| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Tłumik ulter dedykowany.
Filos51 - 2006-08-05, 19:55 Temat postu: Tłumik ulter dedykowany. Witam.
Przymieżam się właśnie do zkupu tłumika i po dopadnięciu katalogu ultera znalazłem taki
http://www.ulter.com.pl/b...del=9&silnik=22
w jednym ze sklepów internetowych kosztuje około 416 PLN.
Niewykluczone że udało by mi się zakupić go poniżej 400 PLN.
Co o nim sądzicie, a może ktoś miał taki zamontowany , i czy się opłaca.
Pozdrawiam.
LoveJoy - 2006-08-05, 20:41 Temat postu: tłumior Siema,
Moja rada - nie kupuj. Ulter jest głośny (chyba, że to lubisz) i nie najlepszy jakościowo. Jak już chcesz kupić niby sportowy tłumi, lepiej KM Malon - są według mnie trwalsze i nie wrzeszczą tak, że cała okolica słyszy jak podjeżdżasz pod dom...
Pozdro
LJ
Sosen - 2006-08-05, 23:52
Fakt, miałem kiedyś Ultera i trochę buczał, ale to był jakiś uniwersalny i miałem go w Ecie, także nie wiem jak to się ma do dedykowanego w 4-garach?
Menel - 2006-08-06, 00:06
no to cos dziwnego...
mialem w e30 323 KM "Malon" i ryczal strasznie. srodkowy seryjny, koncowka 2x100 (wies na maxa) . w e30 320 mielem VEGA .tez maxymalnie glosny.srodkowy z wycietym katem.koncowka szeroka elipsa.
znajomy mial w E30 316 m40 ULTERA .naprawde fajnie mruczal. srodkowy seryjny.koncowka 2x80.
Filos51 - 2006-08-06, 01:09
Witam.
Na stronie ultera w dziale FAQ jest taki tekst cytuję:
(pkt.2 Jaka jest różnica między tłumikiem dedykowanym a uniwersalnym-montażowym?
Tłumik dedykowany jest oferowany pod konkretny model samochodu, na którym jest testowany. Montuje się go w miejsce tłumika standardowego, na oryginalne mocowania. Posiada rurę dolotową i haki mocujące, a wymiary tłumika i końcówek są odpowiednio dobierane, aby tłumik spełniał wszelkie normy.)
i punkt 4. (Jaka jedt charakterystyka pracy tłumika sportowego ?
Tłumiki dedykowane jako, że spełniaja normy głośności, charakteryzują się niezbyt głośną pracą, lekkim "basikiem" przy zchodzeniu z obrotów. Jeśli hodzi o tłumik uniwersalny .........)
Tak więc teoretycznie opierając się na tych wyjaśnieniach producenta tłumik dedykowany powinien być w sam raz, czyli dźwięk bardziej hm "rasowy" ale niezagłośny.
Pytanie tylko czy to prawda, może ktoś miał tłumik Ultera dedykowany ?
Niechcę mieć ryczącego autka ale dźwięk można by troszkę poprawić ponad standard.
Pozdrawiam.
LoveJoy - 2006-08-06, 01:13 Temat postu: ... Siema,
Ja miałem Ulter dedykowany (bocian - m40b18) i wywaliłem go w pi..z..du po niecałych 3 tygodniach - za głośny. Teraz założyłem Malona 2x75, też dedykowany i jest o niebo lepiej! Miły dla ucha bas, głośność do wytrzymania. Raczej bym toto polecał. A, zapłaciłem razem z montażem 410plna, więc to "studenckie koszty". Wybór pozostawiam Tobie.
Pozdro
LJ
Filos51 - 2006-08-06, 01:22
Witam.
Ale miałeś taki do wspawania czy kompletny z rurą dolotową, bo z tego co wiem to dedykowany jest "tylko" do normalnego montażu bez spawania, więc każdy inny to uniwersalny tłumik "sportowy".
Mowa oczywiście o produkcie Ultera.
Pozdrawiam..
LoveJoy - 2006-08-06, 01:25 Temat postu: /// Siema,
Miałem tłumik z dolotem. Wrzeszczał niemiłosiernie... No, ale może ja mam zbyt czułe uszy... Chociaż wątpie, bo w bagażniku woże nieco sprzętu i raczej cicho nie słucham...
Pozdro
LJ
|
|