| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Środkowy tłumik ale buczący/głośniejszy ? Jakieś pomysły???
Menel - 2006-08-03, 01:09 Temat postu: Środkowy tłumik ale buczący/głośniejszy ? Jakieś pomysły??? szybkie pytanie do kumatych..
potrzebuje aby wstawic srodkowy tlumik ktory da troche pomruku/basu itd.
m20
mam seryjny nowy (4-5 mies) ostatni tlumik i szkoda mi go zamieniac na jakias tandete w stylu Vega, KM it aby buczalo niemilosiernie
wpadlem na pomysl, srodkowy tak zmienic aby dawal lekki pomruk. mam i tak zwalony srodkowy po wyciecieciu katalizatora wiec albo wstawie od 323 (100zl) i mam cisze lub jakis fajny pomysl np. przelotowy cos takiego obilo mi sie o uszy (brudne )
macie jakies pomysly? juz nie chce miec takiej ciszy jak kiedys i nie chce tego odglosu poloneza, duzego fiata jak po wycieciu kata ale tez nie chce buczacego tlumika ala CALIBRA lub GOLF III
pozdro ziomki
damiano_e30 - 2006-08-03, 05:21
Jak nie chcesz odgłosu poloneza to wstaw kata z powrotem
Ja bym wstawił środkowy od 323, wg mnie 2.5 ma najpiękniejszy dźwięk na seryjnym wydechu
pozdro
Łukasz - 2006-08-03, 09:12
Menel zapytaj Boba(Otwock rulezzz ), wczoraj wpadł do mnie i jego wydech brzmi niepowtarzalnie (jak na 320 ) , mi sie kojarzy z wrzucaniem pod cisnieniem żwiru do blaszanego wiadra - a im wyższe obroty - tym grubszy żwir Zajefajnie
Mojego przelotu jako przykład Ci nie dam, bo po 50km jazdy z predkoscią 120 moze rozbolec niewprawnych głowa (lub Głowa )
a w ogóle to 323 jest opty
Menel - 2006-08-03, 09:24
hehe, ale ja juz mam fajne strzaly jak puszczam gaz ( jak wrc )
tlumik 323 zaloze jak nic innego nie znajde ale jednak chce uzyskac troche pomruku ...( zaznaczam ze tylko troche )
Łukasz - 2006-08-03, 09:32
jak pomruku to tylko wywalona tylna szyba i Amstafff na półce
ChriS - 2006-08-03, 19:08
Wiem,że strumienice są do bani,ale spojrzeć nie zaszkodzi:
http://aukcja.onet.pl/show_item=115222519
El-Tec to fachowcy-podobno robią dobre układy wydechowe.
Menel - 2006-08-03, 20:58
podjade do nich i spytam sie co doradza ,czy taka podwojna strumienice ( jednak nie za bardzo mi strumienica pasi ) czy moze jakis srodkowy dedykowany mi zrobia.
duchPW - 2006-08-03, 21:14
jak nie nastawisz się na przyrost mocy , to strumienica może sobie być - będzie działać jak zwykły tłumik środkowy
Przemass - 2006-08-03, 21:17
srokowy od 323 jest przelotowy na 99%
ostatnio założyłem do siebie
wydech całkiem fajnie gada
a po rozgrzaniu juz wogóle fajnie gada
ChriS - 2006-08-03, 21:18
Jacek wypytaj się dokładnie co mogą najlepszego zrobić,bo mi się już znudził seryjny wydech.
Menel - 2006-08-03, 22:44
chris, podjade do nich bo to nie daleko ode mnie.znam firme z opowiesci i faktycznie maja dobre zdanie.
pioter, na osiagach mi nie zalezy ale tez slyszalem ze do zalozenia strumienicy trzeba idealnie wymierzyc odleglosci od silnika bo moga byc jakies zawirowania ,uszkodzenia silnika itd wiec wole nie ryzykowac..
Łukasz - 2006-08-04, 09:20
El tec nie jest tani
jaqub - 2006-08-05, 00:10
pokmin z jakimis uniwersalnymi srodkowymi... zawsze wychodza NAJTANIEJ...
Menel - 2006-08-05, 00:31
ale ja nie chce tanio ale tez nie chce placic 400 zl za jakies badziewie firmowe.powiedzmy ze chce to wyposrodkowac ale nie miec tlumika srodkowego ktory wyciszy wszystko tak jakbym zalozyl serie od 325 ale chce delikatny pomruk. wiem ze strumienice daja taki efekt ale nie moge sie do nich przekonac , no chyba ze wyjda na rynek z firmy SUPERSPRINT to wtedy w nie uwieze 8)
tlumik od 323 jest glosniejszy od seri ale nadal za cichy.wstawiajac tylko 2 rury jako przedluzke ukladu bedzie za glosno i moze jednak glos wibrowac . tak ma martinez.
poczekamdalej. wszyscy znajomi caly czas twierdza ze odglos mojego na zimnym brzmi i bulgocze jak amerykanska vałka albo i inny np ubogi 5.7
RoboCop - 2006-08-31, 02:26
zdajesie że temat już mało aktualny (w związku z dzwonem jaki miałeś w Toruniu )... ale ja przed samym Toruniem założyłem środkowy i tylni tłumik z 325 (wąska lampa), bo pamiętam jak to auto ładnie gadało przed rozbiórką... w "wąskiej lampie" układ wydechowy jest inaczej skonstruowany, więc nie obyło się bez przeróbek... zdajesie osiągnąłem jeszcze lepszy efekt dzwiekowy, niż był w aucie z którego to wyjeliśmy - do 90-100km/h ładnie buczy - potem się wycisza - można gnać ile się chce wydech jest nienatarczywy (jak to jest często w autach moich kumpli ze środowiska tuningowego, gdzie auto przy małej prędkości jest znośne ale przy większej prędkości ryk wydechu jest niedowytrzymania)... wyciąłem org katalizor z tłumikiem Eberspacher a tylni miałem Walker...
środkowy wygląda tak (nie wiem co to za firma-ale to raczej jakiś badziew, ale prawie nowy tak samo jak tylni tłumik)
a tylny to Tesh (na zdjęciu rury obcięte, bo zaraz były dospawywane 2x70mm rury z nierdzewki)
Łukasz - 2006-08-31, 09:11
| RoboCop napisa/a: | zdajesie że temat już mało aktualny (w związku z dzwonem jaki miałeś w Toruniu )... ale ja przed samym Toruniem założyłem środkowy i tylni tłumik z 325 (wąska lampa), bo pamiętam jak to auto ładnie gadało przed rozbiórką... w "wąskiej lampie" układ wydechowy jest inaczej skonstruowany, więc nie obyło się bez przeróbek... zdajesie osiągnąłem jeszcze lepszy efekt dzwiekowy, niż był w aucie z którego to wyjeliśmy - do 90-100km/h ładnie buczy - potem się wycisza - można gnać ile się chce wydech jest nienatarczywy (jak to jest często w autach moich kumpli ze środowiska tuningowego, gdzie auto przy małej prędkości jest znośne ale przy większej prędkości ryk wydechu jest niedowytrzymania)... wyciąłem org katalizor z tłumikiem Eberspacher a tylni miałem Walker...
środkowy wygląda tak (nie wiem co to za firma-ale to raczej jakiś badziew, ale prawie nowy tak samo jak tylni tłumik)
[url=http://img149.images....th.jpg]Obrazek[/URL]
a tylny to Tesh (na zdjęciu rury obcięte, bo zaraz były dospawywane 2x70mm rury z nierdzewki)
[url=http://img171.images....th.jpg]Obrazek[/URL] |
Robo , a jak ze spalinami po wycieciu kata? Ja musiałem mieć zaprzyjaźnioną stację diagnostyczną
Bruner - 2006-08-31, 09:14
Moze trzeba bylo zmienic stacje? u mnie nie ma najmniejszych problemow, nawet u najbardziej czepialskich diagnostow. Albo wcale nie sprawdzaja, albo chwile pomarudza i jak wszystko inne gra to puszczaja.
RoboCop - 2006-08-31, 10:09
pare razy chciałem sprawdzić jak jest z czystością spalin - ale nie byli w stanie sprawdzić bo sonda jest tylko na jedną rure, a ja mam z tylu 2 wyloty... i się nie dało... albo gościowi się nie chciało....
przeglądy załatwiam "tylnimi drzwiami" bo moje auto zbytnio odbiega opd tego co mogłoby przejść...
|
|