BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - schemat kabli do podłaczenia zegarka:)

globi - 2006-07-09, 21:43
Temat postu: schemat kabli do podłaczenia zegarka:)
Witam dzisiaj postanowiłem podłaczyc zegarek (analogowy) i wszystko zamontowałem cały ten panel z miejscem na zegarek ale nie mam tam kabli i nie wiem jak zrobic zeby działał jesli ktos cos takiego robił to moze mi niech podpowie. Pozdrawiam
Arczi e30 - 2006-07-10, 10:09

z tego co wiem to trzeba mu dac tylko "+" i "-", wiec najepiej jak ma sie kostke z jego tyłu i musisz sam znales mase i zasilanie ... co w tym miejscu jest niewielkim problemem
yoshi - 2006-07-10, 10:32

tam sa trzy kable :)
+ 12V z aku
+ 12V ze swiatel
- masa :)

mikuleshka - 2006-07-29, 22:25

Witam!
Mam taki sam problem jak kolega, który zaczął temat. Nie wiem jak podłączyć to, a nie chce kombinować bo nie chce go spalić.
Zamieszczam zdjęcie zegarka (tylna ściana):

http://miqs.webpark.pl/bmw.jpg

Znalazłem też schemat, w którym jest zastosowany zegar cyfrowy, a nawet numerki, które są przy stykach w miare się zgadzają. Zegar oznaczony jako P1.

http://miqs.webpark.pl/s5.jpg

Dzięki i pozdrawiam

Marcin e30 - 2006-07-30, 10:48

ze schematu wychodzi tak:

31 = masa
30 = +12 V stały z aku - nie odłączany kluczykiem bo w beemkach zegary nie mają pamięci po odłączeniu zasilania
58k = idzie do włącznika S13.3 styk 1
31h lub 31g = włącznik S13.2 styk 4

tyle ze schematu - jeśli tak jest podłączone to po włączeniu swiateł zegarek ciemnieje

zegarek jest podłączony zawsze do zółtego złącza przu liczniku - najlepiej jeśli ktoś ma akurat wyciagniety licznik i mógłby spisać numerki który przewód w którym miejscy złącza

jeśli nikt tego nie poda to mozecie zrobić tak że styki 30 i 31 podłaczyć tak jak na schemacie a 58 i 31h lub 31g np. pod światła pozycyjne w przypadku zegarka analogowego lub pod +12 V po przekręceniu kluczyka w pozycje 1stacyjki dle zegarka cyfrowego - po podłaczeniu jak napisałem zegarek niestety nie będzie sie ściemniał po włączeniu swiateł

globi - 2006-07-30, 18:00

wielkie dzieki :) Pozdrawiam