BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dystanse ze zmiennym rozstawem śrub

Tors - 2006-06-20, 20:59
Temat postu: Dystanse ze zmiennym rozstawem śrub
Witam. Właśnie kupiłem felgi z rozstawem śrub 5x120 a mam e30 które rostaw srub ma 4x100. Czy ktoś ma moze dystanse z taką zmianą rozstawu? Interesuje mnie dokładnie jak to się sprawuje i najlepiej jakies zdjęcia jak taki dystans wygląda. Mam mozliwosc dorbić je sobie sam! Wiem ze musi mieć przynajmniej 25mm grubości ale podejzewam ze nie wszystkie śruby się miną i krórejś ze śrub nie da sie przykrecić. Interesuje mnie dosłownie wszystko na ten temat bo raczej nie zamierzam sie tych felg pozbywac i nie zamierzam ich oddawac do jakiegokolwiek warsztatu który mógł by zaspawac w nich otwory i nawiercic nowe! taka opcja nie wchodzi w gre bo felgi są zbyt cenne bym je przerabiał!
Cooba - 2006-06-20, 22:12

Jezeli moszesz to pokaz co to za cuda kupiles??

[ Dodano: Wto Cze 20, 2006 10:15 pm ]
Moze pamietasz ta M3 e30 z Tarnowa?? Jak sie niemyle to wlasnie on mial takie dystanse. Pogadaj z Tasiorem lub Xeonem. Moze go znaja lub cos wiedza na ten temat.

pozdro.

kamil.k - 2006-06-20, 22:37

ale po co M3 dystanse jak ona seryjnie ma taki rozstaw
Cooba - 2006-06-20, 22:59

hmmm dalbym sobie reke uciac ze takie miala.... ale nie wiem, M3 jeszcze nie mialem :wink:

Pozdro.

Tors - 2006-06-21, 08:12

Felgi pokaze jak je przywioze :D Mi sie wydaje ze zrobiłem mega zakup :) A to M3 miało zmienny rozstaw ale z 5ciu śrub na 5 bo przechodziły z 5x120 na rozstaw SUBARU ! ale Cooba masz racje dystanse miało ale były po to zeby załozyc felgi od subaru a to nie jest to co mnie interesuje :)
oxstyle - 2006-06-21, 09:30

Tez sie podlaczam pod temat , mam w garazu fele na 5x120 a niestety do E30 tego nie wpasuje ...

obilo mi sie o uczy cos z takimi dystansami , ale czy one sa naprawde ?
Slyszalem ze mozna sprobowac zrobic u dobrego tokarza ...

Ale czy takie dystanse wytrzymaja ? Tylnie kolka jak wiecie maja straszna sile , mielenie itd . Czy to aby nie powyrywa tych szpilek z dystansow ? Nie chcial bym jechac nagle na 3 kolach lub na 2 :mrgreen:

Tors - 2006-06-21, 10:02

Na cultstyle.pl goscie dorabiają takie dystanse wiec spokojnie mozesz tam napisac i ktoś Ci je zrobi! Najwazniejsze to to ze nie mogą być węzsze niz 25mm! Ja mam mozliwosć załatwienia materiału i dorobienia ich samemu i stad pytam czy nie ma ktoś takich an wzór zebym mógł zobaczyc jak to ma wyglądac. Jak nie bedzie to dorobie je na oko :)
jasiel - 2006-06-21, 11:17

tylko jedna rada nie rob tego ze stali bo wazy to najprawdopodobniej wiecej jak felga widzialem takie dystanse zdjete z audi masakra gosc je posciagal bo jak stwierdzil nie ma na nich jazdy (auto kiepsko hamowalo i przyspieszalo)
a najlepiej pomysl nad jakimis markowymi produktami gdyz jest to jednak element odpowiadajacy za twoje bezpieczenstwo ale to tylko moje zdanie zrobisz jak uwazasz

emaloo - 2006-06-21, 12:23

Tors napisa/a:
Na cultstyle.pl goscie dorabiają takie dystanse wiec spokojnie mozesz tam napisac i ktoś Ci je zrobi! Najwazniejsze to to ze nie mogą być węzsze niz 25mm! Ja mam mozliwosć załatwienia materiału i dorobienia ich samemu i stad pytam czy nie ma ktoś takich an wzór zebym mógł zobaczyc jak to ma wyglądac. Jak nie bedzie to dorobie je na oko :)

Ma felgi OZ Racing z oryginalnym dystansem 3cm :mrgreen: ciężko znaleść dobre szpilki bo "allegrowe" nie wytrzymują heh
pozdr.

Tors - 2006-06-21, 13:34

wiem ze ze stali sie nie da! musi byc specjalny stop aluminium bo jak sa za ciezkie to wzrasta masa nieresorowalna auta i auto nie dosc ze zle sie orowazi to szybciej siadaja lozyska. Dystansów na pewno sobie nie odpuszcze bo zbyt duzo felg mi przeszło koło nosa za naprawde dobre pieniądze ale wszystkie z rozstawem 5x120!
ChriS - 2006-06-21, 19:20

Oryginalnych dystansów z przejściem z 4x100 na 5x120 chyba żadna firma nie robi.W katalogach tuningowych spotkałem tylko przejście z 4x100 na 5x100.
Cooba - 2006-06-21, 19:45

Tors jak masz jakies ladne fele na oku 5x120 za dobre pieniadze to daj cynk :wink: Zmienilbym z checia.

pozdro.

David - 2006-06-21, 20:24

jedyne mozliwe(powszechnie spotykane) przejscie z 4 otworow na 5 jest mozliwe z 4x100 na 5x130 i wtedy dystans jest przykrecony 4 srubami a felga do niego 5. Z 4x100 na 5x120 tez sie da ale felga do dystansu bedzie przykrecona tylko na 4 sruby bo inaczej sie nie da(sruby sie nakladaja). Sam tak chcialem zrobic, ale sadze ze nie jest to bezpieczne.
jaras87 - 2006-06-21, 23:51

jakis gośc na allegro oferował zrobienei takich dystansów .. koszt ~800zł za 4szt ... chciałem do e21 ...

i chyba prosciej jest jendak przerabiać felgi ;) piasty cokolwiek innego ... bo z takimi dystansami niechciałym jezdzic... nawet gdyby były z alu ...

takei fele na 5 srub zwykle juz mają sensowne et ... i sensowną szerokość ... z takim dystansem połowa opony znalazła by sie za nadkolem ... :lol: :lol: :lol:

David - 2006-06-21, 23:58

500zl chce za to gosc z cultstyle.pl uzywa do tego aluminium PA6.
KotSylwester - 2006-06-22, 06:28

bezpieczny temat to przeróbka piast, było chyba o tym nie raz....?

hm... a może zasopawać otwory w piastach, zrobić now i dać szpilki?

Tors - 2006-06-22, 08:14

Zmiana piast była by najlepszym rozwiązaniem ale wiaze sie to ze zmianą całego zawieszenia od e36 compact! Łącznie z amortyzatorami! Wiec koszty sie robia juz duzo większe. Jezeli wie ktoś od czego spasują piasty bez przekładki amorków to był bym wdzieczny za ta informacje. Wywiercic nowych otworów w piascie sie nie da bo piasta ma za małą średnice wiec ten pomysł tez odpada!
jaras87 - 2006-06-22, 09:11

zdaje sie do e21 mozna przełozyc same piasty od e12 na tył .. ale z przodem jest juz jazda...

mi by sie to przydalo za jednym zamachem zrobiłbym jeszcze hamulce od 535i ;)

a jestem cieakw dlaczego piasty przednie na 5 srub niechca wejsc za miast tych na 4 sroby ? skoro z tyłu mozna ...

David - 2006-06-22, 14:44

Tors napisa/a:
Zmiana piast była by najlepszym rozwiązaniem ale wiaze sie to ze zmianą całego zawieszenia od e36 compact! Łącznie z amortyzatorami! Wiec koszty sie robia juz duzo większe. Jezeli wie ktoś od czego spasują piasty bez przekładki amorków to był bym wdzieczny za ta informacje. Wywiercic nowych otworów w piascie sie nie da bo piasta ma za małą średnice wiec ten pomysł tez odpada!

Przedni zawias od e36 compact nie pasuje na 100000% bo jest taki sam jak w kazdym innym e36. Pasuja tylko tylne wachacze (od z3 rowniez) , od e36 na przod podejdzie tylko mc pherson gwintowany (ale i tak trzeba zmienic wachacze i silent blocki) wiec koszt jest ogromny.Piasty pasuja tylko od m3 e30...Przychodzi mi do glowy pomysl zeby piasty po prostu dorobic (nie u pana Miecia a np na "Zakladach Mechanicznych" w tarnowie, z tego samego materialu co fabryczne i z taka sama dokladnoscia...Co o tym sadzicie??

ChriS - 2006-06-22, 18:46

David ,myślę że można się zastanowić nad tym pomysłem z dorobieniem piast gdzieś w dobrym zakładzie,tylko kwestia kosztów.Ja byłbym chętny na takie piasty-2szt. na przód,bo na tył wachacze łatwiej znaleźć.
David - 2006-06-23, 00:41

Mysle ze jesli bedzie wiecej osob chetnych to mozna wywalczyc lepsza cene :mrgreen:
KotSylwester - 2006-06-23, 06:47

W Wawie i okolicach są dwie fiormy , któe to pewnie zrobią. Produkują i regenerują maszyny dla nas między innymi.

Energo-Kabel Ożarów mazowiecki
Kabel Technik - Płochocin

Prędzej chyba Ci pierwszy.

Podobno nie da się zrobić nowych otworów to istniejących flansz, więc trzeba większe, więc większe tarcze, więc inne hamulce.... więc przeróbka hamulców...dobrze mówię??

jaras87 - 2006-06-23, 10:42

dobrze mowisz ... :) ... ale np ja głownie dlatego chciałem to przerabiać ...
własnie dla hamulców z 535i
tu pytanie .... czy piasty przednie od e21 są wymienne z tymi od e30 ? ;>

czy w razie wiekszego zakupu uda mi sie jakoś podłączyć ? ;>

swoją droga jestem ciekaw jaki byłby ich koszt ... ktoś kto ma dostęp do takich zakładów mogłby zaopatrzyć forum w tego typu rarytasy ;P

Tors - 2006-06-23, 12:32

Tez myslałem nad dorobieniem piast ale pasowało by to zrobic gdzies własnie w bardzo dobrym zakładzie i odrazu z dopasowaniem tarczy od czegos. Np e28 e36! Myśle ze jezeli było by chetnych wiecej to szło by wynegocjowac jakas alepszą cene, a ja chętny jestem napewno :) Mysle ze poszukam kogos znajomego na zakładach mechanicznych w tarnowie i postaram sie ruszyc ten temat :) Chyba ze ty Dawid masz tam jakiegos znajomego?
jaras87 - 2006-06-23, 13:19

... ja wyczuwam w tym dobry interes.. ;P
oxstyle - 2006-06-24, 15:51

Tez bym sie pisal , o ile sie dowiem jakie tarcze i zaciski potem mam szuakac :> :mrgreen:
mariano - 2006-06-24, 16:58

czy może mi ktos powiedziec dlaczego taki dystans wykonany z aluminium PA6 ktory jest przykrecony na 4 sroby i do niego felga rowiez przykrecona tylko na 4 sroby zamiast na 5 jest niebezpieczny???? skoro i centrowanie i sam dystans sa wykonane co do jakiejs czesci milimetra?????

kamil.k - 2006-06-24, 19:03

mariano napisa/a:
[url=http://img50.imagesh....th.png]Obrazek[/URL]
czy może mi ktos powiedziec dlaczego taki dystans wykonany z aluminium PA6 ktory jest przykrecony na 4 sroby i do niego felga rowiez przykrecona tylko na 4 sroby zamiast na 5 jest niebezpieczny???? skoro i centrowanie i sam dystans sa wykonane co do jakiejs czesci milimetra?????

rozumiem ze koledze chodzi o to zeby felge z rozstawem 5x120 przykrecic tylko na cztery sruby :?:

to niech kolega chwile pomysli dlaczego zrobili 5x120 - przeciez mogli zrobic 4x120 ;byloby taniej bo nie potrzeba by bylo robic jednego otworu :lol:

jaras87 - 2006-06-24, 22:19

...hym dlam nei torche bez sensu ... zreszta to jest dystans... a jak jest dystans to są tez problemy
często ...

ja mam i tak jzu dosc nerwowe auto ;)

PatrykWPR - 2008-04-15, 21:19

witam , mi by tez sie przydaly ze dwie sztuki tych piast z 4x100 na 5x120 ;P
:wink:

reso - 2008-04-15, 21:45

Niby proste, ale taki dystans musi mieć conajmniej 25mm, jak chcesz dać konkretnie szeroką fele to ET sie psuje
mattim_bmw - 2008-04-16, 08:39

Takie dystanse robia juz od 17 mm :wink:
PatrykWPR - 2008-04-16, 20:02

jaki koszt jest jednego dystansu ? lub calego kapletu ? Zda to egzamin ? nie uwrwie sie kolo podczas jazdy... palania laczka i ewetualnego poslizgu bokiem w zakrecie ? niechcial bym by moja Becia zostala w zakrecie na 3 lub 2 kolach :D