| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Stożek
Dee Jay - 2006-06-14, 20:36 Temat postu: Stożek Mam w planach zainstalowanie stożka z dolotem i znalazłem na allegro taki stożek
http://moto.allegro.pl/sh...?item=109138949
Miał ktoś kiedyś zainstalowany taki filtr. Na jednym forum forda słyszałem że są bardzo dobre i tanie ale chciałem zapytać was o opinie.
Menel - 2006-06-14, 20:51
przeciez to jest najzwyklejszy stozek z tym ze przeznaczony do wiekszej pojemnosci silnika.do 6 garow czym wiekszy tym lepszy(oczywisci bez przesady z jakas locha )
jaqub - 2006-06-14, 20:57
"""" Występują w 2 kolorach pasujące do pojemności silnika od 1.4ccm maksymalnie do 2.2ccm, wykonane ze specjalnej tkaniny """
troche mnie to bawi... tani to on jest ale ciekawe jak z jakoscia... K&N daje milion mil a obecnie ceny jak masz jakies znajomosci to za KIT zaplacisz ok 250pln (NOWKE) ...
Dee Jay - 2006-06-14, 21:00
K&N to troche droga inwestycja a jeszcze pare rzeczy w bmw do roboty. Ten stożek polecali chłopaki z ford probe klub polska i mówili że ma bardzo dobrą jakość. Jaką firme polecacie w przystępnej kasie?? Mam szukać coś innego niż Aoma??
Menel - 2006-06-14, 21:31
ale stozek nic ci nie da poza dzwiekiem ja go montuje tylko wlasnie dla tego i troche dla zagluszenia cykajacych zaworow 8)
ten jest spory ale i drozszy:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108819554
u mnie czeka taki :
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108885647
jaqub - 2006-06-14, 21:35
po zdjeciach to ciezko co kolwiek powiedziec... najlepiej jest obejzec/dotknac... wtedy widac z jakiego jest materialu i czy juz przy pierwszym kontakcie sie podoba...
SmasherE30 - 2006-06-14, 22:05
Kup sobie nowy filtr papierowy MANa i popraw co masz poprawić, a nie baw się w takie duperele, które kosztują niewymiernie do przyrostów...
Pozdro
Menel - 2006-06-14, 22:29
zalezy co chce kolega osiagnac? bo tak jak ja pisalem, osobiscie chce troche pomruku z przodu, na osiagach mi nie zalezy bo wole lans
trzeba sprawdzic jak jest klejony,czy nie widac kleju nadole..ogolnie do 6 garowek ceny sa od 50 zl. te tansze to malutkie do 4 lub mniej garow ten ktory na poczatku pokazales widze ze nawet ma branie wiec nie jest kulawy.jacky sport to komercja wiec dlatego sie sprzedaje,sam bym wolal K&N lub KINGDRAGONa ale nie chce mi sie na taki pomruk tyle kasiory wydawac.pamietaj ze ta przejsciowke musisz dodac czyli nastepne 40-50 zl lub samemu cos wykombinujesz..
jaqub - 2006-06-14, 23:07
wszyscy mowia ze im mruczy stozek... ja swoj glaskam tarmosze a o nic pomruczec nie chce...
a tak serio to nie zauwazylem zmiany dzwieku... przy ostrym przycisnieciu przepustnicy (gwaltownym do konca) jak otwarta jest maska i manualnie wciskam przepustnice to jest taki psyk... ale nie wiem czy to psyk zassysania czy najpierw jest cos ala "fala zwrotna"... silnik i elektronika jest 100% sprawna....
a filterek K&N ten z KITu do m50b20....
Dee Jay - 2006-06-14, 23:42
| Cytat: | | Kup sobie nowy filtr papierowy MANa i popraw co masz poprawić, a nie baw się w takie duperele, które kosztują niewymiernie do przyrostów... |
Nie napisałem że chcę jakieś przyrosty.
| menel napisa/a: | zalezy co chce kolega osiagnac? bo tak jak ja pisalem, osobiscie chce troche pomruku z przodu, na osiagach mi nie zalezy bo wole lans
|
No ja też chcę tylko dzwięk, ale nie chcę kupić jakiejś lipy no name co się zaraz rozpadnie. Na osiągach też mi nie zależy. Na zabawe w prawdziwe podnoszenie osiągów nie mam teraz czasu [praca, auto ciągle w użyciu] i kasy [ wymieniłem ostatnio wszystko co było trzeba i silniczek chodzi jak marzenie]. Co do przejściówki to menelku sam coś wykombinuje bez problemu.
Shreku - 2006-06-15, 07:49
ja u siebie mam K&N'a sporego, tz. dedykowanego do dwu litrówki,
pomrók jest i to bez kitu ładny, gdy szybciej rusze przepustnicą syk jest
jakby turbo odkurzacz coś wciągał, niestety nigdy nie dane mi było sprawdzic
jak to jest na seryjnym filtrze, więc nie mam jako takiego porównania.
Menel jak juz to propunuje Ci ten drugi filterek Jacky z tego co wiem to robia oni całkiem niezły sprzęcik. Od razu zakupić zestaw do czyszczenia i mozna zakladać.
fil - 2006-06-15, 08:57
ja mam jamex'a,tez dedykowanego.mruczy fajnie i fajnie zasysa.ostatnio juz ciezko sapal wiec go wypralem...macie tez tak ze jak wylaczacie silnik to stozek na koniec bieze jeszcze gleboki wdech?
Shreku - 2006-06-15, 09:07
ja u siebie czegos takiego nie zauważyłem
Scigany - 2006-06-15, 09:08
yyy... a w jaki sposob zamontowac to na przeplywomierzu ? na tej puszce plastikowej po filtrze to zamontowac ? w golfie mialem okragle wyjscie z przepustnicy i nie bylo problemu, tutaj jest prostokatne wyjscie i jest zonk.
dobra, juz znalazlem, sa adaptery
jaqub - 2006-06-15, 11:27
moze u mnie nie slychac bo dzwiek z drugiego konca bije na glowe ten z przodu
Shreku - 2006-06-15, 11:29
jaqub czym upiekszyłeś dźwięk autka? ja mam seryjny tłumik, ładnie buczy ale syk słychać...
Lord Lukasz - 2006-06-15, 15:10
Niedawno poruszałem temat stożka w e30 i jego montażu, K&N kosztuje dużo ale czeba zwrócić uwage że w jest to zestaw czyli mocowanie itp. i za to sie płaci, ja miałem już przepływke z końcówką okrągłą więc kupiłem sam stożek bez żadnych mocowań,opasek tip. zapłaciłem 100zł (w tym gratis pierwsze nasączenie), mocowanie przepływki zrobiłem sobie sam, wepchałem go pod lampy i połączyłem rurą wentylacyjną , dodatkowo zrobiłem ekran odbijający ciepło od silnika, nawet w gorący dzień jak otworze maske to stożek łącznie z rurą łączącą nie jest wogule nagrzany więc działa jak powinien, dodatkowo kawałek atrapy wydłubałem tak jak zaleca K&N i powiem szczerze że warto dla samego dzwięku a silnik też chodzi i naczej bo nie dostaje gorącego powietrza, różnice najbardziej widać jak nie jest bardzo gorąco. Całośc wygląda jakoś tak: (w sumie zmieniłem tyle że wyprostowałem rure łączącą)
Dee Jay - 2006-06-15, 15:17
A ja zamówiłem właśnie AOME. Jak przyjdzie to napisze czy warto było.
jaqub - 2006-06-15, 15:18
| Shreku napisa/a: | | jaqub czym upiekszyłeś dźwięk autka? ja mam seryjny tłumik, ładnie buczy ale syk słychać... |
REMUS... koncowy, przelotowy 2x90mm... a miedzy katalizatorem a nim kwasowka (z tym ze zanim sie nagrzeje kwasowka to na wyzszych obrotach troche metalicznie brzeczy ale pozniej jest super)...
Dee Jay - 2006-06-15, 15:25
Sorry za offtop ale jak już o tłumnikach mówimy, jaki wpływ będzie miało zainstalowanie końcowego tłumnika z 2.0 do 1.6.
BTW. Nie szukam przyrostu mocy ale mam taki tłumnik na chacie i jestem ciekawy, a sportowy mnie już męczy.
http://img223.imageshack....0/55p06d7tm.jpg
profesionalny montaż stożka.
center - 2006-06-15, 19:10
profi montaz stozka:
Shreku - 2006-06-16, 15:55
dee jay z tym tłumikiem to osobiście bym Ci nie polecał,wg. mnie inny opór przepływu spalin itp.
Łukaszu z czego zrobiłeś ten ekran? chciałbym zrobić cos takiego u siebie, ale nie wiem z czego i jak to zamontować.
Angel - 2006-06-16, 17:28
Ja miałam zakładać od 320 ale mi odradzili.
Lord Lukasz - 2006-06-16, 18:01
Ekran jest zrobiony z takiego czegoś co sie przykleja za grzejniki w bloku żeby odbijało ciepło, w każdym sklepie budowlanym za grosze to można kupić
--==maly==-- - 2006-06-16, 18:04
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108922000
Ja miałem taki stożek przez miesiąc właśnie od tego użytkownika.
Dzwięk był naprawde ładny a stożek był spory dużo większy od tego Jacky co Menel pokazywał. Ma kolor niebieski i naprawde ładnie jest wykonany.
Generalnie byłem bardzo zadowolony niestety założyłem gaz i stożek wylądował w kufrze.
Polecam zdecydowanie do m40 bo zagłuszy te świerszcze choć troche.
U mnie przy m43 i bez stożka jest ok nie trzeba nic zagłuszać.
Co do przyrostów mocy ja bym na to nie liczył.
Przyrost może być najwyżej psychiczny bo dzięki rasowemu brzmieniu jest wrażenie jak by szybciej wkręcął się na obroty ale to tylko złudzenie.
Napewno chętniej i częściej wkręcamy silnik żeby usłyszeć ten dzwięk.
Shreku - 2006-06-16, 19:10
czaję ta matę, oklejałem kiedyś ścianę, ale ona była elastyczna, trrzeba ją przykleić do jakiejs blachy?
Lord Lukasz - 2006-06-16, 21:29
Tak jak wyciąłem najpierw wzór z blachy i potem z obu stron przykleiłem ten ekran
Marcin - 2006-06-18, 06:10
| menel napisa/a: | | do 6 garow czym wiekszy tym lepszy(oczywisci bez przesady z jakas locha ) |
To jest akurat obiegowa opinia, ktora ma niewiele wspolnego z prawda. Wystarczy przejrzec oferte K&N 57i Kit do 6 garowcow. Filtry wcale nie sa duze!!! A jezeli jakas firma zna sie na stozkach to jest to wlasnie K&N. Ta opinia o wielkosci stozka przypomina mi troche gadanie o wydechu, im bardziej pusty, przelotowy tym wyzsza moc. Taka sama bzdura jak z tym stozkiem.
Poza tym pamietajcie, ze najwazniejsza cecha filtra jest FILTROWANIE POWIETRZA. Ja bym nigdy nie zaufalal jakiemus badziewiu za 50pln. Skoro stozki K&N kosztuja po 250pln a te z allegro po 50 to gdzies musieli zaoszczedzic.
slawo - 2006-06-18, 12:00
| Marcin napisa/a: | | menel napisa/a: | | do 6 garow czym wiekszy tym lepszy(oczywisci bez przesady z jakas locha ) |
Poza tym pamietajcie, ze najwazniejsza cecha filtra jest FILTROWANIE POWIETRZA. Ja bym nigdy nie zaufalal jakiemus badziewiu za 50pln. Skoro stozki K&N kosztuja po 250pln a te z allegro po 50 to gdzies musieli zaoszczedzic. |
swiete slowa.
Ja mam K&N i kombinuje z oslona, narazie mam zalozona taka - i sprawuje sie dobrze.
bez niej auto zamulalo sie w upaly w miescie, w tej chwili nie ma tego efektu
Menel - 2006-06-18, 15:04
taaaa i te wasze niby K&Ny daja odczuwalnie wiekszy przyrost mocy niz te np.JACKY SPORT i JR
pisalem przeciez ze przewaznie zakladamy je (mowa o moich kumplach) dla dzwieku wiec czym wiekszy tym wiecej bedzie przepuszczal filtrowanego powietrza i lepiej bedzie sapal 8)
[ Dodano: Pon Cze 19, 2006 12:36 am ]
jak ktos nie bedzie chcial wydawac kase w bloto to znalazlem cos takiego za 85 zl
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108911137
nie wiem jak realnie wyglada ale jest chyba spory z tego co widac wiec jaknajbardziej do 6 garowek.
Lord Lukasz - 2006-06-19, 20:01
| Cytat: | | Ja bym nigdy nie zaufalal jakiemus badziewiu za 50pln. Skoro stozki K&N kosztuja po 250pln a te z allegro po 50 to gdzies musieli zaoszczedzic. |
Masz racje ale nie w 100%, jak sam napisałeś kit K&N kosztuje 250zł ale jak sama nazwa wskazuje jest to zestaw a więc poza samym stożkiem jest mocowanie, przejście na przepływke z kwadrata na kółko, ładne kolorowe pudełko i niekiedy w zestawach chyba są preparaty do czyszczenia więc za to wszysko też sie płaci stąd taka cena. Fakt filtry K&N są jednymi z lepszych ale czasami można dużo zaoszczędzić kupując sam filtr.
Menel - 2006-06-19, 20:15
przyklad ceny mozna porownac do lusterek ala M3 gdzie za oryginaly chcieli kiedys okolo 500 zl a za podrobki 150 zl. gdzies na innym forum koles zachwalal te oryginalne piszac ze z nimi lecac okolo 200km/h nic nie slychac a podrobki szumia
po prostu placi sie wszedzie za firme.
slawo - 2006-06-19, 22:05
czyli za jakosc
--==maly==-- - 2006-06-19, 22:16
| menel napisa/a: | :lol:
przyklad ceny mozna porownac do lusterek ala M3 gdzie za oryginaly chcieli kiedys okolo 500 zl a za podrobki 150 zl. gdzies na innym forum koles zachwalal te oryginalne piszac ze z nimi lecac okolo 200km/h nic nie slychac a podrobki szumia
po prostu placi sie wszedzie za firme. |
Moje podróbki nie szumią przy takich prędkościach większych mój parch nie osiąga
Menel - 2006-06-19, 23:31
| slawo napisa/a: | czyli za jakosc |
prawie ale nie do konca.przewaznie placi sie za firme a jakoscia dorownuja inne..oczywiscie nie w 100% ale zawsze cos..
wiadomo ze jak byl sral kasa lub mialbym zawod "syn tatusia" to latal bym na BBS RS z nowymi oponkami,filterek K&N,oryginalne BLACK HELLA,wydech SUPERSPRINTA...itd itd .
a ze to polska nie francja elegancja latam na zwyklych borbetach,filterek jacky auto sport, black hella made in home,wydech ala ulter i jakos daje rade
Shreku - 2006-06-19, 23:40
tylko czy te "tańsze" równie dobrze filtróją powietrze co np. K&N?
nie sądzę.
o dczuwalnym przyroscie mocy nie będe pisał czy jest czy go nie ma,
ale filtry te miały nie jedno badanie na hamowni i wyniki mówia same za siebie.
Menel - 2006-06-19, 23:50
hehe co do wynikow stozkow to moze i K&N bedzie mial przyrostu 3-4 koniki a zwykly 1-2
o roznicy mozna pogadac przy wydechach porownujac SUPERSPRINTA oczywiscie calego od kolektora do konca i np. taki badziew jak ULTER
Shreku - 2006-06-20, 00:05
no tak, to połączyc ładnego (niemieckiego?) K&N-a i włoska robote wydechu Supersprinta
i wtedy o przyrostach odczuwalnych możemy podyskutować, o dźwięku juz nie wspomne. 8)
a Ulter??? hmmmm Polska do boju!!!!
Menel - 2006-06-20, 00:09
aha, zapomnialem dodac o moim tesco look -new style tuning 8)
Shreku - 2006-06-20, 00:18
no menel tego to pewnie w tesco dostaniesz
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108911137
Lord Lukasz - 2006-06-20, 06:37
Menelu to tak jak z butami, sam wiesz o co chodzi czasami za grosze można unikat kupić i trzymają sie dłużej niż takie ze sklepu 4 razy droższe
Shreku - 2006-06-21, 00:39
czytałem wyniki testów trzech filtrów: sportowa wkładka, stozek gąbkowy Pipercross
i cudo nazwane Viper, jest to stożek gąbkowy w karbonowej osłonie
z rurą doprowadzajacą powietrze. nie pamietam na jakim aucie, ale
na wkładce przyrost mocy o 3 KM, na stożku(brak nadmuchu powietrza, ciagnął ciepłe) 5 KM, no i na Viperze 10 KM.
stozek Pipercross kosztuje cos koło 300 zł, Viper 1100 zł.
Menel - 2006-06-21, 07:54
jeszcze zalezy na jakim aucie bylo testowane bo jak na jakims 200 konnym to faktycznie bedzie odczuwalny przyrost 3 konny
slawo - 2006-06-21, 09:30
ja zalozylem k&n'a dla dzwieku i dlatego ze kosztowal grosze
docelowo bedzie airbox BMC
Shreku - 2006-06-23, 22:18
testowali te filtry na Hondzie Prelude 2.0 133 KM w serii
jaqub - 2006-06-25, 00:45
skoro przewyzsza jakoscia K&N i za 85 pln to czemu nikt nie kupil ????
Menel - 2006-06-25, 00:55
szczerze ..to ja chetnie bym go kupil bo i tak nie wierze w te niby K&Ny a cena 2 x mniejsza.
wiec i tak dla odglosu i bajeru bylby 8) ...ale juz mam jakis tam JACKY SPORT i czeka na zalozenie az mi len przejdzie
Mauser - 2006-08-20, 14:45
jeśli chodzi o tą przejściówkę z "kwadrata " na " kółko" to mniej więcej jaki koszt? No i jeśli chodzi o wymiar, to okrągła część musi pasować do filtra, natomiast część " kwadratowa" jakie ma mieć wymiary?
ps, wiem że można sprawdzić pod maską
Menel - 2006-08-20, 15:10
uderz do barabusa. on mi zrobil ta przejsciowke. pasuje idealnie. zloty chlopak
na allegro sa po 30 zl.
http://moto.allegro.pl/sh...?item=121541187
Mauser - 2006-08-20, 15:55
| menel napisa/a: | zloty chlopak | to w tym momencie Ty jesteś:)
Dzięki
Lord Lukasz - 2006-08-20, 16:04
Tylko pakuj stożek jak najdalej od przepływki (pod lampami)
Mauser - 2006-08-20, 20:35
tak dokłdnie. I od przepływki jakaś giętka rura do stożka
Własnie ta rura mogłaby być w środku gładka, czy może być taka powiedzmy "prążkowana"
jaqub - 2006-08-20, 20:39
seryjna guma (przynajmniej w e36) miedzy przeplywka a przepustnica ma troche tych "karbowan " ale to chyba przed i za zakretem i ma to chyba prostowac ( zmniejszac) ilosc zawirowan w dolocie.. ale jak masz taka gume a dokladasz z przodu rure to chyba wszystko jedno.... aby szczelne bylo
Mauser - 2006-08-20, 20:43
| jaqub napisa/a: | aby szczelne bylo |
to podstawa...
Lord Lukasz - 2006-08-21, 07:20
Jam tam taką aluminiową rozciąganą, odrożnij tez atrape z przodu tzn wyłam kilka żeberek na dole atrapy w tym trujkącie między lampami
Mauser - 2006-08-21, 22:52
http://moto.allegro.pl/sh...?item=108885647
kupiłem ten ( albo baaaardzo podobny) w Feuwert. Cena - 60 zł, bez zestawu czyszcząco - impregnującego
Macałem ten filtr, ale nie bardzo zauważyłem na rękach, żeby jakiś nasączony był... Jak nie jest wyczuwalna żadna wilgoć, czy jaieś takie nasączenie to nasączać filtr?
Menel - 2006-08-21, 23:03
mam nadzieje ze nie jest taki maly jak na fotce, bo takie to sa do malych kosiarek 1.6 - 1.8
Shreku - 2006-08-21, 23:04
olejek masz w sprayu, nie zaszkodzi raczej jak popryskasz
Mauser - 2006-08-21, 23:20
No własnie zadałem takie pytanie wcześniej i odpowiedzi brak...
wymiary tego co kupiłem to: szerokość podstawy; 120mm; wysokość :130mm; średnica wlotu: 60mm. Miałem wziąść 70mm, dopiero w domu się zorientowałem że jest nie ta, co trzeba:/. WQymienić na 70, albo 75 mm?
Duży to on nie jest...
Jak trzeba większy to wymieniam na taki jaki będzie dobry
Jest jeszcze:
-szerokość podstawy; 160mm; wysokość :130mm; - ten wygląda na wieeeeelki...
Menel - 2006-08-21, 23:34
ee..cos male masz do wybory.dlugosc minimum 180mm a lepiej powyzej 200mm.
Mauser - 2006-08-21, 23:42
No z jakiegos mini katalogu z jacky wlasnie takie byly... takich długasów ani jednego.
Co ze średnicą Może zostać, czy wymiana na większą??
Pozatym taki rozmiar jak kupilem jest OK, czy może całkiem szeroki kupować?
Menel - 2006-08-22, 06:57
no to jak nie maja dlugich to przynajmniej jak najszerszy. pamietaj o srednicy rury zeby zadnych juz adapterow,przejsciowek nie dorabiac..
Mauser - 2006-08-22, 07:05
adapter i tak muszę dorobić, bo od przepływomierza wyłazi kwadrat...
Menel - 2006-08-22, 21:04
ale nie o tym adapterze pisalem tylko o tych pierscieniach gumowych..niby to drobnostka ale zawsze cos..
Mauser - 2006-08-22, 21:10
ja planuje tak że od przepływomierza dać i tak kawałek rury, ona trochę w dół by schodziła, tak, żeby stożek był jak najbliżej tej dzióry przy światłach... tam leci powietrza dość sporo. A stożek mam tak dopasowany żeby na rurę wlazł bez problemów
jaqub - 2006-08-24, 22:24
| Mauser napisa/a: | No własnie zadałem takie pytanie wcześniej i odpowiedzi brak...
wymiary tego co kupiłem to: szerokość podstawy; 120mm; wysokość :130mm; średnica wlotu: 60mm. Miałem wziąść 70mm, dopiero w domu się zorientowałem że jest nie ta, co trzeba:/. WQymienić na 70, albo 75 mm?
Duży to on nie jest...
Jak trzeba większy to wymieniam na taki jaki będzie dobry
Jest jeszcze:
-szerokość podstawy; 160mm; wysokość :130mm; - ten wygląda na wieeeeelki... |
markowe filtry zawsze sa gotowe do uzycia... np K&N jak kupujesz to jest w woreczku zapakowany i widac od razu ze filtr jest oliwka nasaczony... jak chcesz sprawdzic to wez recznik jednorazowy (taki papierowy/ zewa czy cos) i przyloz go delikatnie do filtra... ew. mozesz chusteczke jednorazowa uzyc... i powinno ciut naciagnac olejku... tzn na tym co przylozysz powinno go troszke zostac... jak nie to kup jakis impregnat/oliwke do filtrow...
Mauser - 2006-08-24, 23:23
Wydawało mi się że JACKY jest to "porządna" firma, jednak filtr nie zostawia śladów, widać nie jest nasączony:/
Lord Lukasz - 2006-08-25, 06:55
Jak chcesz mam w domu zestaw do czyszczenia i nasączania K&N raz użyty, napisz na priv i Ci odsprzedam za 30zł
|
|