| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wymiana rozrządu - co zmajstrować "przy okazji"
Mauser - 2006-07-03, 19:48 Temat postu: Wymiana rozrządu - co zmajstrować "przy okazji" No właśnie zabieram się za kilka dni ( tzn mechanik) za wymianę tego elementu. Co jeszcze zrobić można przy okazji? Napewno jest trochę rozbierania, no i chodzi po prostu o to co można sprawdzić, wymienić, żeby dwa razy nie robić tej samej roboty...
Acha no i oczywiście kupuję pasek, napinacz i rolkę tak? co ze śrubami? W astrze miałem tak, że rozrząd wymieniłem i pękła jakaś śruba na której trzymała się rolka, i kapa na maksa...
Pawel-e30 - 2006-07-03, 19:56
wymień jeszcze pompe wody zobacz czy z pod uszczelniaczy olej ci nie cieknie
Mauser - 2006-07-03, 20:00
pompa wody jaki koszt, no i jak sprawdzić czy jest OK, czy już długo nie pożyje??
SmasherE30 - 2006-07-04, 00:35
dokładnie: pompa wody plus uszczelka (100-200zł), simmering wałka rozrzadu (?25zł?), pasek klinowy i profilaktycznie uszczelka pokrywy zaworów (20-40zł)
śrubek, które by miały pęknąć tam raczej nie ma ... zwróć uwagę na stan klinu w kole zębatym wałka rozrzadu i to chyba wszystko
każ sobie dobrze wyczyścić przestrzeń wokół wału z oleistego brudu, żeby pasek pracowął na sucho i nie chciało mu się poślizgnąć i przeskoczyć
jesli nie masz książeczki serwisowej i nie wiesz jak dawno temu wymieniany był rozrzad i pompa wody to koniecznie wymień oba te podzespoły
Mauser - 2006-07-04, 09:18
Ok, pompa wody oczywiście ukł. chłodzenia. Mam zamiar wymienić wodę czy płyn, na dynagel, no i przy okazjij zmiany płukać jakimś specjalnym środkiem, czy tylko tak jak niby zalecają samą wodą??
Acha... książkę mam, z tym że jak jest pompa i rozrząd po niemiecku ?
|
|