BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - inspekcja

Go舵 - 2004-09-03, 21:22
Temat postu: inspekcja
witam przejechalem jzu 10 tys na tym samaym oleju ale nie zapalila mi sie zadna inspekcja ani dodatkowa kontrokla nic normlane nic! diodty nei wiem nie zapalily mi ani dodatkowa poprostu swieca mi sie a 3 i 4 zielona zaroweczka na zegarch nic wiecej!! co jest grane?? gdzioe to powinno si epojawic ta inspekcja itp???
SmasherE30 - 2004-09-03, 21:49

inspekcja sie zapala chyba na 5000km przed por膮 wymiany (potem zapalaj膮 ci si臋 kolejne lampki). Od skasowania do ponownego zapalenia jest bodaj偶e 20-25tysi臋cy kilometr贸w.
Go舵 - 2004-09-03, 21:54

nie mysl zle ale nic nei zrozumialem!! :roll: mozna jasniej
SmasherE30 - 2004-09-03, 22:06

lampka z zegarkiem na desce zwana INSPECTION zapala si臋 po pewnym przebiegu daj膮c do zrozumienia w艂a艣cicielowi 偶e zbli偶a si臋 czas okresowego przegl膮du. tak jak w normalnych wozach na "gwarancii" masz przegl膮d co rok albo co 20-30tysi臋cy kilometr贸w no nie... tyle 偶e sam tego pilnujesz ... albo wyje偶d偶asz te 20-30tys. szybciej niz przez rok i jedziesz na kontrol臋 albo niezaleznie od przebiegu po roku jedziesz na kontrol臋.

W e30 zostajesz poinformowany 偶e od ostatniego przegl膮du (na kt贸rym zosta艂a skasowana inspekcja) mija okreslony przebieg i nale偶y przyszykowac si臋 na wizyt臋 w ASO BMW :wink: Nale偶y przyszykowac si臋 bo pod lampk膮 inspection masz diodki kt贸re b臋da si臋 po kolei zapala膰 od lewej do prawej im bli偶ej b臋dzie do ostatecznego terminu przegl膮du.

Teraz ja艣niej?

Go舵 - 2004-09-03, 22:23

noa powiedz mi skoro pali mi sie 2m3i4 zielona i inspekcja jescze si enei zapalila a powinan to co to znaczy??nobo ostatni przegla robilem 210tys km a teraz mam 220 wiec 10 minelo czy tak jak mwoiles 20 albo 30 sam jzu nei wiem zakrecilem sie jak sloik od ogorkow :oops:
SmasherE30 - 2004-09-03, 22:48

inspekcja zapala si臋 jak masz przekr臋cony kluczyk na stacyjk臋, jak odpalasz motor to powinna zgasn膮c, a powinny si臋 ci膮gle pali膰 te diody i co jakis czas zapala膰 kolejna. Dopiero jak si臋 zapal膮 wszystkie to na sta艂e si臋 b臋dzie tak偶e pali膰 lampka inspection.
M贸wie Ci nie wiem dok艂adnie jak to jest, ale jako艣 tak, 偶e przegl膮d jest co 20000km. Po 15000 zaczynaj膮 zapalac si臋 kolotowe diodki, a przy 20000 od ostatniej inspekcji pala si臋 wszystkie i sama lampka z inspection zegarkiem na sta艂e.

Niech mie ktos poprawi bo ja nie wiem do ko艅ca :(

Anonymous - 2004-09-04, 01:01

Smasher troche pokreciles. :wink:

Powinno byc tak:
Wymieniasz olej i robisz przeglad...
Teraz powinno sie palic tylko pi臋膰 zielonych kwadracik贸w na desce...(s膮 one od oleju). Po przejechaniu ok.2-2,5 tys.km. gasnie pierwsza zielona dioda, i tak samo gasn膮 pozosta艂e...p贸zniej zapala sie 偶贸艂ta dioda (zielone sie juz nie pala!) i to jest juz ostrzezenie,ze zbliza sie wymiana oleju...a pozniej zapala sie dodatkowo jeszcze czerwona! i to jest juz ostatni dzwonek,aby zmienic olej. (przejechales na starym oleju ok.10-12.5 tys.km)...I jeszcze jedna rzecz...Zielone diody pala sie tylko i wylacznie przy wlaczonym zaplonie (po uruchomieniu auta gasna!), natomiast jak juz sie zaswieci 偶贸艂ta i p贸zniej czerwona to pal膮 si臋 te偶 podczas jazdy!(tylko te dwie diody). Co by kierowca nie zapomnia艂 zmieni膰 oleju...

Ja艣niej chyba si臋 nie da... :wink:

PS. Natomiast z przegladem "ma艂ym" i "du偶ym" (INSPEKCJA i symbol "zegarka") jest troszeczke inaczej.

Pozdrawiam
Inparco

Adzik - 2004-09-04, 01:01

w e36 gasn膮 po koleji zielone diody jest i ch 5 potem zapala sie z贸艂ta czyli czas wymiany oleju no jezeli tego ie zrobisz zapala sie czerwona . przy czym wszystki zielone juz sie nie pal膮. Po skasowaniu znowu zapala sie 5 zielonych di贸d. aa no i oczywi艣cie zapala si napis servi oil
Go舵 - 2004-09-04, 10:44

teraz jzu rozuma dzieki ;)
Anonymous - 2004-09-04, 11:04

Cytat:
Adzik

Co do minuty...r贸wniute艅ko...i kto by艂 pierwszy...?! Heheee...

Adzik - 2004-09-04, 12:11

dok艂adnie :) ale przyznaje Ci Radek piersze艅stwo tw贸j post jest wy偶ej :)
sarna1 - 2004-09-04, 13:25

dobra to ja podsumuje i zamkne :

zielone, zolta i czerwona diodka - sluza do odmierzania terminu wymiany oleju - gasna tak jak bylo to opisane

inspection - przeglad po jakims tam przebiegu - nie pamietam jak jest w BMW ale widocznie terminy zapisane sa w pamieci kompa (co ile km)

zegareczek (taka mala ikonka) - przeglad coroczny - gdybys nie robil przebiegow na tyle duzych zeby wyskoczylo samo inspection to i tak co roku masz jechac do ASO ;) ladnie to sobie wymyslili.