BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czy sonda dziala na gazie??

patryk w-wa - 2006-08-13, 13:18
Temat postu: Czy sonda dziala na gazie??
Mam gaz 2 generacji ale moje m40 1,6 :) jezdzilo na nim bardzo kiepsko wiec gazownik wstawil mi zamiast silniczka krokowego (od gazu) zwykla srube. Autko troche ozylo a przede wszystkim skonczyl sie problem z falowaniem obrotow tyle ze jest strasznie slaby w dolnym zakresie obrotow straszny mul przed zalozeniem gazu bylo tak samo wiec to nie przez to. Silnik jest po remoncie wiec jest ok i zastanawiam sie czy to nie przez sonde bo autko pali sporo ok 15 litrow gazu przy normalnej jezdzie nie przeszkadza mi to ale chodzi glownie o to ze jest zamulony na niskich obrotach czy sonda dziala na takim gazie?? Bylem na komputerze ale wydaje sie ze wszystko ok moze po prostu zle pracuje.
Vindevil - 2006-08-13, 15:05

Pali dużo i to co opisujesz raczej nie zależy od sondy. To co piszesz że samochód muli się przy niższych obrotach to ogólne uroki m40.
patryk w-wa - 2006-08-13, 15:07

Ok ale jezdzilem inna m40 i z dolu szla w miare ladnie a u mnie ile gazu bym nie dodal to przyspiesza tak samo chyba wymienie ta sonde w koncu nie jest taka droga.
Arczi e30 - 2006-08-13, 20:47

normalna sytuacja przy gazie "na srube" nie jezdzij to smiesznych fachowcow ... niech ktos ci ustawi obroty wg. wskazan sondy lambda, nastepna rzecz jaka zrob to zaloz STAGA 2 czyli komputer sterujacy praca instalacji gazowej ... i dawkowaniem gazu w szczegolnosci ... twoj silnik dostaje zbyt bogata mieszanke i przy niskich obrotach poprostu nie moze jej spalic i sie dusi, moze byc zamulony ... i co za tym idzie palic te 4 czy 5 l gszu wiecej niz powinien ... przy wyzszych obrotach wszystko moze byc okey bo zbyt bogata mieszanka zostaje spalona ... zerknij tez czy ci nie wypadl map sensor ... ale jak jezdziles do fachowcow to raczej nie
el-viz - 2006-08-13, 21:45

patryk w-wa - 2006-08-13, 22:07

Prawda jest taka ze chyba zaden gazownik nie zna sie do konca na tym co robi nie znam zadnego ktory by rozsadnie rozmawial a odwiedzalem juz wielu. Autko w niedalekiej przyszlosci chce sprzedac i kupic 2,5 ale nie lubie sprzedawac czegos co nie jest do konca sprawne wiec chce zeby jezdzilo tak jak powinno i dlatego chce dojsc czemu jest taki slaby na niskich obrotach. Moze jest ktos kto zna sie na elektronicznych duperelach i dojdzie co tu moze byc nie tak zebym nie musial wszystkiego po kolei wymieniac nie chodzi tu o gaz bo tak jak pisalem na poczatku jak nie bylo gazu to tez byl w dolnym zakresie obrotow slaby.
Mauser - 2006-08-13, 22:14

el-viz napisa³/a:
stag raczej nie jest dobrym pomysłem.

Dlaczego?
Jest to rozumiem odpowiednik np. BINGO
Zastanawiałem się nad założeniem kompa do siebie, ale gazownicy mi odradzili

juniorszogun - 2006-08-13, 22:53

witam i czytam co piszecie ja mam swoje zdanie takie co do gazu bmw chodzi tylk o wtedy dobrze jak dawka gazu jest regulowana przysłowiową śruba a co do ustawienia dawki to robie zawsze tak na 1 biegu przyspieszam na maxa jak wykręci obroty silnika na maxa to zmiejszam dawke i tak aż zacznie sie mulić to znak że ma zamało i wtedy troszke podkrecam większa znowu dawke i jest ok niewiem czy to prawidlowe ale wtedy pli malo i ma przyspieszenie najlepsze na gazie :D
el-viz - 2006-08-14, 07:58

[/quote]Dlaczego?[/quote]
stag 2l (2-ga gen.) jest tak naprawdę instalacją "na śróbkę" ponieważ silnik krokowy w tym systemie służy tylko do otwierania bądź zamykania dopływu gazu i nie pełni żadnej funkcji regulacyjnej.