| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - STRUMIENICA
Go舵 - 2004-08-31, 19:51 Temat postu: STRUMIENICA CZE艢膯 WSZYSTKIM KLUBOWICZOM MAM PYTANIE CZY JEST SENS ZAK艁ADA膯 STRUMIENICE DO 325I CZY DU呕O PRZYB臉DZIE MOCY I MOMENTU OBROTOWEGO? CZY NIEWP艁YWA TO 呕LE NA SILNIK
Domel - 2004-08-31, 20:02
To ja przy okazji spytam czy do 318i warto ?
Pozdro
LUKAS - 2004-08-31, 20:02
Z test贸w jakie przprowadzi艂 znany Tuner Pan Chojnacki, wynika i偶 strumienice w znacz膮cej ilo艣ci przypadk贸w szkodz膮 wysokoobrotowym silnikom samochodowym, poniewarz s膮one stworzone specjalnie dla silnik贸w lotniczych, kt贸re pracuj膮 w bardzo w膮skim zakresie obrot贸w. Silnik samochodowy pracuje w zakrecie 1-7 tysi臋cy obrot贸w. Natomiast silnik lotniczy pracuje w zakrecie 1000-2500 obrot贸w. Wnioskuje z tego 偶e strumiece w samochodachto pomy艂ka. Mimo to Chojnacki przyzna艂偶e w niewielu bardzo niewielu przypadkach strumienice poprawiaj膮 parametry silnika samochodowego, ale bez zmierzenia tego na hamowni nie mo偶na raczej by膰 tego pewnym.
Anonymous - 2004-08-31, 20:08
Chcia艂em do mojej 318 M40 ale odradzili. Zdaniem go艣ci od t艂umik贸w te auta najlepiej czuj膮 si臋 z zaprojektowanym w fabryce uk艂adem. I tak pozostawi艂em, cho膰 kumpel od golfa wypru艂 kata i m贸wi 偶e nie wie dlaczego tak d艂ugo si臋 m臋czy艂. Ja rezygnuj臋.
LUKAS - 2004-08-31, 20:14
Je艣li mia艂bym co艣 d艂uba膰 w uk艂adzie wydechowym u siebie, to:
-sprawi艂bym sobie barany
-wyci膮艂bym kata (ale ja go naszcz臋艣cie niemam )
- i ewentualnie wstawi艂bym dwa przelotowe t艂umiki (chocia偶 niewiem czy napewno, bo moje seryjne bardzo 艂adnie gadaj膮 )
henry - 2004-08-31, 21:21 Temat postu: Strumienice Drodzy Przyjacieje!!!
Mniej wiecej tydzien temu by艂em na hamowni w Nadarzynie u uznanego tunera , a mojego przyjaciela , Jacka Chojnackiego.(niestety nie by艂o to BMW ).Jego rada skierowana do mnie po pomiarach brzmia艂a: "...Wyrzu膰 strumienic臋 , a odetka Ci si臋 wydech..." I juz na dniach to robi臋.
Lukas!! Masz racj臋. Zatem - no comments.
Pozdrawiam - henry
fozgen - 2004-08-31, 21:43 Temat postu: jak strumienica jak strumienice pracuja w tak niskim zakresie obrot贸w to nadaja sie do dizelka w bmw - ale koledzy nie mojego , bo m贸j wytrzymuje cie偶ka noge nawet do 5,5 ty艣 ale chwilowo , czasmi dostaje pod 4 ty艣 .... czyli mo偶e one nadaj膮 sie do dizelk贸w
Anonymous - 2004-08-31, 22:12 Temat postu: Re: STRUMIENICA
| kowal e30 napisa/a: | CZE艢膯 WSZYSTKIM KLUBOWICZOM MAM PYTANIE CZY JEST SENS ZAK艁ADA膯 STRUMIENICE DO 325I CZY DU呕O PRZYB臉DZIE MOCY I MOMENTU OBROTOWEGO? CZY NIEWP艁YWA TO 呕LE NA SILNIK | po pierwsze jakie strumienice masz na my艣li?te og贸lno dost臋pne absorbery 艂uskowe to szajs i nie maj膮 one nic wsp贸lnego ze strumienicami.natomiast jaknajbardziej godne polecenia s膮 strumienice naddzwi臋kowe do wysokoobrotowych silnik贸w bo dzia艂aj膮 one od 4500tys.obr znacznie dynamizuj膮c strug臋.jest to urzadzenie sprawdzone w sporcie ju偶 od wielu lat.musi ono byc zaprojektowane do konkretnego silnika i wsp贸艂pracowa膰 z kompletnym uk艂adem wydechowym czyli barany+strumienica+przelot+przelot wtedy przyrost mocy si臋ga 15% w stosunku do serii.Strumienice takie oryginalne mo偶na naby膰 w Michaelu konsultuj膮c z nimi konkretny model wozu.-------Ja je偶dze na dw贸ch strumienicach naddzwi臋kowych zaprojektowanych do mojego silnika przez Pachonia(wykonanie michael) wraz z reszta uk艂adu od 6 lat i samoch贸d lata jak odrzutowiec Pami臋tajcie te wynalazki kt贸re sa ju偶 w ka偶dym warsztacie t艂umikarskim a nazywaj膮 si臋 strumienicami Jonesa to w艂a艣nie to 艂uskowe badziewie i nic nie daj膮
SmasherE30 - 2004-09-01, 00:28
ravaglia, a czy jak dajesz przelot+przelot to nie uwa偶asz, 偶e tracisz moc na niskich obrotach a zyskujesz tylko na bardzo wysokich?
Anonymous - 2004-09-01, 20:20
nie chodzi mi o przelot typu rurka w puszke i wsio tylko o t艂umiki z odp. 艣red. rurek,dyszami witoszy艅, ,komor膮 dyf. etc.-takie urz膮dzenia napewno nie pogorsz膮 a poprawi膮 -musz膮 by膰 tylko odp. dobrane,u mnie wydech ze strumienicami(opr贸cz kolektora bo mia艂em ju偶 A gr.) da艂 7KM i 12Nm ,w dolnym zakresie krzywe maj膮 taki sam przebieg jak przed modyf.i tego oczekiwali艣my(subiektywnie d贸艂 jest nawet lepszy).Wydech by艂 wyliczany pod charakterystyk臋 25s14 wi臋c w zakres 4500-8000 tys.obr.i tu pi臋knie wsp贸艂pracuje .Powtarzam -taki zestaw ze strumienicami nale偶y robi膰 do wysokobrotowych silnik贸w N/A,cho膰 teoretycznie ka偶dy silnik mo偶na dostroi膰 wydechem oczywi艣cie w r臋kach takiego speca jak Pacho艅.
e-30 - 2004-09-02, 23:27
za艂o偶y艂em do 18is i poprawila sie elastycznosc wiec warto!!!!
P.S TYLKO NADD呕WIEKOW膭!! absolutnie nie 艂uskow膮 szkodzi silnikowi..
Go舵 - 2004-09-03, 19:12 Temat postu: STRUMIENICA ALE CZY T膭 STRUMIENICE NADDZWI臉KOW膭 MONTUJE SIE W MIEJSCE KATA
SmasherE30 - 2004-09-03, 21:44
To ju偶 trzeba liczy膰, ale z regu艂y na miejscu 艣rodkowego t艂umika. Katalizator jest na poczatku uk艂adu wydechowego. Zamontowanie strumiennicy zaraz za kolektorem zwykle ko艅czy si臋 wydmuchni臋ciem uszczelki pod g艂owica ... no tak si臋 zda偶a (spaliny wpadaj膮 w taki wir 偶e wracaja spowrotem do silnika)
|
|