| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Naprawa skrzyni ETA
Gangstapcf - 2006-06-01, 00:31 Temat postu: Naprawa skrzyni ETA Witam, mam pytanko czy ktoś może przypadkiem wie podczas składania skrzyni biegów bmki do kupy trzeba kasować luzy, tak jak w dyfrze?? Chodzi mi o to że mam zajechane łożysko (strasznie wyje na biegu jałowym). Pytam bo może wystarczy rozłożyc, wymienic i poskładać.
cypis0 - 2006-06-01, 00:35
a skladalasej juz skrzynie?? kiedys xeon chcial rozbierac i robic i po obejrzeniu rysunku skrzyni odpusil, bez dobrego schematu nie zabieraj sie za to tylko drobna uwaga a pytanie hmmm nie wiem czy jest na forum jakis szpec od skrzyn taniej wychodzi wymienic czasem skrzynie, przy dzisiejszych cenach czesci do e30 )
Gangstapcf - 2006-06-01, 08:32
Oglądałem troche etk i wsumie wydaje mi sie ze u mnie wyje na wałku atakującym (jak wcisne sprzęgło to sie wycisza), kiedyś troche się przyglądałem jak gościu walczył ze skrzyną i nie było w tym czarnej magii, dlatego pytam , moze akurat przypadkiem cos sie uda naprawic samemu , a tak wogóle to po ile teraz średnio chodzą skrzynie do ETY , pytam tak na wszelki wypadek
loko - 2006-06-01, 16:05
300- 400 zł.. wiem bo już am trzecią... raz tylko rozłożyłem.... uwierz mi, jest sajgon... silnik przy tym to nic.
poza tym te objawy które opisujesz to pasują mi do łożyska sprzęgła a nie do skrzyni... jak jest obciążone to nie wyje a jak puścisz sprzęgło to wyje... sprawdź najpierw to... dopóki nie wyjmiesz skrzyni i nie sprawdzisz to nawet nie gdybaj
kamil.k - 2006-06-01, 19:16
| loko napisa³/a: | uwierz mi, jest sajgon... silnik przy tym to nic.
|
skrzynia z osobowki to nic w porownaniu ze skrzynia z ciezarowki albo ciagnika
bez 15Kg mloteczka sie nie posklada
wracajac do problemu to sprawdz tak jak pisze loko lozysko sprzegla
cypis0 - 2006-06-03, 21:18
łozusko oporowe sprzegla mam to samo tylko brak checi do sciagniecia skrzyni ....po raz enty....a wracjac do tematy jak chcesz rozkrecac skrzynie i to jest twoja 1 skrzynia to kup juz dróga nauka kosztuje w koncu )) maskarka sajgon itp za 1 razem wiecej szkody niz porzytku w skrzyni sie robi:)) jak juz bardzo chcesz experymentowac wydep jaks walnieta od kogos rozluz i zlóz dobra szkola:))
duchX - 2006-06-04, 20:36
lozysko oporowe dziala tylko w momencie wcisniecia sprzegla ! wiec skoro sie wycisza po wcisnieciu to jest to lozysko na walku atakujacym
cypis0 - 2006-06-04, 22:12
xeon to pytanie jak stoje na luzie i mi cos tam świerszczy wciskam sprzeglo i cisza?? na bank mam luz na nieszczesnym kole dwumasowym, tarcza sprzegla i docisk nowe tylko łozysko zostalo stare i ma troche luzu (wiem moja głopota tez powinno pusc do wymiany) to niby skrzynia podczas jazdy jest cisza.. ja stawialem ze to kolo dwumasowe lub lozysko oporowe. oświec mnie jesli sie myle:)) bo co do skrzyni to bylem przekonany ze jest ok a ty mi tu takie suprajsy robisz:((
koza0007 - 2006-06-14, 23:58
A ja tez twierdze ze jest to luz na walku atakujacym. Tak mialem w poprzedniej BMW. W obecnej tez mam taki sam objaw i szukam nowej skrzyni, bo wymiana lozyska nie ma sensu. Po zlozeniu biegi juz tak nie wchodzÄ….
|
|