| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E28 - Zmiana z automatu na manual - pytanie
nes421 - 2006-06-29, 01:19 Temat postu: E28 - Zmiana z automatu na manual - pytanie Witam Panowie
Udało mi się poskładać już prawie wszystko (http://rekin28.glt.pl), pojawił się mały problem: przy manetce biegów od automatu są styki trybu pracy.. Bez zapiętych tych styków auto na manualu nawet nie zakręci rozrusznikiem.
Skrzynia automatyczna nie miała sterowania elektronicznego.
Jak spiąć te styki ? Zapiąć któryś z trybów na stałe czy zrobić sobie przełącznik ?
Nie wiem jak by się auto na manualu zachowywało z przełączaniem trybów jazdy ?..
Pozdrawiam
neS
Jesus - 2006-06-29, 14:09
Trzeba spiąć kabelki tak, żeby było na wciąż Park albo Neutral. Osobiście polecam Neutral, bo przy Park będzie ci się na desce świeciło non stop [P], co potrafi być nieco irytujące, zwłaszcza w nocy . Poza tym można z tego zrobić całkiem zmyślny immobilizer. Wystarczy wyprowadzić odpowiednie dwa kabelki w jakieś mniej lub bardziej tajne miejsce i zainstalować tam wyłącznik. Może to być wyłącznik chwilowy, bo sygnał Park/Neutral jest komputerowi potrzebny do szczęścia tylko w momencie odpalania.
yoshi - 2006-06-29, 14:32
Jezus ty żyjesz
a co do kabelków to zewrzyj je na neutral i po sprawie jak napisal Jezus, ale rozwine mysl dalej
czemu zlikwidowales automat przeciez to super sprawa
nes421 - 2006-06-30, 02:28
Czemu zlikwidowałem automat ?
Kupiłem pierwszą Bumkę w życiu, całkiem przypadkiem, od mechanika - powiedział że wszystkie oleje są wymienione
Po jakichś 2 miesiącach auto stanęło na skrzyżowaniu jak wryte, silnik działał ale nie jechało
Potem się dowiedziałem że poziom oleju w skrzyni się sprawdza na zapalonym silniku, po przemaglowaniu biegami. Brakowało jakieś 2 litry, w filtrze oleju są jakieś ząbki.
Nie wiem czy to wina oleju, ale ten automat reagował z ok. sekundowym opóźnieniem (może wina konstrukcji ? w nowszych automatach tego nie ma), do tego jazda w zimie pod ostrą górkę (a tak mam do domu) była dosyć siermiężna, wolę manual..
W każdym razie mam już założonego manuala, co jest o tyle wyczynem że zostało zrobione w domowym garażu, bez kanału, z autem postawionym na kołkach..
Mam nadzieję że to wszystko ze sobą zagra
Pozdrawiam
nes
|
|