| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - sonda L- tryb awaryjny DDE M50
erikson - 2006-06-25, 09:20 Temat postu: sonda L- tryb awaryjny DDE M50 wymieniłem sonde na nowa,auto pojezdziło ze 3000 km i znów po krótkiej jezdzie zaczyna komp łapac bład 70,sprawdzałem połaczenie,zmieniałem ustawienia LPG sekwencja bo moze skaład mieszanki kulawy,a on po jakims czasie wyskakuje,z trgo co zaobserwowałem to sonda podaje napiecie zmienne cały czas,ale komputer juz pracuje z błedem w tle-z tego co wiem to automatycznie powinien przejsc w tyb awaryjny ale czy?
1 jak sonda zaczyna pracowac,ma zawirowanie i ponownie pracuje poprawnie to komp przejdzie z trybu amaryjnego na normalny w czasie jazdy?(mi sie wydaje ze nie,ale chyba po dopiero po ktoryms tam uruchomieniu)
2 gazownik poradził mi odłaczyc sonde gdy nie ma napiecia i komp powiniej chodzic na ustawieniach fabrycznych bez zbierania informacji od sondy(stałe nastawy)-czy to prawda?.
Po odłaczeniu sondy w kompie nie wyskakuja narazie zadne błedy.
Czy auto bedzie wiecej paliło,tak jak to sie dzieje w przypadku trybu awaryjnego(robi sie zamulone i spalanie wzrasta o 1-2 litry)
bmwm - 2006-06-25, 11:01
nie mozna sobie sondy poprostu odlaczyc,auto zle bedzie chodzic
co najwyzej mozesz modikiem z programu sterownika ja wyeliminowac,wtedy komputer niewidzi sondy,dziala jak by jej nie bylo fabrycznie,a samochod zachowuje sie jak powinien
erikson - 2006-06-25, 11:34
jak narazie bład nie wyskakuje,auto chodzi lepiej jak wczesniej. Wczesniej chodziło dobrze dopuki nie wyskoczył bład,potem robiło sie mułowate i po 3000 nie miało takiego zrywu.
bmwm - 2006-06-25, 11:38
jak bys mial problem to daj znac
najlepiej wyrzuc modikiem sonde z kompa i wtedy nie masz problemu i jest super
zyggy - 2006-06-26, 10:11
Twoje problemy wynikają najprawdopodobniej ze złego działania emulatora sondy podczas przełączenia na gaz.
| bmwm napisa³/a: | nie mozna sobie sondy poprostu odlaczyc,auto zle bedzie chodzic
co najwyzej mozesz modikiem z programu sterownika ja wyeliminowac,wtedy komputer niewidzi sondy,dziala jak by jej nie bylo fabrycznie,a samochod zachowuje sie jak powinien |
W sterowniku Motronic 3.1 nie da się tak po prostu wyeliminować sondy z programu sterownika. Aby to zrobić, należy najpierw włożyć nową kostkę EPROM i zaprogramować ją wersją programu bez sondy.
bmwm - 2006-06-26, 10:21
da sie zrobic bez problemu
juz tak bylo robione.zaden problem
erikson - 2006-06-26, 11:11
nie mam emulatorabo to sekwencja
jaqub - 2006-06-26, 12:21
co do Twojego pierwszego pytania to blad zostanie sam sie nie skasuje/ trzeba go wykasowac... jesli bedzie jezdzic z bledem tryb awaryjny/serwisowy to bedzie mulaste i spalac bedzie wiecej...
erikson - 2006-06-26, 13:04
a jak bede jezdził bez sondy i bez błedu?
[ Dodano: Pon Cze 26, 2006 3:10 pm ]
odpiołem sonde,wykasowałem bład 70,pojezdziłem troszke i nic,bład pojawił sie dopiero jak ujechałem tak ze 3km (pewno program zrobił petle)na odpietej sondzie,cos nie tak czy prawidłowo-powinien sie pokazywac?,a moze to cos innego,ale co?
[ Dodano: Wto Cze 27, 2006 9:00 pm ]
sonda niby chodzi,moze program kluawy-
mam 3 proste programy i kazdy inaczej pokazuje
scanner pokazuje ze mam bład sondy -70
carsoft- undefined system defect
car scanner 407 łaczy sie ale nie pokazuje nic
|
|