| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Co zrobić, zmiana rozstawu !
BARABUS - 2006-08-02, 23:40 Temat postu: Co zrobić, zmiana rozstawu ! Witam, pytanie poważne ! Więc prosze o poważne odpowiedzi !
Chodzi o zmiane rozstawu , czyli 4x100 zamienić na 5x112 !
Chciłbym założyć felgi do E30, ale problem w tym że mają inny rozstaw ... 5x112.
Są ponoć dystanse zmienijące rozstaw, ale w tej opcji jest to tak że dyatans jest dokręcony do piasty czterema śrubamia, oraz felga która ma 5 śrób jest przykręcona również czterema śrubami.... piątej brakuje ponieważ się pokrywa z poprzednią
Dystanse do zdobycia, ale cena z kosmosu..... 520 zł z kompletem śrób ! No i tak właściwie nie ma przykręconej jednej śróby !
Opcja druga:
Zaspawać stare dzióry (mam na myśłi TIG do aluminium) i odwiercić poprawny rozstaw 4x100 !
Czy ktoś z was to przerabiał, na ile takie przeróbki osłabiają felge.... czy warto się w to bawić czy lepiej sprzedać felgi ! BBS RS 7x16"
Menel - 2006-08-02, 23:59
po pierwsze !
nie zadawaj ziomek na tym forum takich pytan bo tu sa jacys dziwni ludzie
kazda odpowiedz bedzie na nie i koniec. polecą odpowiedzi ze jestes druciarz i juz.
po drugie!
nie spawaj otworow, nie polecam.lepiej zrob te dystanse bo i tak nie latasz bokami na maxa , nie katujesz , nie smigasz po 200km/h wiec nic nie powinno sie stac na dystansach. ..
BADYL - 2006-08-03, 00:09
| menel napisa/a: | po pierwsze !
kazda odpowiedz bedzie na nie i koniec. polecą odpowiedzi ze jestes druciarz i juz.
po drugie!
nie spawaj otworow, nie polecam.lepiej zrob te dystanse bo i tak nie latasz bokami na maxa , nie katujesz , nie smigasz po 200km/h wiec nic nie powinno sie stac na dystansach. .. |
To lepiej zrobic rozstawa srub taki jaki chcesz na piascie tylko to troszke roboty (chyba ze nie zmiesci sie!!) z napawaniem i rozstawem oraz dobrym zabezpieczeniem materiału zeby sie nie wyginal jak choragiewka.
duchPW - 2006-08-03, 03:43
| menel napisa/a: | po pierwsze !
po drugie!
nie spawaj otworow, nie polecam.lepiej zrob te dystanse bo i tak nie latasz bokami na maxa , nie katujesz , nie smigasz po 200km/h wiec nic nie powinno sie stac na dystansach. .. |
no bo te dystanse, to faktycznie druciarstwo
BTW - kiedyś był taki oto temat o głowicach
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=4011
może do felg też podpasuje ... tylko nie wiem czy nie łatwiej będzie poszukać drugich felg z odpowiednim rozstawem
Meecowhy - 2006-08-03, 04:52 Temat postu: Re: Co zrobić, zmiana rozstawu !
| barabus napisa/a: | Witam,
Dystanse do zdobycia, ale cena z kosmosu..... 520 zł z kompletem śrób ! |
to i tak nie dużo ... zwykle dystanse 20 mm kosztuja 170 zl za pare czyli 340 za komplet
Menel - 2006-08-03, 07:53
| Cytat: |
no bo te dystanse, to faktycznie druciarstwo |
pioter, firma H&R przeciez produkuje dystanse specjalnie przeznaczone do BMW wiec chyba to nie takie druciarstwo
duchPW - 2006-08-03, 08:00
a firma BMW wypuściła M40
może druciarstwo, to faktycznie nie najlepsze okreslenie, ale w połączeniu z naszymi drogami uważam, że te dystanse, to niefortunny pomysł... tak samo z resztą jak Twoja gleba
wszystko zależy jednak od tego jak zamierza jeździć barabus - czy będzie się tylko lansował, czy też chce czasem depnąć
troche się OT porobił, ale nadal uważam, że najlepszym i w sumie najtańszym rozwiązaniem jest poszukanie RSów o właściwym rozstawie i sprzedanie tych co są teraz
(BTW - zakładam oczywiście, że RSy 16" 4x100 w ogóle są, bo jak nie, to inna sprawa)
LUKAS - 2006-08-03, 08:11
To co chccesz zrobic z zaspawaniem to faktycznie druciarstwo
1) Te dystanse to jakieś nieporozumienie, pozatym musza one byc dosc grube skoro masz w nie wkrecic sruby, a wtedy poprostu obrecz kola niezmiesci Ci sie w nadkolu! A jesli dystans bedzie cienki, to niewkrecisz wystarczajaco gleboko srub i kolo odpadnie Ci na pierwszym dolku
2) Moim zdaniem sątylko dwa wyjscia:
a) za radą Piotera kup drugie felgi z prawidlowycm rozstawem
b) zapodaj zawias od Compacta lub M3 E30, ona mają 5x112 8)
PZDR!
BARABUS - 2006-08-03, 08:28
| Cytat: | | b) zapodaj zawias od Compacta lub M3 E30, ona mają 5x112 |
... M3 E30 ma 5x120 !
Grubość dystansu to 20 mm więc śruba wystarczająco się wkręci !
A jak skomentujecie takie coś
Łukasz - 2006-08-03, 09:07
| barabus napisa/a: | | Cytat: | | b) zapodaj zawias od Compacta lub M3 E30, ona mają 5x112 |
... M3 E30 ma 5x120 !
Grubość dystansu to 20 mm więc śruba wystarczająco się wkręci !
A jak skomentujecie takie coś
[url=http://img150.images...zu8.jpg]Obrazek[/URL] |
Nie mam pytań... Barabus - tyle ładnych felg w normalnym rozstawie, a Ty kombinujesz....
Menel - 2006-08-03, 09:46
chodzi oto ze barabus kupil RSy po okazyjnej niby cenie a w roztawie 4x100 takie 16" kosztuja okolo 2000zl.
niech sie sam wypowie , wiem ze raczej preferuje lansowy styl jazdy.
dystans 20 mm bedzie idealny do et 35 ktore jest w tych RSach. po zamontowaniu wyjdzie et okolo 15 wiec na rowno .
duchPW - 2006-08-03, 09:49
- no łatwo się domyśleć o co chodzi, ale kupujesz dobre za 2000 a te sprzedajesz za 1800 - żeby się nie bujać, albo wydajesz 300-500 i jeździsz na niepewnym zestawie
spróbuj te sprzedać za dobrą kaskę, to sam zobaczysz czy się opłaca bawić w takie przeróbki czy nie
a poza tym takie dystanse nie dość, że pogarszają warunki jezdne (nawet te od H&Ra) to jeszcze kosztują majątek - jak dla mnie bez sensu
puz - 2006-08-03, 10:22
jestem ciekaw kto go namowile na te RS jesli chodzi o dystans przykrecany do piasty to adrian e30 ma takie z tylu przy 17 a my nie preferujemy lansowej jazdy (szpera ) zapina bokami gdzie sie da i jak sie da, jakos kolo jeszcze nie odpadlo a oponek juz kilka skonczylo sie. Tak jak mowilem juz barabusowi tylko oryginal inne dystanse to kupa. Mysle, ze najlepszym wyjsciem bedzie doprowadzenie tego felunku do konkreto wygladu i sprzedaz. nowe dziury w feldze to chyba nie najlepszy pomysl skoro i tak dystans musisz dolozyc. bioroac pod uwage ze kupno 16 4x100 graniczy z cudem to zainwestowlbym w te dystanse.
ps. nie wiem czy pamietasz ale czasem w aucie wozisz fotelik samemu mozna ryzykowac ale w takim przypadku mysle ze nie warto
Meecowhy - 2006-08-03, 10:26
sam mam dystanse na wszytkich kolach 20 mm przod i 10 tyl i jest spoko:D
a jak bym mial takie rs jak Barabus to zrobiłbym dystanse ze zmiana rozstawu
wazny jest look ....RS i na dystansach
BADYL - 2006-08-03, 10:45 Temat postu: Re: Co zrobić, zmiana rozstawu !
| barabus napisa/a: | Witam, pytanie poważne ! Więc prosze o poważne odpowiedzi !
Chodzi o zmiane rozstawu , czyli 4x100 zamienić na 5x112 !
Chciłbym założyć felgi do E30, ale problem w tym że mają inny rozstaw ... 5x112.
Są ponoć dystanse zmienijące rozstaw, ale w tej opcji jest to tak że dyatans jest dokręcony do piasty czterema śrubamia, oraz felga która ma 5 śrób jest przykręcona również czterema śrubami.... piątej brakuje ponieważ się pokrywa z poprzednią
Dystanse do zdobycia, ale cena z kosmosu..... 520 zł z kompletem śrób ! No i tak właściwie nie ma przykręconej jednej śróby !
Opcja druga:
Zaspawać stare dzióry (mam na myśłi TIG do aluminium) i odwiercić poprawny rozstaw 4x100 !
Czy ktoś z was to przerabiał, na ile takie przeróbki osłabiają felge.... czy warto się w to bawić czy lepiej sprzedać felgi ! BBS RS 7x16" |
Poszukaj na www.e30.de kiedy tam widziałem własnie jak zmieniaja rozstaw srub tylko ze na 5x120 ale metoda ta sama.
Menel - 2006-08-03, 11:03
wiedzialem ze beda anty teksty
ja bym sie nie sluchal innych i uskutecznial lans na blink blink BBS RS 16"
jaras87 - 2006-08-03, 11:11
...mowa o e30 co prawda ... ale mam e21 i piekne felgi do mnie 17x8j bbs na rozstawie 5x120 z kopletem ladnych opon kosztuja 1800zl mowa o tych z plaskim rantem seria z bmw e34 ? ;> ! tym czasem gdybym chcial dostac w ladnym stanie bbs rs z gietym rantem na 4x100 w normalnym rozmiarze ... dla mnie ... mowa o waskich 17/7j lub 16/9j to wydaje mi sie ze z 3-4 tys zl nie zejde ...
mam na mysli zmiane rozstawu razem ze zmiana hamulcow ... te z 323i chodz bardzo dobre nie wystarczaja wolalbym miec cos co szybciej zatrzyma moje auto ....
rozwinie ktos ten temat ? mam zaamiar rozkladac cale podwozie i przy okazji zabawilbym sie w cos takiego zoabczyl czy cos takeigo jest mozliwe ... ... slyszalem kiedys o dorabianiu piast u tokarza z doborego materialu ...
BADYL - 2006-08-03, 11:45
| menel napisa/a: | wiedzialem ze beda anty teksty
ja bym sie nie sluchal innych i uskutecznial lans na blink blink BBS RS 16" |
Nikt nie jest anty - ja z checia bym zobaczył cos takiego - według mnie najprosciej rozebrac by było piasty zaspawac otwory dac do jakiegos utwardzenia czy cos - pozniej na podzielnicy według wzoru zrobi otwory z gwintem i to samo zrobic na tarczy hamulcowej - tylko DOKŁADNIE zeby nie było bic ani nic.
Łukasz - 2006-08-03, 11:52
| kirek napisa/a: | | menel napisa/a: | wiedzialem ze beda anty teksty
Nikt nie jest anty - ja z checia bym zobaczył cos takiego - według mnie najprosciej rozebrac by było piasty zaspawac otwory dac do jakiegos utwardzenia czy cos - pozniej na podzielnicy według wzoru zrobi otwory z gwintem i to samo zrobic na tarczy hamulcowej - tylko DOKŁADNIE zeby nie było bic ani nic. |
otwory na tarczy hamulcowej? ło matko!!!!!!!!!!!!!!!!
BADYL - 2006-08-03, 12:09
| Łukasz napisa/a: | | kirek napisa/a: | | menel napisa/a: | wiedzialem ze beda anty teksty
Nikt nie jest anty - ja z checia bym zobaczył cos takiego - według mnie najprosciej rozebrac by było piasty zaspawac otwory dac do jakiegos utwardzenia czy cos - pozniej na podzielnicy według wzoru zrobi otwory z gwintem i to samo zrobic na tarczy hamulcowej - tylko DOKŁADNIE zeby nie było bic ani nic. |
otwory na tarczy hamulcowej? ło matko!!!!!!!!!!!!!!!! |
Tak dokładnie.
a tu jeden teskt z przeróbek
KotSylwester - 2006-08-03, 12:13
Uwaga to chyba rocznica 100tny temat o tym samym i to nie od Żółtodzioba wyszedł. Barabus, rozwaliłeś mniie na łopatki, ja już te tematy znam na pamięć a postów w tej kwestii na forum jest 1500.
BADYL - 2006-08-03, 12:17
tu znowu
KotSylwester - 2006-08-03, 12:27
ale 5x100 to nie 5x112 zawsze wszyscy pisza ze sie nie da bo sie pokrywa
Menel - 2006-08-03, 14:47
| KotSylwester napisa/a: | | Uwaga to chyba rocznica 100tny temat o tym samym i to nie od Żółtodzioba wyszedł. Barabus, rozwaliłeś mniie na łopatki, ja już te tematy znam na pamięć a postów w tej kwestii na forum jest 1500. |
sa wakacje wiec i nuuda..dobrze ze wkoncu cos sie dzieje.nawet jak temat sie powtarza setny raz to w tym temacie jest juz kilka ciekawostek ktorych pewnie wiekszosc nie wiedziala i moze cos z tego wyjdzie..
David - 2006-08-03, 14:59
| PioterW napisa/a: | -
a poza tym takie dystanse nie dość, że pogarszają warunki jezdne (nawet te od H&Ra) to jeszcze kosztują majątek - jak dla mnie bez sensu |
Ja mam 4 dystanse po 30mm na strone power-tech i serio nic sie nie dzieje zlego...
uwierz mi temat przerabiam juz od kilku dobrych lat
Łukasz - 2006-08-03, 15:23
| David napisa/a: | | PioterW napisa/a: | -
a poza tym takie dystanse nie dość, że pogarszają warunki jezdne (nawet te od H&Ra) to jeszcze kosztują majątek - jak dla mnie bez sensu |
Ja mam 4 dystanse po 30mm na strone power-tech i serio nic sie nie dzieje zlego...
uwierz mi temat przerabiam juz od kilku dobrych lat |
Twoje odczucia moga być subiektywne.
Menel - 2006-08-03, 16:12
krotka pilka... sa osoby przeciw ktore wola serie a sa osoby ktore wola wyglad ala german
rozumiem gdyby rozmowa dotyczyla samorobek z dziwnego i nie sprawdzonego tworzywa ale przeciez H&R i POWER TECH i pewnie jeszcze pare markowych firm robia dystanse..
dobre jest to ze wypowiadaja sie osoby ktore na dystansach nie jezdza wiec nie mialy problemow z urwaniem kola lub innymi przykrymi sprawami 8)
emaloo - 2006-08-03, 16:25
Ja jeszcze do niedawna śmigałem na dystansach 30mm oryginalnych do felg OZ... Nie miałem żadnego problemu, pozatym że auto kiepsko pasowało w koleiny
pozdro!
duchPW - 2006-08-03, 17:52
| Cytat: | | dobre jest to ze wypowiadaja sie osoby ktore na dystansach nie jezdza wiec nie mialy problemow z urwaniem kola lub innymi przykrymi sprawami |
menel zdaje się, że na dystansach o jakich rozmawiamy nikt nie jeździł, więc się nie mądralkuj 8)
nie chodzi (przynajmniej mi) o to, że się nie da, ale o to czy ryzyko nie jest zbyt duże
BTW - jeśli się jednak barabus zdecydujesz na te dystanse, to jestem ciekaw spostrzeżeń, bo nie znam nikogo, kto je stosował
kiloff - 2006-08-03, 20:59 Temat postu: Re: Co zrobić, zmiana rozstawu !
| barabus napisa/a: |
Opcja druga:
|
mozecie mnie nawet zjesc, ale ja bym dokladnie tak zrobil - przeciez felgi i tak sie spawa .. wiec dla dobrego fachowca (uwaga DOBREGO) to nie jest zadne problem ... a na tak zrobionych felgach jezdzi dosc duzo tego nawet po germani ...
duchPW - 2006-08-03, 21:08
jeśli by to dobrze zrobić i na dodatek nawiercić dziury tam, gdzie ich wcześniej nie było.... kto wie
BARABUS - 2006-08-03, 21:42
| Cytat: | | ps. nie wiem czy pamietasz ale czasem w aucie wozisz fotelik samemu mozna ryzykowac ale w takim przypadku mysle ze nie warto |
Jak jeżdze z córeczką to nie przekraczam 100 km i to na dobrej trasie.... za bardzo ją kocham
Ja sam zresztą też wolno raczej jeżdze, bo ISem nie bardzo mozna bokami jeżdzić
Co do felg, to rozwiercac nie będę, kupie dystanse zmieniające rozstaw. Chętnie kupiłbym z rozstawem 4x100 16" BBS RS, ale każdy z was wie że nie dość że ich bardzo mało jest ( w polsce tylko raz na allegro widziałem za ponad 2500 zł , ebay ~1000 euro.... bez opon) to i kuresko drogie są
Na moją jazde wytzryma to wieki, a jak będzie okazja to kupie z prawidłowym rozstawem, a dystanse tego typu bez problemu sprzedam nie wspomnę o odnowionych moich RSach 8)
Dzięki za uwagi, napewno się przydały i wezmę je pod uwagę.[/scroll]
puz - 2006-08-03, 23:25
no i za to lubie tego kolesia masz u mnie kolejke przy okazji!!!!
KotSylwester - 2006-08-04, 06:46
zaspawanie piast niestety nie jest takie oczywiste. Podczas spawania mogą powstać puste miejsca. Spawa się elektrycznie i z zewnątrz da się to tak zrobić że śladu nie będzie, ale potem podczas wiercenia może się okaząc że się trafi w pustą ptrzestrzeń i nie łatwo to potem nagwintować. Miałem ten problem jak naprawiałem duuuuże imadło. Koleś nie podjął sie wiercenia i gwintowania, bo cholera wie co tam jest, a jak pęknie? a jak mi się coś złamie, Panie mi się to nie opłaca, bo ile ja za tą robotę wezme?
Jak ja miałbym to robić u siebie to bym wyjął ten elelment, w który wkręca się śruby, chyba to sie nazywa flansza i ile wiem i bym zrobił tak:
Poszedłbym do kolegi przez ściane, który zajmuje sie konstruowaniem maszyn u nas w firmie, on by odpalił AutoCad-a i zrobił rysunki techniczne elementu ze zmianami technicznymi. Następnie dał bym go do dorobienia w firmie , która tym się zajmuje na co dzień. oprócz rysunków dał bym im na wszelki wypadek stary element żeby zobaczyli czy jest on ze stali 5.5 (w co wątpie) 8.8 czy może 10.8 (super twarda).
Potem trzeba zaspawać sobie dziurki w tarczach i ew. bębnach i nawiercic nowe , przez te elementy i tak tylko śruby na wylot przechodzą.
Myślę że możnaby się zmieścić z tym w kwocie ok 1000zł. Myślę że jak ktoś by mi podrzucił dwie flansze - przód i tył to postarałbym się zrobić jakiś kosztorys, wiadomo im więcej osób tym taniej by było.
[ Dodano: Pią Sie 04, 2006 6:48 am ]
Acha można wtedy zrobic inną średnice otworu centrującego, tzn mniejszą, bo ringi zawszs można założyć:)
kamil.k - 2006-08-04, 07:56
| KotSylwester napisa/a: | dał bym im na wszelki wypadek stary element żeby zobaczyli czy jest on ze stali 5.5 (w co wątpie) 8.8 czy może 10.8 (super twarda).
|
nie zebym sie czepial ale co to za oznaczenie stali
takie oznaczenie to sa na srubach i nie maja nic wspolnego z twardoscia ...
KotSylwester - 2006-08-04, 08:09
to może mi się coś pomyliło nie jestem inżynierem:) Jak w takim razie określa się twardość stali?
Lord Lukasz - 2006-08-04, 09:08
Mialem dystansy, coprawda samoróbki niby nic sie nie działo ale to jest temat tylko do lansowania sie, jak ktoś lubi pojeździć mocniej to nie polecam
Łukasz - 2006-08-04, 09:14
moim skromnym zdaniem stal nie może być zbyt twarda, bo będzie pękać, trzeba to wypośrodkować - jak przy nożach
|
|