei.
Potem jeszcze nalezy to jakoś wcisnąć na ten "kolec" od wachacza, ja delikatnie posmarowałem smarem, bo jest dość ciężko to wcisnąć
Pozdro
cypis0 - 2006-05-24, 15:11
ludzie gumy nie wklada sie na smarze!!!! najlatwiej i idealnie jak sie wysmaruje płunem do mycia naczyn:)) wchodzi cacy a potem płyn odparowóje a góma trzyma sie idealnie:))
BMWkowal - 2006-05-24, 15:56
Dokładnie, żadnego smaru ani wazeliny. Później guma obraca się na wahaczu zamiast żeby tuleja pracowała i wyrabia się otwór. Tak jak kolega napisał powyżej płyn do naczyń albo woda z mydłem.
BARABUS - 2006-05-24, 20:32
No to popełniłem mały błąd, choc przyznam że niewiele ten smar pomógł bo guma bardzo ciężko weszła a po wejściu nic sie nie obracała
BMWkowal - 2006-05-25, 09:02
Barabus:
Można jeszcze wejść pod auto i spróbować zmyć te tuleje jakimś zmywaczem w spraju do odtłuszczania albo rozpuszczalnikiem i pędzlem.
Marek E30 - 2006-08-03, 17:44
Witam,
Pozwólcie że odświeżę tochę temat. Kupiłem tuleje Febi. Problem polega na tym że otwór w środku (ten w który wchodzi wahacz) jest mniejszy niż ten w starych tulejach. Tuleje są od E36, ale podobno mają pasować. Nabijał już ktoś może takie tuleje do E30?
Pozdrawiam
BMWkowal - 2006-08-04, 08:35
Te tuleje są wymiarowo takie same w E30 i E36. Wśrodku jest warstwa gumy, która się odkształca przy wciskaniu/wbijaniu. Srednica w starych tulejach mogła być przez to większa że są zmęczone albo przekręcały się na trzpieniach wahaczy i otwory się wyrobiły.
Marek E30 - 2006-08-04, 21:57
Tuleje założone. Pasują idealnie. Z założeniem praktycznie wogóle nie miałem problemów. Gorzej ze zsjęciem starych
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
|
|