| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - filtr powietrza - kabinowy....
Domel - 2006-06-12, 13:41 Temat postu: filtr powietrza - kabinowy.... Witam,
Mam problem. Otóz jak wsiadam do autka i włącze nawiew to z nadmuchu wylatuje mi pełno syfu (jakies pyłki i wszystko co z drzewa zleci...). Czy jest gdzies jakiś filtr powietrza które wpada do kabiny...? Jeszcze troche to mnie to wszystko zasypie...
BADYL - 2006-06-12, 14:58 Temat postu: Re: filtr powietrza - kabinowy....
| Domel napisa³/a: | Witam,
Mam problem. Otóz jak wsiadam do autka i włącze nawiew to z nadmuchu wylatuje mi pełno syfu (jakies pyłki i wszystko co z drzewa zleci...). Czy jest gdzies jakiś filtr powietrza które wpada do kabiny...? Jeszcze troche to mnie to wszystko zasypie... |
Tu masz o mikrofiltrze.
http://www.behindmatrix.c...0443/f00443.htm
Domel - 2006-06-12, 15:07
Dzieki
Pół kokpitu musze rozkręcic... no to weekend mam już zajety... ehhh
Pozdro
BADYL - 2006-06-12, 15:21
| Domel napisa³/a: | Dzieki
Pół kokpitu musze rozkręcic... no to weekend mam już zajety... ehhh
Pozdro |
Ano trzeba sie tez nizle wygimastykowac.
luksiarz - 2006-06-12, 18:51
To ja sie dołącze do tematu bo też smieci fruwają po aucie czy w e36 jest w tym samym miejscu? be nie chcialbym niepotrzebnie rozbierac
KotSylwester - 2006-06-12, 18:58
taaaaaaaaaaaaaaa w e30 jest filtr kabinowy????????
w każdej ???????
......nie sądziłem że coś mnie jeszcze tak zaskoczy w temacie e30...
BADYL - 2006-06-12, 19:06
| luksiarz napisa³/a: | To ja sie dołącze do tematu bo też smieci fruwajÄ… po aucie czy w e36 jest w tym samym miejscu? be nie chcialbym niepotrzebnie rozbierac |
http://users.ids.net/~tho...icrofilter.html
kamil.k - 2006-06-12, 19:08
| KotSylwester napisa³/a: | taaaaaaaaaaaaaaa w e30 jest filtr kabinowy????????
w każdej ???????
|
chyba tylko w tych z klima
KotSylwester - 2006-06-12, 19:11
kamil.k kuknij w link, kirka.... po pierwsze ta e30 nie ma guzika od klimy, po drugie jest napisane OHNE KLIMAANLAGE...
MARAS - 2006-06-13, 15:18
Filtr przeciw pyłkowy wydajemi się był opcją ponieważ nawet w niektórych E30 wyposażonych w klime go nie było.
Domel - 2006-06-14, 09:11
| MARAS napisa³/a: | | Filtr przeciw pyÅ‚kowy wydajemi siÄ™ byÅ‚ opcjÄ… ponieważ nawet w niektórych E30 wyposażonych w klime go nie byÅ‚o. |
Czyli moze sie okazac... ze go nie mam..?
A czy jest jakis sposób (bez rozkręcania) aby to sprawdzic...?
slawo - 2006-06-14, 09:18
| Domel napisa³/a: | | MARAS napisa³/a: | | Filtr przeciw pyÅ‚kowy wydajemi siÄ™ byÅ‚ opcjÄ… ponieważ nawet w niektórych E30 wyposażonych w klime go nie byÅ‚o. |
Czyli moze sie okazac... ze go nie mam..?
A czy jest jakis sposób (bez rozkręcania) aby to sprawdzic...? |
czekac, jezdzic, a jak przestanie dmuchac to wlasnie znaczy ze go miales i sie zatkal
nokerman - 2006-06-14, 09:30
szukajka wam się zapchała?? czy to zwykłe lenistwo??
z naszego podwórka też można się duużo dowiedzieć
z autopsji:
325 87r z klimÄ… - brak mikrofiltra
316 93r bez klimy - z mikrofiltrem
a teraz kubeł ZIMNEJ wody na głowe
dostępne tylko w ASO ~120PLN - brak zamienników
PZDR
Arczi e30 - 2006-06-14, 10:24
| nokerman napisa³/a: |
a teraz kubeł ZIMNEJ wody na głowe
dostępne tylko w ASO ~120PLN - brak zamienników
PZDR |
zawsze można go wytrzepac albo jakos wyczyscic sa do tego preparaty ... podbnie jak na wszystkie insekty ... w tym wypadku na brud
Hołek - 2006-06-14, 11:25
tak wlasnie przegladam ten temat i zastanawiam sie nad jedna rzecza , a mianowicie slyszalem ze w niektorych e36 ten filtr jest montowany pod maska (podobno trzeba sciagac ten plastki z podszybia itp.) no i w tym momencie nasuwa sie moje pytanie, czy nie wiecie jak to jest w e36 316i (1994r) i e36 318i (1993r).
w tych dwoch modelach musialbym wymienic lub przynajmniej wyczyscic te filtry i nie bardzo chce mi sie rozbierac pol auta w ich poszukiwaniu dlatego prosze o pomoc
--==maly==-- - 2006-06-14, 11:45
A ja mam inne pytanie czy każde e36 miało filtr kabinowy?
U mnie nie ma i też nie chce mi się polowy samochodu rozbierać żeby go szukać.
Hołek - 2006-06-14, 14:11
| --==maly==-- napisa³/a: | A ja mam inne pytanie czy każde e36 miaÅ‚o filtr kabinowy?
U mnie nie ma i też nie chce mi się polowy samochodu rozbierać żeby go szukać. |
co do twojego pytania to znalazlem w ksiazce u brata ze kazde e36 wyposazone w klimatyzacje mialo ten filtr, modele bez klimy byly wyposazane opcjonalnie czyli moze byc, a nie musi
w e36 316i (1994r) tego filtra nie ma, bo jestem po poszukiwaniach
pozniej bede szukal w e36 318i i dam znac jakie rezulataty poszukiwan
--==maly==-- - 2006-06-14, 14:18
Kurde jak zwykle to e36 z początku brodukcji to jakaś paranoja jest. Jak taka szanujące firma mogła sobie pozwolić na takie coś. Stabilizator w opcji filtr w opcji obrotomierz w opcji abs w opcji centralny w opcji to już "truskawka" dacia logan ma lepsze wyposażenie w seri.
Porażka dlatego uważam,że e36 to jest niewypał bmw na każdym kroku oszczędności.
Na materiałach wewnątrz i na wszystkim gdzie tylko było można.
Dopiero w 95-96r coÅ› tam poprawili.
Hołek - 2006-06-14, 14:47
hmm, no ja sie akurat w tym przypadku chyba z Toba Maly nie zgodze. Fakt ze na dzien dzisiejszy brak absu, centralnego, obrotomierza itp moze szokowac i smieszyc, ale miej na wzgledzie to ze to sa samochody z poczatku lat 90-tych wiec to co teraz jest dla nas standardem kiedys bylo marzeniem i niesamowitym luksusem zauwazylem ze strasznie duzo ludzi na tym forum narzeka na e36 wlasnie ze sa tandetne, ze tapicerka trzeszczy itp. chyba poprostu trafiliscie na nie do konca zadbane egzemplarze. Ja na swoja Bunie nie dam nic zlego powiedziec, tapicerka jest OK, nic nie trzeszczy,pod wzgledem stanu technicznego tez nie moge narzekac (fakt jakies usterki sie zdarzaja ale jakby nie bylo to 1993r ) nie ma moze jakiegos wybujange wyposazenia, ale do normalnego przemieszczania sie wystarczy. Mysle ze jak ktos chce miec luxus i wyposazenie to chyba nie bedzie kupowal 3-ki tylko 5-tke lub 7-ke
chyba troche zeszlismy z tematu i zaraz agresja bedzie
--==maly==-- - 2006-06-14, 15:27
Hołek jeździłem w sumie 5 cioma e36 4 w sedanie od 316 do 325i i jedną ciupe 318is i uwierz nie wiele się od siebie różnią.
Kwestia czy masz porównanie bo jak porównujesz e36 do golfa III to wiadomo,że jest ciszej itd ale jeżeli np przejechałem się Omegą B czy Vectrą B obie z 95r i jakość wykończenia jest o niebo lepsza niż w e36 produkowanym w tym samym czasie to chyba coś tu jest troche nie tak wkońcu tamto to OPEL a BMW ma oznaczać luksus.
Ostatnio jak w siadłem do audi B4 i przejechałem się kawałek to byłem w szoku,że kierownica i skrzynia mogą tak leciutko chodzić a do tego te hamulce
Może bmw ma być takie szorstkie itd ale szczerze ja jeżdze głównie długie trasy i troche mi to przeszkadza.
Naciśnij ręką mocniej na boczek w drzwiach i zobacz co usłyszysz a zrozumiesz o co mi chodzi
Koniec OT. Ja tam swoją beemke lubię ale wiem,że jej miesiące u mnie są policzone i zawiesze dizłalnośc z bmw dopuki nie będzie mnie stać na e46.
Hołek - 2006-06-14, 15:57
pewnie masz i racje, to jest moje pierwsze BMW i ja na prawde nie moge na nie narzekac, co do wciskania palcem tapicerki to raczej za wiele u mnie nie slychac, a to chyba dlatego ze (z tego co mi wiadomo) nigdy nie byla sciagana dlatego trzymie sie bez problemow. moze i opel ma lepsza jakos tapicerki, ale chyba nie bardzo podoba mi sie fakt kupowania auta a do niego od razu nowych nadkoli i farby, bo tu sie chyba ze mna zgodzisz ze ople maja okropnie slaba blache
w BMW chyba nabardziej podoba mi sie miejsce za kierownica i to ze praktycznie wszystko masz pod reka, a cala deska rozdzielcza , nawiewy itp. chyba do teraz moga stanowic wzor do nasladowania a co do audi to nie mialem okazji prowadzic, ale co do srodka to w porownaniu do BMW wypada mizernie (chodzi mi o nawiewy srodkowe itp), nie podoba mi sie praktycznie w ogole a jesli chodzi o wyglad zewnetrzny to juz kwestia gustu
wydaje mi sie ze jesli bede mial mozliwosc zmiany kiedys samochodu to tez bedzie to BMW, tylko jeszcze nie wiem jaki model narazie jestem zadowolony i mam nadzieje ze to sie nie zmieni
widze ze zdania sa podzielone , ale to chyba dobrze, bo nudno by bylo gdyby wszyscy mysleli tak samo
Pozdrawiam
--==maly==-- - 2006-06-14, 16:20
Jak byś pojeździł z pół roku E30 to byś wiedział jak powinno być zrobione prawdziwe bmw.
E36 jest fajnie nie powiem ale ma wiele denerwujących detali których w e30 nie było.
Co do opla w życiu nie powiem,że jest lepszy od BMW bo sie psuje rdzewieje (troche bardziej od BMW ) i do tego jest zbyt tuzinkowy. W każdym bądz razie e36 to dobry samochód ale są w podobnych pieniądzach jeszcze lepsze lepiej wykonane choć może nie dające tyle przyjemności z jazdy.
korzuch - 2006-06-14, 19:47
yo!
A mi sie wydaje mały ze masz ten filterek i duzo nie trzeba zeby to sprawdzić tutaj fotka ogladałem kilka sztuk i wystarczy zdjac kratke z podszybia zeby go zobaczyc a co innego ze szkop lub polak do nie wstawił bo jest drogi około 170 zł(za zamiennik) u mnie sa 2 sztuki na wentylatorach z lewej i prawej przy okazji jest bardzo "kruchy" stare rozleciały mi sie w moich pudzianowych łapskach
fotki zapozyczyłem z innego forum BKP ale robilem według ich opisu fotki filterków
KotSylwester - 2006-06-14, 21:46
ople to lipa, albo corsa dla handlowca, albo astra dla lepszego handlowca, a kombi dla handlarza truskawek, vectra to parch straszny, a signum wyglądający jak tańsza jej wersja jest podobno luxusowym oplem, w dodoatku kilkuletnimi omegami i calibrami jeżdżą mało miasteczkowe dresy... wolałbym forda.
--==maly==-- - 2006-06-14, 21:49
Kocie masz coś do ludzi z małych miast?
Nie ważne jakimi samochodami kto jeździ bmw też ma opinie,że jeżdzą nimi tylko debile gangsteży i dresy więc nie pisz steerotypów. Mój ojciec ma omege i raczej nie jest małomisteczkowym dresem.
wisien - 2006-06-14, 22:48
Panowie skoro cos do srodka wam wpaduje przez wentylator i kratki nadmuchowe to znaczy ze liltra kabinowego nie posiadacie.FIltr kabinowy ma na celu oczyszczanie zasysanego powietrza z zewnatrz z wszelkiego rodzaju,pylkow kurzu i takie tam .
KotSylwester - 2006-06-15, 08:39
Maly jak moge miec? Jestem z józefowa:) A mój sąsiad, Markowski (ten Markowski) ma Omege kombi:)
Masz rację poleciałem stereotypem, wstydzę się
MOD: chłopaki proszę na temat, bo zamknę... a potem jęczycie, że bałagan na Technicznym
marekfl - 2006-09-06, 01:10
No odświeże troche temat.
Ostatnio wymontowałem ten filtr u siebie bo jak mi raz w deszcz szyby zaparowały to wentylator na 4 i nic nie dmuchalo a wentylator chcial wyfrunac. I tak pare faktów o których sie dowiedziałem.
1)Nie kazde auto ma filtr kabinowy, jesli jest to jak sie otworzy schowek to powinna byc tam gdzies czerwona naklejka. Jest tam napisane ze twoje auto ma taki filtr. (Nie wiem czy jak nie ma filtra to tez nie mam nalepki ale bardzo mozliwe).
2) Do filtra sie cholernie ciezko dostac. Wszystko zajelo mi ok 20 min. Przeszkadzaja drzwiczki schowaka ja je musialem zdemontowac.
3) Do e30 nie ma zamiennika filtrona a orginal kosztuje u mnie w serwisie 110zł po rabacie.
4) A i wszystko jest opisane na e30.de i był gdzies u nas na forum post z tamtymi fotkami co pokolej zrobic. Ogólnie banał jak wymiana zarówek tylko sie trzeba nagimnastykowac jak ktos jest słusznej postury
ps.
Teraz chodzi bez filtra na 1 dmucha tak ze masakra. Narazie tak zostanie dopuki nie bede mial gdzies zbednej stówki
Pozdro.
|
|