BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wahacz belka a moze sprezyna?

007 - 2006-08-20, 16:44
Temat postu: wahacz belka a moze sprezyna?
witam po wakacjach.
Mojemu ziomkowi wpadla w oko czarna coupetka e36. Rocznik 94 1,8 iS. Wyglada calkiem przyzwoicie. (prawie jak moja tylko ze silnik jakby z maluszka 8) ) Z ogledzin wynika ze byla stuknieta przodem jednak wydaje sie ze nie bylo skutkow ubocznych na elementach nosnych pojazdu. Silniczek chodzi na 4+ i wszystko bylo by ladnie pieknie gdyby nie pewien mankament. Otoz zaciekawilo mnie czemu sprzedajacy zawsze parkowal samochod czesciowo na chodniku mimo ze wszyscy parkowali na gladkim asfalcie. Wydawac by sie moglo ze sie czepiam, ale po przejazdzce cos mnie tknelo ze zostawilem auto na ulicy... No i rzut okiem z tylu na kola a tu ZONK. Tylne lewe kolo stoi tak / a prawe |. Odchylka wprawdzie niewielka ale zauwazalna golym okiem. Dodatkowo wydaje sie ze prawa tylna strona stoi kilka mm nizej lewa. Koles zarzeka sie ze nigdy nic nie robil przy tylnym zawisie (tylko wymiana sprezyn 4000km temu na nowe). Zarzeka sie tez ze auto nie bylo uderzone ani nie doznalo zadnego innego urazu. I pojawia sie tu problem. Auto niby ma kosztowac 7kzl ale czy to sie oplaca?
Czytalem kilka tematow dt podobnych zjawisk ale nigdzie nie znalazlem dostatecznej odpowiedzi na to pytanie. Czy ktos moze przerabial ten temat?
Ktora czesc moze byc do wymiany http://www.realoem.com/bm...004&hg=33&fg=30 1,5,7? Jakie sa przblizone koszty tych czesci (wymiana we wlasnym zakresie) oraz czy po ewentualnej wymianie trzeba jechac na ustawianie tego? Zakladam ze sprezyny sa faktycznie nowe oraz ze zostaly wymienione wlasnie ze wzgledu na odchylke od |.

Doradzcie bo cena za auto kuszaca ale obawy pozostaja.

PS
Czy w jest mozliwe ze przechyl ten spowodowany jest uszkodzeniem elementu nr 5 czy tylko i wylacznie 1 ?

MARAS - 2006-08-21, 10:10

Takie ustawienie tylnych kół może być spowodowane:
- poprzez walniecie prawym kołem w czasie poślizgu w krawężnik i należało by sprawdzić geometrię być możliwe uszkodzeniu uległy tylko elementy 1 lub 5 ale możliwe że skrzywiona jestrównież belka bez ogledzin fachowca nie ustalisz tego sam na oko pozatym zazwyczaj wtedy koło przestawione jest jeszcze do tyłu.
- moga być założone dwie różnej wysokości lub twardości sprężyny
- któryś amor jest padniety zazwyczaj ten po stronie koła które stoi pionowo z tym że wtdy zazwyczaj sa na nim ślady wycieków a podczas jazdy głuche stuki.
Skoro sprzedawca celowo wjeżdża na krawężnik stawiając auto wie na 100% co z nim było spróbuj podejść go może puści farbę i bedzie wiadomo co jest nie tak ale wątpile wkońcu każdy zachwala swój towar.
pozdro Maras

007 - 2006-08-21, 21:09

beemeczka kupiona.
jutro wymieniam element nr 5 z powyzszego schematu - walke o proste kola czas zaczac.
Dzis porobilem zdjecia tego co jest na aucie.
BTW
Moze ma ktos fotki zdjetego sprawnego zawieszenia?