BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Porysowana przednia szyba

misster - 2006-08-07, 15:46
Temat postu: Porysowana przednia szyba
Witam wszystkich!
Wczoraj podczas duzej ulewy zjechało mi piórko z wycieraczki i metalowa czesc delikatnie zarysowała mi przednia szybe.Macie jakis sprawdzony sposób na pozbycie sie zarysowań :?:
Pozdrawiam.

juniorszogun - 2006-08-07, 18:01

cze cięzko bedzie usunąć jedyne co możesz zrobić to zajedz gdzieś gdzie wymieniajaszyby i zapytaj sie czy mają proszek do polerowania rys ja jak robilem w warsztacie i rownierz szyby wymienialiśmy to taki proszek posiadaliśmy małe ryski szło wypolerować
Menel - 2006-08-07, 23:19

a da sie jakos wyczyscic szkla od lamp od zewnatrz? wiem ze byl temat ale nowe glowy to moze i nowe pomysly.zauwazylem ze moje black hella made in home sa coraz bardziej szarawe. winowajca sa bardzo delikatne odpryski z kamieni..glebe mam wieksza od was czyli -80 z przodu i kamyczki leca mi na swiatla czesto :?
landcar - 2006-08-08, 00:34
Temat postu: szyba
kiedys cos takiego mialem to papier 2000 i na mokro zmatowac a potem polerka cos pomoze
misster - 2006-08-16, 15:21

podobno sie nie poleruje przedniej szyby,bo powstaje "efekt soczewki".
Słyszeliscie cos w tym temacie?

juniorszogun - 2006-08-16, 18:24

nigdy w życiu papierem szyby przedniej bo bedziesz mnial jak po piaskowaniu jak w karetce jedynie co to tylko samąpastą bez papieru broń boże papierem robić :wink:
luk325 - 2006-08-17, 18:31

juniorszogun napisa³/a:
nigdy w życiu papierem szyby przedniej bo bedziesz mnial jak po piaskowaniu jak w karetce jedynie co to tylko samąpastą bez papieru broń boże papierem robić :wink:

Kolego czego piszesz jak nie wiesz.

Ja ryse po wycieraczse przytarlem papierem 2000 na mokro potem polerka pasta. Nie ma sladu.

Tommec - 2006-08-17, 20:09

misster napisa³/a:
podobno sie nie poleruje przedniej szyby,bo powstaje "efekt soczewki".
Słyszeliscie cos w tym temacie?

Efekt soczewki powstaje, ale tylko w przypadku, gdy zbyt głęboko szybę przypolerujesz. Podczas takiej polerki co jakiś czas patrzysz przez szybę, czy światło się nie załamuje. Popytaj w firmach, które się tym zajmują, ile by za takie coś chcieli. Za polerkę 3/4 powierzchni szyby w Tipo (też rysy po wycieraczkach) wzięli 70 PLN (czas akcji 1 godz). Używali urządzenia, które przytyka się do powierzchni szyby i tam mikro-ziarenka uderzają w nią z dużą częstotliwością powodując jakby "zbieranie" powierzchowne materiału. Etfekt był mile zaskakujący.

juniorszogun - 2006-08-17, 20:20

luk325 napisa³/a:
juniorszogun napisa³/a:

Kolego czego piszesz jak nie wiesz.

Ja ryse po wycieraczse przytarlem papierem 2000 na mokro potem polerka pasta. Nie ma sladu.

aż z ciekawości wezme i spróbuje na starej szybie z papierem tak jak mówisz jak efekt bedzie pozytywny zwracam honor i stawiam piwo

misster - 2006-08-18, 14:50

daj znac jak to wyszlo
007 - 2006-08-20, 17:15

menel:
papier najpierw gruby - usuwasz najwieksze nierownosci
papier rzedu 2000 na mokro
polerka najlepsza na swiecie pasta "tempo"

Efekt na lampach:
- usuwa drobne uszkodzenia oraz odpryski pokamieniowe
- usuwa z lamp oznaczenia typu B itd
- przywraca dawna przejrzystosc lampy.

Uwagi:
Polerowac z uzyciem bardzo duzej ilosci wody
POD ZADNYM POZOREM NIE DOCISKAC WIERTARKI Z PAPIEREM SCIERNYM DO SZKLA
Przegrzanie przy polerowaniu = pekniecie szkla.

Przetestowane na szke lamp halogenowych e30

osd - 2006-08-26, 22:58

007 napisa³/a:
menel:
papier najpierw gruby - usuwasz najwieksze nierownosci
papier rzedu 2000 na mokro
polerka najlepsza na swiecie pasta "tempo"

Efekt na lampach:
- usuwa drobne uszkodzenia oraz odpryski pokamieniowe
- usuwa z lamp oznaczenia typu B itd
- przywraca dawna przejrzystosc lampy.

Uwagi:
Polerowac z uzyciem bardzo duzej ilosci wody
POD ZADNYM POZOREM NIE DOCISKAC WIERTARKI Z PAPIEREM SCIERNYM DO SZKLA
Przegrzanie przy polerowaniu = pekniecie szkla.

Przetestowane na szke lamp halogenowych e30

Hmm zainteresowalo mnie to zdanie : POD ZADNYM POZOREM NIE DOCISKAC WIERTARKI Z PAPIEREM SCIERNYM DO SZKLA

tzn chodzi ci zeby nie za mocno czy o co ?? :|
czy recznie ??

Pozdrawiam

007 - 2006-08-27, 01:22

chodzi o to ze do procesu polerowania uzywasz paiperu sciernego i wiertarki (recznie zajelo by to chyba z pol roku). Proces takiego szlifowania powoduje wydzielanie sie sporych ilosci ciepla. Jesli przesadzimy z dociskaniem w jednym miejscu to wzrosnie nam temperatura + naprezenia = pajÄ…czek gotowy.

Lekko dociskac + wykonywac okrezne ruchy (tak jak przy natluszczaniu kobiety 8) )

osd - 2006-08-27, 12:08

OK dzieki za wyjasnienie :D
casus maximus - 2007-04-14, 12:32

nie zakladalem nowego tamatu bo juz tyle o tych przednich szybach jest ze starczy. ja wlasnie wymienilem porysowana przednia szybe. mam nowa i wyglada cudownie.
moje pytanie brzmi: czy po zalozeniu szyba przez jakis czas bedzie sie ukladac jakos sama ? zauwazylem dzis a raczej uslyszalem podczas jazdy jakies dziwne trzaski ( dosyc ciche ) przy prawym slupku. ciezko to stwierdzic w czasie jazdy ale mam wrazenie ze te dzwieki dochodza z tamtej strony.

Tommec - 2007-04-14, 22:00

Szyba raczej nie powinna się "układać". Po założeniu powinna być od razu na swoim miejscu i sztywno siedzieć. Może jest niedokładnie równo zamontowana i powstają jakieś delikatne naprężenia karoserii. Szczelnie chociaż to wszystko jest zamontowane ?
Piotr_1 - 2007-04-15, 20:58

Ile kosztuje nowa przednia szyba do e30 i w jakiej firmie kupować?
Hroop - 2007-04-16, 10:02

Ja zapłaciłem 210zł z montażem w krakszkle - autoglas jaan w krakowie
szyba niebieska z paskiem, bez paska o 10zł tańsza..
komfort z jazdy z nowÄ… szybÄ… bez ani jednej ryski - priceless
pzdr

BIZON - 2007-04-16, 10:30

Piotr_1 napisa³/a:
Ile kosztuje nowa przednia szyba do e30 i w jakiej firmie kupować?

tak jak Hroop napisał, w granicach 200pln. do 250pln z montazem...
a jeżeli chodzi o firmę, to na to nie patrz bo i tak wszystkie takie same... :wink:

casus maximus - 2007-04-16, 11:01

kurcze. ja zaplacilem z montazem 400 zl za szybe Pilkingtona z ciemnym paskiem. podobno jest zielona ta szyba ale ja nic takiego nie widze.
Piotr_1 - 2007-04-16, 11:24

Mi w Jaanie w Bydgoszczy zaśpiewali 260 z montażem za przyciemnianą. Zamówiłem bo w nocy strach jeździć.
marvin-86 - 2007-04-16, 15:47

zamontowac nowa bez motania sie widocznosc lepsza bezpieczniej i milej :) bo nowa :D :spoko: pozatym politura do skzola to lipa :)
BIZON - 2007-04-21, 11:38

znalazłem jeszcze coś takiego :roll:
http://www.allegro.pl/ite...yl_gratis_.html

kamil.k - 2007-08-19, 10:52

używal ktos jakiejs pasty z allegro :?:
wydaje mi sie ze Chris mial kiedys cos wyprubowac ale nie pamietam czy to dokładnie on czy nie on :)