BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - m50 i gaz <śruba>

kazik - 2006-07-18, 19:31
Temat postu: m50 i gaz <śruba>
witam
Przyznac się >>.kto ma lub miał w m50 instalacje gazowa pierwszej generacji?
Jak to chodzilo,czy odczuwalny był spadek mocy ,jakie problemy,jaka instalacja itp
Pilnie potrzebuje tych info bo niestety życie zmusza mnie do zagzaowania mojej fury.
Mam możliwość założyć zwykła instalacje za 500zł >>na legalu ale na własne ryzyko dlatego to pytanie.

el-viz - 2006-07-18, 19:45

BmwRulez - 2006-07-18, 20:04

Ja jezdziłem e34 na benzynie i późnij na gazie ze srubą .... ogólnie zamula sie strasznie ..... szkoda gadac ale jak mus to mus. W miescie paliła 14-16L gazu a na trasie nie wiem. Strzelała na poczatku do puki nie wymieniłem cewek zapłonowych.
Mauser - 2006-07-18, 21:10

Kazik czy przypadkiem nie chcesz kupić instalki od znanego forumowicza znanego pod ksywą " pękająca głowica" ;) ??

Czy z allegro wyczaiłeś aukcję??

korzuch - 2006-07-19, 07:26

yo!
jeździłem kilkoma E36 325 ze zwykła instalką i zwykłem gazikiem z kompem zamuła na maxa trzeba ostro ciagac na obrotach zeby to jechało jak 2,0 bez gazu każdy golf 1,9Tdi wciaga taka maszyne nosem :shock:
pozdro

Sebabmw - 2006-07-19, 07:32

Witam

Mam 520i M50B20 na gazie ze śróbką (Instalacja LOVATO), zamulona dość konkretnie, ja przełączysz na benzyną to też bez rewelacji bo mikser robi swoje. Spalanie 13-15 przy jeżdzie ostrej na trasie , po mieście 15-16. Mam automatyczną skrzynie. Na gazie zrobiłem już 110 tyś km. Strzały sie trafiały, jak na przykład chciałem przyświrować - depnięcie na gaz na małej prędkości żeby się auto wyzbierało - automat redukuje wtedy nawet 2 biegi - silnik wskakiwał na wyższe obroty i strzał. Skutki to rozerwany filtr powietrza i wypadnięty wąż od silnika krokowego do kolektora, przeplywka na drucie więc wytrzymywała. Dodam że świece wymieniam co 30 000 km, a cewki też raczej nie były przyczyną - po prostu instalacja do d... .Ogólnie mówiąc nie polecam tej instalacji, ale ja tez 5 lat temu nie miałem kasy na inna i zapłaciłem za nią i tak 2000 PLN (w 2001r). Obecnie waham się nad przejściem na benzynę lub sprzedażą samochodu bo jeżdżę 300km/miesiąc. Jakis czas temu rozważałem montaż BLOSA ale nie mam kontaktu z kimś kto ma doświadczenie w regulacji. :cry:

kazik - 2006-07-19, 19:14

Butle mam w domku,elekrtozawory i wlew też,gaz wbity w dowud>>>zostalo kupić mikser,reduktor,pare węży,pociągnać rurki i elektryke.Wiem że ta instala to syf ale nie mam wyjscia>>>tygodniowo robie około 800-900km>>wyplata na paliwo i jeszcze w dlugi się wbijam :( .
Z tym spalaniem to mnie przeraziliście>>>mam ete z glowicą i osprzętem 2.0 na zwykłej instalacji i naprawde musze jej nieżle w palnik wstawić żeby wyszła wiecej niż 15/100km.
Musze to wszystko przemysleć>jak tak dalej pujdzie to sprzedam drugie auto zamiast ety :?

Sosen - 2006-07-19, 21:39

Sebabmw napisa³/a:
Witam

Mam 520i M50B20 na gazie ze śróbką (Instalacja LOVATO), zamulona dość konkretnie, ja przełączysz na benzyną to też bez rewelacji bo mikser robi swoje. Spalanie 13-15 przy jeżdzie ostrej na trasie , po mieście 15-16. Mam automatyczną skrzynie. Na gazie zrobiłem już 110 tyś km. Strzały sie trafiały, jak na przykład chciałem przyświrować - depnięcie na gaz na małej prędkości żeby się auto wyzbierało - automat redukuje wtedy nawet 2 biegi - silnik wskakiwał na wyższe obroty i strzał. Skutki to rozerwany filtr powietrza i wypadnięty wąż od silnika krokowego do kolektora, przeplywka na drucie więc wytrzymywała. Dodam że świece wymieniam co 30 000 km, a cewki też raczej nie były przyczyną - po prostu instalacja do d... .Ogólnie mówiąc nie polecam tej instalacji, ale ja tez 5 lat temu nie miałem kasy na inna i zapłaciłem za nią i tak 2000 PLN (w 2001r). Obecnie waham się nad przejściem na benzynę lub sprzedażą samochodu bo jeżdżę 300km/miesiąc. Jakis czas temu rozważałem montaż BLOSA ale nie mam kontaktu z kimś kto ma doświadczenie w regulacji. :cry:

Robisz 300 na miesiÄ…c i masz gaz?? To moja matematyka jest chyba inna. hmm

Piotrek E-30 - 2006-07-19, 22:49

A nie lepiej juz załozyć Blosa do instali I i II gen.? Powinno znacząco w porównaniu do zwezki poprawic osiągi..
jaqub - 2006-07-19, 23:45

na zwyklym lpg Igen bedzie totalna porazka jesli chodzi o jazde i spalanie... lepiej doloz troche i skoro brakuje Ci wlasnie miksera to kup BLOSSa.. na lpg rewelki nie bedzie ale z moich wlasnych doswiadczen wynika ze jest minimalnie gorzej niz na wtrysku (bo lpg na wtrysku tez zamula przy jezdzie na lpg) ale jak przelaczysz na pb to nie bedzie zmulki... a spalanie takie jak na zwyklym lpg lub przy lekko oszczedniejszej jezdzie mniejsze niz na zwyklym mikserze.... teraz blossy na allegro chodza po +/- 300pln...
Gepard - 2006-07-20, 22:34

Przykro mi sie robi jak czytam te posty panowie niszczycie auta zamulaciew te biedne m50 jakimis zwezkami bajerami itp lepie juz nic nie zakladac jezeli ma nie byc to sekwencja ja smigam swoim m50b25 juz prawie pol roku na gazie cenia instalacji moze odstraszac ale daje to przynajmniej jakas satysfakcje z jazdy spalanie nie zauwazylem wzrostu po zalozeniu instalacji miasto od 11.7 do 12.7 trasa od 9 do 10.8 takie wyniki i to niewazne czy ciskam czy nie nie bioje sie strzalow choc jedna cewka czasem kuleje autko osiagami nie odstepuje wiele bezynie niektorzy wiedza o co chodzi :P w razie czego zapraszam do warsztatu gdzie zamatowalem ta instalacje Warszawa ul. Modlińska 264a
jaqub - 2006-07-20, 23:05

eeee...cos krecisz... wiadomo ze sekwencja jest najlepsza opcja... kumpel w m50b25 tez e36 sedan ma porzadna sekwencje za porzadna kase i miedzy pb a lpg jest roznica... na gtechu ok 2 sek do 100km/h... i nie ma tez mozliwosci zeby auto na lpg palilo mniej lub tyle samo na pb co na lpg bo chemicznie (stechiometryczny sklad mieszanki) jest inny... wiadomo ze jest a przynajmniej powinno byc z tym mniej problemow.. bo ten kolega tez sie troche ojezdzil na ustawianie i kolejne przerobki... tyle ze temat jest o lpg za 500pln a nie za 5tys... za 5tys to mozna golfa diesla kupic i jezdzic na oleju z bierdonki...
Mauser - 2006-07-20, 23:31

Nie wiem ile dobra sekwencja stoi, no ale za 6-7 tś można kupiś V gen. instalacji gazowej, a to już myślę konkret na maksa. Jak narazie mam zwykłą instalację w swojej furze, i mniej jak 15 po mieście może się raz zdarzyło, nie wspominając o początkowych 20/100
W każdym razie, gaz to kapa, jeśli już kapa, to strać się najmniejszą kapę wybrać, czyli sekwencja, a jeśli chcemy mieć mały tuning gazowy, to wtrysk fazy ciekłej, to myślę do każdego modelu będzie odpowiednia tego typu instalacja.
Ja ledwo co kupiłem samochód, już z instalacją, jednak teraz jakbym mógł, to tylko samemu zakładać, no i o śrubie, to nie zapominać tylko wtedy, gdy się ma poloneza ( miałem, więc wiem co mówię).
No a plany na daleką przyszłość, to oczywiście beemka, zagazowana, a instalacja najbardziej wypasiona z możliwych na rynku... Ja mam w :cenzura: to, że ktoś będzie mnie uważał za niegodziwca, bo do świętego samochodu jakim jest BMW wsadziłem instalację gazową...

Sosen - 2006-07-20, 23:57

Mauser napisa³/a:
Nie wiem ile dobra sekwencja stoi, no ale za 6-7 tś można kupiś V gen. instalacji gazowej, a to już myślę konkret na maksa. Jak narazie mam zwykłą instalację w swojej furze, i mniej jak 15 po mieście może się raz zdarzyło, nie wspominając o początkowych 20/100
W każdym razie, gaz to kapa, jeśli już kapa, to strać się najmniejszą kapę wybrać, czyli sekwencja, a jeśli chcemy mieć mały tuning gazowy, to wtrysk fazy ciekłej, to myślę do każdego modelu będzie odpowiednia tego typu instalacja.
Ja ledwo co kupiłem samochód, już z instalacją, jednak teraz jakbym mógł, to tylko samemu zakładać, no i o śrubie, to nie zapominać tylko wtedy, gdy się ma poloneza ( miałem, więc wiem co mówię).
No a plany na daleką przyszłość, to oczywiście beemka, zagazowana, a instalacja najbardziej wypasiona z możliwych na rynku... Ja mam w :cenzura: to, że ktoś będzie mnie uważał za niegodziwca, bo do świętego samochodu jakim jest BMW wsadziłem instalację gazową...

sie zgadzam

Sebabmw - 2006-07-21, 07:01

Odpowiedź dla "Sosena":

Teraz robię 300 km miesięcznie, ale wcześniej zrobiłem 110 tyś. idąc twoim tokiem myślenia jezdziłbym już tym samochodem 91 LAT. Przez 4 lata dojeżdzałem do pracy 70 Km dziennie, w obie strony wychodziło 140, ale jak zmieniłem pracę instalacji nie wymontowałem. Teraz mam do pracy 750 km i nie dojeżdzam bo mnie nie stać (nawet na LPG) a jak jestem w domu raz na dwa tygodnie to wjeżdżam i wyjeżdżam z garażu żeby zrobić 300 km. :wink:

Sosen - 2006-07-22, 07:59

Sebabmw napisa³/a:
Odpowiedź dla "Sosena":

Teraz robię 300 km miesięcznie, ale wcześniej zrobiłem 110 tyś. idąc twoim tokiem myślenia jezdziłbym już tym samochodem 91 LAT. Przez 4 lata dojeżdzałem do pracy 70 Km dziennie, w obie strony wychodziło 140, ale jak zmieniłem pracę instalacji nie wymontowałem. Teraz mam do pracy 750 km i nie dojeżdzam bo mnie nie stać (nawet na LPG) a jak jestem w domu raz na dwa tygodnie to wjeżdżam i wyjeżdżam z garażu żeby zrobić 300 km. :wink:

No to spoko, po prostu wcześniej napisałeś tylko o tych 300, a w takim przypadku przyznasz, że gaz jest nieopłacalny :wink:
Pozdrawiam
Sosen

speed - 2006-07-23, 08:55

Jesli juz musisz zakladac gaz to ja bym sugerowal II generacje sterowana kompem ale taka "prawdziwa" II gen bez emulatora sondy - mysle ze to chyba w miare ekonomiczne rozwiazanie a spadek mocy i spalanie mniejsze