| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Problem z odpalaniem
andparty77 - 2006-06-04, 13:19 Temat postu: Problem z odpalaniem Witam wszystkich.
Mam problem z odpalaniem i jazdą na benzynie. Zeby silnik załapał to musze sporo nakręcić rozrusznikiem a jak już załapie to idzie czarny dym z rury i mocno czuć benzyne tak jak był by zalany. Wczasie jazdy czasami szarpie a na postoju raz chodzi dobrze a raz obroty spadaja zaczyna kuleć i gasnie. Na lpg codzi normalnie. Dowiedziałem sie że może to być wina przepływki. Mam jeszcze pytanie mam przepływomierz o nr.0 280 202 090 i czy bedzie pasował inny o nr różniącym sie tylko końcówką czyli 039.
Mam silnik m20b20 rok 87
Lord Lukasz - 2007-01-27, 10:12
Podpinam sie do tematu, tak więc moje betka sie zaczyna buntować i coraz trudniej ją rano zapalić tak więc kręce kilka sekund i przestaje, potem znowu i coś łapie ale przestaje i za 3 razem odpala i już chodzi ładnie, na ciepłyn odpala lepiej ale tez czeba 2-3s pokręcić.
Jak już odpali to zero problemów, silnik po regulacji zapłonu, dawki CO2 itp, na wolnych wskazówka stoi równiutko, żadnego przerywania,falowania itp. kręci sie do końca bez żadnych problemów
NIedawno wymienialem pompe paliwa, zamontowalem jakiś zaworek więc nie ma zjawiska cofania sie paliwa, sprawy prądowe czyli kopulka,palec,świeczki wszysko wymienione
Silnik m20b23 oczywiście bez szmba, bez wtryskiwacza rozruchowego i bez silnika krokowego
sebo - 2007-01-27, 14:52
mi tam przychodzą dwie rzeczy do głowy czujnik temp silnika (ten do kompa) albo przepływka w obydwu wypadkach a czy będzie pasować z różnym numerem nie wiem bo nie testowałem
puz - 2007-01-28, 08:06
mialem podobną sytuacje kiedy przepływka mi sie wysypała po strzale gaziwa, sprawdź czy nie blokuje sie gdzieś klapka w przepływce moze jest zabrudzona?
pawelj5 - 2007-01-28, 11:38
Witam. Ja również miałem podobne problemy. Wszystko było ok. Silnik prawidłowo pracował zarówno na benzynie jak i na LPG. Był jednak spory problem z odpalaniem na zimno. Trzeba było się trochę nakręcić. Diagnostyka nie wykazała żadnych problemów. Jedyny kod błędu jaki się pojawiał to o ile pamiętam 21 czyli niewłaściwy skład mieszanki. Po kasowaniu pamięci komputera silnik odpalał od ręki. Ale wystarczyło trochę pojeździć i problem się powtarzał. Okazało się że emulator LPG podawał dane o zbyt bogatej mieszance więc przy odpalaniu komputer redukował dawkę i silnik nie chciał odpalać.. Wystarczyło go wyrególować, skasować kod błędu i teraz odpala jak trzeba, czy jest ciepło czy jest mróz. Pozdrawiam
Lord Lukasz - 2007-01-28, 13:20
Najpierw wymienie czujnik bo to groszowe sprawy, w pozostałych przypadkach to ja nie mam i nigdy nie miałem gazu, przyepływka jest raczej ok, niedawno koleś mi ją otwierał i mówił że nic jej nie dolega i działa jak powinna
pawelj5 - 2007-01-28, 23:53
Proponuję sprawdzić kody błędu.
jaqub - 2007-01-28, 23:57
| Lord Lukasz napisa³/a: | | Najpierw wymienie czujnik bo to groszowe sprawy, w pozostaÅ‚ych przypadkach to ja nie mam i nigdy nie miaÅ‚em gazu, przyepÅ‚ywka jest raczej ok, niedawno koleÅ› mi jÄ… otwieraÅ‚ i mówiÅ‚ że nic jej nie dolega i dziaÅ‚a jak powinna |
| pawelj5 napisa³/a: | | ProponujÄ™ sprawdzić kody błędu. |
ja nie rozumiem... po co producent daje cala elektronike, czujniki, komputer skoro niektorzy i tak wola wymieniac wszystko po kolei... ?
Lord Lukasz - 2007-01-29, 08:23
Wez pod uwage że ja mam stary silnik m20b23 z 84r. i bynajmniej u mnie w mieście nie ma możliwości go podpiąc do żadnego kompa, jak bym miał b25 to by nie było problemu
A czujnik mam za 12zl.... wkręcam go i jak nic sie nie zmieni wykręcam i oddaje do sklepu
jaqub - 2007-01-29, 16:14
| Lord Lukasz napisa³/a: | Wez pod uwage że ja mam stary silnik m20b23 z 84r. i bynajmniej u mnie w mieÅ›cie nie ma możliwoÅ›ci go podpiÄ…c do żadnego kompa, jak bym miaÅ‚ b25 to by nie byÅ‚o problemu
A czujnik mam za 12zl.... wkręcam go i jak nic sie nie zmieni wykręcam i oddaje do sklepu |
no dobra... Ciebie moge zrozumiec... ale jak ktos ma M50 i wyzej i modzi/kombinuje itd to uwazam ze jest to bezsensowne...
|
|