BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] - wydech w 318IS M42

ZIUT - 2006-06-12, 18:51
Temat postu: [e30] - wydech w 318IS M42
witam

zamierzam zrobic pozadek z wydechem!!

w chwili obecnej mam katalizator - srodek przelotowy (do tego momentu wszystko fabryczne) i na koncu przelotowy tlumik uniwersalny!

chce zeby bylo cicho jak w serii!

myslalem zeby pozbyc sie katalizatora i nawet nie bylo go przez 2 dni! ale nie dalo sie jezdzic tak glosno!

ceny jakie zdobylem na tlumiki to:
BOSAL 287-179 - http://www.catalogue.bosa...bmw&model=318is - ok 700 zl (srodkowy razem z koncowym)

Innej firmy teraz nei pamietam to samo cena 480 zl!

a sam koncowy np od 318i 150 zl firmy Polmostrów
do 320-325-327e taka sama cena 150zl!

czy ktos przerabial taki temat w tym silniku??
1. dac seryjny srodek i koniec bez katalizatora (zamiast dac jakas strumienice)
2. zostawic katalizator i srodek ten co jest i dac sam koncowy od 318i
3. kupic srodek i koniec i zostawic kata

pozdrawiam

cypis0 - 2006-06-12, 20:51

hmm znowu ciezki temat ja zrobilem tak (325e troche grzebniete) kolektor do kata seria, kata zostawiam ktos juz to mierzyl i tak bylo lepiej ponoc, dalej wydech przelotowy z kwasówki (srodkowy tlumik wywalilem) i na wzór orginalnego bosla zrobiony tlumik z kwasówki ( ma 1 rure mniej ) co do efektów nie wiem bo od tego czasu go nie hamowalem ale zdaje mi sie ze go bardzo minimalnie odetkalo przy niskich obrotach auto ma ładny klang ale nie buczy na autostradzie nie sluchac go ale przy wysokich obrotach dzwiek jest nie do opisania symfonia:))
ZIUT - 2006-06-12, 21:24

nie \chodzi mi konkretnie o osiagi moze zostac tak jak jest bardziej chodzi mi o odglos serii!!

co myslicie o tlumiku od 115km 318i??

sam koncowy srodek przelotowy wywalic czy zostawic??

BARABUS - 2006-06-12, 22:50

Poczytaj tutaj... ten sam temat :mrgreen:
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=14495

... tez to przerabiałem :wink:

Tak wogóle ostatnio widziałem bete KICHY i szczególną uwage zwróciłem na jego wydech i okazało się że miał inny niż mój, troche mnie to zdziwiło tym bardziej że Kicha powiedział że numery wybite na wydechu świadczą o jego oryginalności i doszłem do wniosku że mój po prostu nie był oryginalny tylko z nierdzewki :wink: Bo przecież oryginalne wydechy beemki nie sa z nierdzewki... no nie ?? ? Np taki bosal nie jest z nierdzewki ?

kicha - 2006-06-13, 06:56

Oj nie sa z nierdzewki nie sa wiem to po swoim wydechu ktory powoli robi sie jak ser szwajcarski :D :lol: