BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zmiana silnika

leon - 2004-09-07, 09:55
Temat postu: Zmiana silnika
Czy ktoś zmieniał silnik m40 E30 na coś innego i jakie sa koszty takiej zabawy?
Co trzeba zmienić i co można włożyć zamiast M40 aby duzo kasy nie wydac.

Pawel-e30 - 2004-09-07, 18:13

poczekam aż się wypowie Arni

Ps. też mi coś takiego chodzi poo głowie :lol:

Baur - 2004-09-08, 09:50

:D He he, Trzeba wymienić w sumie wszystko :D Chłodnica, łapy, chyba że nowy silnik tez jest od E30, mocowanie skrzyni, wał trzeba dopasować połówki, lub spawać, mechanizm zmiany biegów. Najlepiej mieć wyciągnięty cały zespół z innej e30, z osprzętem. Jak ma sie wszystko pod ręką, to nie ma kłopotu. A jal nie... zabawa i koszty sie mnożą (cos o tym wiem :D )
Baur - 2004-09-08, 09:51

Aha, pisałem o 6cyl, słyszałem że is wchodzi bez problemu, w skrzynie od m40 nawet. Ale tego tematu nie ćwiczyłem, to sie nie wypowiadam dalej.. Ktoś wie ?? ?
sarna1 - 2004-09-08, 10:54
Temat postu: Re: Zmiana silnika
leon napisa³/a:
Czy ktoś zmieniał silnik m40 E30 na coś innego i jakie sa koszty takiej zabawy?
Co trzeba zmienić i co można włożyć zamiast M40 aby duzo kasy nie wydac.

Jak nie jestes jakos sentymentalnie zwiazany z autem to taniej wyjdzie sprzedac to co masz i kupic cos z wiekszym silnikiem...bo koszt swapa to nie tylko silnik i skrzynia ale tak jak napisal Baur - prawie wszystko trzeba zmieniac.

Juz nie wspomne o tym ze jak kupisz uzywany silnik wyjety z jakiegos auta to nie wiesz w jakim jest stanie i z reguly nie dostajesz na niego zadnej gwarancji (chociaz sa firmy ktore daja taka na jakis przebieg czy czas) a kupno samochodu z wiekszym silnikiem pozwala ci sie przekonac o tym w jakim jest stanie..

Zbychu - 2004-09-08, 19:05

Hej. Ja wiem coś na temat przewałki Is-a za 1.6 m40. W zasadzie wszystko pasuje z małymi wyjątkami. Oczywiście instalacja elektryczna, układ zapłonowy, kolektor wydechowy, poduszki silnika. Ale to naprawdę drobiazg. Kilkanaście godzin intensywnej pracy, rozebranie całej deski rozdzielczej(do wymiany komputera z okablowaniem), troche spawania przy tłumiku i 136 koników biega pod maską :D
A R N I E30 - 2004-09-08, 21:18

Ja polecam M50 :lol:
Anonymous - 2004-09-09, 02:00
Temat postu: Re: Zmiana silnika
A co myslicie o tym zeby kupic za granica rozbite auto. Widzialem ogloszenie 325 w pakiecie m-technic (czy jakos tak) z uszkodzonym blotnikiem i lekko przodem za 800 Euro. Nawet ladnie wygladalo, sporo innych drobiazgow mozna by bylo jeszcze przezucic bo to i lepsze wyposazenie i troche tuningu. No i zostaje jeszcze po przeszczepie kompletne auto, ktore mozna sprzedac na czesci.
Arczi e30 - 2004-09-09, 14:10

chyba najlepszy patnet na swap, wlasnie kupno całego auta, sam myslałem o zmianie silnika na wiekszy i napewno to zrobie jednak najlepiej jest kupic cale auto, bo wymiana silnika kryje ukryte, potrzebne rzeczy których na poczatku sie niewidzi i swap moze ciagnąć sa soba duze koszty. ja mysle o silniku 3,5l i mysle o kupnie całej e28, bo wał i most to już nieduzo, a to trzeba bedzie kupić oddzielnie, ale mamy wtedy wszystko jeśli chodzi o silnik i itp., a takie auto mozna kupic jak napisaleś za 800 - 1000 euro.
leon - 2004-09-09, 14:56

ja własnie o tym myślałem tylko jakiś warszta co to zrobi i za ile ?? Czy by to miało sens czy jednak nie warto kupic innego i ju.
Arczi e30 - 2004-09-09, 17:04

ja sie rozeznalem cenowo, w Polsce dalej istanieje przeswiadczenie że BMW to auto bogaczy i na szrotach i tego typu miejscach słyszy sie cene nieproporcjonalne do wartości części, a niewszystko mozna znaleść u klegow, czy zaprzyjaźnionych szrotach, a ceny nowych częsci też niezachwycaja, one nie są wysokie, ale jak to powiedzieć - NIE POLSKIE tylko europejskie, a my zzaraiamy niestety pieniądze POLSKIE nie europejskie. Cena swapu silnika bedzie jedank napewno wyzsza niż kupna samochodu i wyjęcia z niego calej, bez zarzutu dzialającej jednostki, najlepiej żeby auto było nienaruszone w cześci mechaniczne. Bo jeli przyjdzie ci kupic np. do leżącego rok czasu silnika kopułke, listwe z wtryskiwaczami i innego tego typu rzeczy szybko sie okaże że wyszlo by taniej kupic całe auto, zakładając że mamy szczęście i kupimy silnik ktory niebedzie wymagał remontu, ale ty pewnie myślisz o m20, m30 więc o nienowych silnikach, w Polsce bedzie trudno. jesli niemasz kasy to sie wstrzymaj, bo jak zaczniesz kupowac cześci to w pewnym momencie niewyrobisz finansowo. ja sie rozeznałem i nic nierobie puki niebede mial kasy na auto, a tylko obstawiam 3,5l. A w kwestie swapu wachodzą jeszcze hamulce, zawieszenie, chyba że niechcesz tego robić ale dlugo niepojeżdzisz jak tego niewymieniesz....Jednym słowem lepiej mieć auto taniej wychodzi. Szczegolnie że mozna je kupić za 3,5-4 tyś