| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - e30 podswietlenie wlacznikow do elektrycznych szyb
landcar - 2006-08-11, 22:54 Temat postu: e30 podswietlenie wlacznikow do elektrycznych szyb co moze byc caly czas mi sie pala zarowki w wlacznikach do podnoszenia szyb ?????
RoboCop - 2006-08-12, 01:15
u mnie el. szyby są dołożone... świecą się po otwarciu drzwi (i działają) i po włączeniu kluczyka - nie wiem jak jest podłączone orginalnie...
Shreku - 2006-08-12, 01:20
dołączę się do tematu, u mnie tez pali sie żarówka ale tylko w jednym i nie wiem dlaczego i jeszcze jeden chyba problem, włącznik działający podświetlony jest cały czas, nawet gdy auto jest zamknięte, wydaje mi się że nie powinno tak być, gdzie jest błąd?
landcar - 2006-08-12, 01:54 Temat postu: e30 swieca sie caly czas nawet gdy kluczyki sa wyjete ze stacyjki i auto jest zamkniete .
wydaje mi sie ze tak nie powinno byc bo w innych bmw jak do tej pory mialem to nigdy nie bylo czekgos takiego
Vindevil - 2006-08-12, 10:36
Pewnie że tak nie powinno być, podłączone zasilanie jest za stacyjką do pina pod konsolą z plusem (nr. nie pamiętam) . A w orginale jest przekaźnik który je załącza i działają dopiero po przekręceniu kluczyka.
Nowe przełączniki mają diody do podświetlania i na przycisk nie podaję się oddzielnego plusa aby świeciły tylko świecą przez opór uzwojenia silnika. Z żaróweczkami jest podobnie.
Shreku - 2006-08-12, 11:33
to gdzie muszę zaglądnąć co inaczej podłączyć aby świeciło po przekręceniu stacyjki?
dodam że szyby otwierać mogę też zawsze bez stacyjki
David_KRK - 2006-08-12, 13:01
U mnie jest włącznik/wyłącznik zasilania elektryki szyb.
Jak jest włączony to szybki działają i jest podświetlenie, niezależnie od stacyjki. Jak wyłączę to nie działają i nie świecą Instalacja raczej orginalna, ale 100% nie dam.
RoboCop - 2006-08-12, 13:10
też mam ten włącznik (na zdjęciu to pierwszy od góry z prawej strony lewarka)... prawdopodobnie w orginale miała to każda, a jak szyby były dokładane, to goście sobie upraszczali prace nie montując go:
Shreku - 2006-08-12, 14:19
ja mam taki dziwny przysisk przy kierownicy, jest na nim jakkby symbol szyb ale nie działa
landcar - 2006-08-12, 19:51 Temat postu: e30 u mnie nie ma tego wlacznika do szyb elektrycznych a szybki sa fabryczne bo to e30 cabrio
Vindevil - 2006-08-13, 15:10
Nic się nie martwcie , tak ma być! We folderze reklamowym e30 tak pisze.(!?!)
Arczi e30 - 2006-08-13, 15:31
te przelaczniki to blokady ... ten duzy blokuje wszystkie szyby ... jesli jest wlaczony, ten maly zakladany byl w e30 4 drzwi i blokowal tylne szyby kiedy przednie normalnie mogly chodzic ... takie zabespieczenie przed dziecmi ...
Ale nieprawda jest ze w org. musza byc te wlaczniki ... moze byc tak ze w org. beda tylko same przyciski elektrycznych szyb ... mam gdzies skany ksiazki z dodatkowym wyposazeniem do e30 ... szczeki by niektorym poopadaly ile tego moglo byc ... i chyba niema takiej e30 co by miala wszystko
RoboCop - 2006-08-13, 17:42
Arczi, mów za siebie mnie już raczej nie zaskoczy, zaden gadżet w e30
znów nie na temat
Lord Lukasz - 2006-08-13, 18:38
Mi nie świecą i nigdy nie świeciły a wyłącznik mam nad radiem obok włącznika awaryjnych, a chodzi mi o to gdzie w nich są żarówki żaeby wymienić ?
Arczi e30 - 2006-08-13, 18:58
| Lord Lukasz napisa³/a: | | a chodzi mi o to gdzie w nich sÄ… żarówki żaeby wymienić ? |
moze nie na temat ale blisko ,,, ja mam org. elektryczne szyby wyciagniete z auta gdzie na 99% byly org. w przelacznikach nie bylo miejsca na zarowki ani nie bylo w nich zarowek ... Lord moze nie we wszystkich bylo podswietlenie
RoboCop - 2006-08-13, 20:16
w tych najstarszych e30 zdajesie nie było podświetlenia... niedawno był temat o wymianie żarówek w przełącznikach - one "na oko" wszystkie są takie same, ale takie same (te przełączniki) nie są - w różnych modelach e28, e24, e30 - przełączniki z zewnątrz to samo -a kostki różne... troche namieszałem
Shreku - 2006-08-13, 20:29
no dobra to gdzie mam źle podłączone jeśli podświetla mi ten przycisk cały czas?
Arczi e30 - 2006-08-13, 20:36
pewnie sam do zakladales i dales ze stalego zrudla pradu "+" ... np. od radia ktore moze grac bez wlaczonej stacyjki ... albo np. z zegarka z kokpitu ... ewentualnie ktos madry mogl to podlaczyc prosto do akumulatora ... jesli szyby sa org. to niestety musisz szukac spiecia .. choc watpie by byly org. i swiecily caly czas ... djody szybko by sie przepalily ... a w przypadku spiecia .. strzeliby jako pierwsze
|
|