| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wolne obroty - kuleje
BmwRulez - 2006-08-24, 21:11 Temat postu: Wolne obroty - kuleje Witam.
Mam silnik m20 b20. Po odpaleniu chodzi na wolnych obrotach dobrze przez jakies 10s po czym zaczyna kulec ( wrrr, wrrr, wrrr) coraz nizej i nizej az gasnie. Po odpaleniu znowu chodzi przez chwile normalnie po czym zaczyna kulec. Nic nie daje dodanie gazu po zejsciu na wolne obroty cały czas kuleje. Jezeli trzymam go np na 3tys po chwili zaczyna tak samo kulec jak na wolnych obrotach. Sprawdziłem juz silniczek krokowy, przeowdy zapłonowe, swiece orac przepływke po mału nie mam juz siln na niego. Silnik nie chodził na lpg.
sebo - 2006-08-24, 21:52
może dolot nieszczelny sprawdzałeś? pompa paliwa /filtr paliwa sprawdzone?
BmwRulez - 2006-08-24, 22:01
A jak mam sprawdzic popme? Bene leje sprawdzałem.
sebo - 2006-08-24, 22:07
no że leje to wiadomo ale czy odpowiednie ciśnienie ma tzn najprościej chyba sprawdzić czy na listwie wtryskowej masz 2,5 bara jeżeli oczywiście masz regulator ciśnienia 2,5 bara bo jak np 3 to pominieneś mieć 3 a gdzieś na forum kiedyś widziałem jakąś wartość ciśnienia jakie powinno być z pompy ale nie powiem Ci ile bo nie pamiętam
BmwRulez - 2006-08-24, 22:13
hmmm czyli jesli nie mam takiego cisnienia to znaczy ze regulator padł czy pompa nie daje rady? Pompe paliwową mam od silnika m10 ... zmienilem silnik na m20 i odpalilem go wczoraj.
sebo - 2006-08-24, 22:23
a no widzisz może być i tak że faktycznie jest regulator walnięty nie wiem jaką wydolność ma pompa do m10 ale wydaje mi się że teoretycznie powinna podołać bo wielkich różnic nie ma najwyżej rwało by na wysokich obrotach a ten m20 miałeś okazje oceniać jak pracował przed wymianą?
BmwRulez - 2006-08-24, 22:25
tak przyjechał z niemiec w cabrio. chodzil ok ... do samego konca czyli wyjecia go z samochodu.
sebo - 2006-08-24, 22:58
wiesz co ale chyba za mało opisałeś problem samochód wogóle jedzie rusza ? czy to tylko na jałowym biegu opisz troche dokładniej
BmwRulez - 2006-08-24, 23:04
na jałowym biegu. Nogdzie nie ruszałem bo nie mam jeszcze łacznika w skrzyni załozonego. a silnik jest cały złożony i nie wiem dlaczego tak dziwnie chodzi
sebo - 2006-08-24, 23:15
troche ciezko w takim razie konkretnie na cos wskazać ale jak nie rozbierałeś silnika a np osprzęt to posprawdzałbym wszelkie nieszczelności w dolocie ew. pomyłki w podłączeniu elektryki może komp oszalał sprawdź błędy jakie załapał może wydech jakoś przytkany nie mam więcej pomysłów
Menel - 2006-08-24, 23:27
to sie podlacze do tematu bo na zimnym silniku na benzynie mam podobny efekt .
odpala ,pochodzi 3-5 sek i gasnie chyba ze przytrzymam noge na obr czyli na 1000-1500 i jakos dalej daje rade. bez przytrzymania gasnie sam .
jak juz rusze to mocno chamuje tak jakby mu cos przeszkadzalo, przerywa, dlawi sie, rzuca nim itd chyba ze dam po garach do 5-6tys.ob.
po 200-400m juz idzie luzik( opis tyczy sie benzyny, jak od razu przelacze na szambo jest git)
hmmm
sebo - 2006-08-24, 23:53
o następny nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że chyba obaj coś macie z paliwowym układem ew coś w dolocie /przepływce a jeszcze sie zapytam was jak się zagrzeje silnik tylko tak bez pałowania to już dobrze się trzymaja obroty ?
Menel - 2006-08-25, 00:10
u mnie to juz po 5 min wszystko gra jak malina..oczywiscie czym cieplej tym lepiej ..jak silnik ma swoje 90 stopni to juz jak noweczka 8)
sebo - 2006-08-25, 00:16
a zaworki to wyregulowane są? tylko wtedy na szambie tez by troche kulała aha jeszcze może uwalony czujnik temp tylko nie ten na deske tylko ten na kompa obydwa w obudowie termostatu
SmasherE30 - 2006-08-25, 00:19
menel, za bogato masz ustawioną przepływkę chyba ... jakie masz obroty jalowego (dokladnie) i czy jest płynny czy może pulsuje lub przerywa (dławi się)?
A kolega BMWRulez ma chyba jakies problemy z układem paliwowym ... chwile jest benzynka i potem zaraz znika ...
BmwRulez - 2006-08-25, 07:04
Dzisiaj skasuje kompa wg. opisu na forum jesli to nic nie da to przekałdam gaz ze starego silnika bede bo odpalac na gazie. Jak przerobic odciecie wtrysków z 4 na 6?
Menel - 2006-08-25, 08:52
smasz, na zimnym jest okolo 1000 i momentalnie sie dlawi i chce zgasnac.jak sie rozgrzeje to obr tez okolo 1000, na gazie 800-900 ( a powinno byc chyba odwrotnie)
ogolnie to dziwnie chodzi i na gazie i na benz bo niby obr sa okolo 900/1000 a chodzi jak na 600. odglos jak by mial ostry walek a nie ma.obroty nie faluja ale odglos jest falujacego bulgoczacego silnika.innym kumplom sie to podoba,twierdza ze chodzi jak amerykanskie V8 ale mi to nie pasi..
sebo, zaworow nie regulowalem wogole.przeplywki nie ruszalem,gaz mi nigdy nie strzela.
zyggy - 2006-08-25, 09:09
Przy takim zachowaniu silnika w pierwszym rzędzie należy zająć się zaworem regulacyjnym biegu jałowego oraz jego złączem elektrycznym, a potem czujnikiem położenia przepustnicy oraz regulacją przepustnicy.
pawelk318 - 2006-08-25, 09:13
w przypadku menela bym stawial na czujnik temp silnika, zle podaje do kompa. u mnie jest to samo z poczatku sie szarpie na benzynie albo mu przygazuje albo jak zmienie na gaz jest wszystko dobrze. a wiem ze mam rozwalony czujnik bo go zlamalem niechcacy, na daniach bede do wymienial i musi byc wszystko dobrze
Menel - 2006-08-25, 09:39
ziggy, prosba o jakas fotke i wskazanie gdzie mam szukac tego zaworu..
pawel, tez prosba o fotke gdzie jest ten czujnik
zyggy - 2006-08-25, 09:39
| pawelk318 napisa³/a: | w przypadku menela bym stawial na czujnik temp silnika, zle podaje do kompa. u mnie jest to samo z poczatku sie szarpie na benzynie albo mu przygazuje albo jak zmienie na gaz jest wszystko dobrze. a wiem ze mam rozwalony czujnik bo go zlamalem niechcacy, na daniach bede do wymienial i musi byc wszystko dobrze |
Jeśli masz całkowicie uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego, to nie podaje on żadnego sygnału do komputera. W takim przypadku po uruchomieniu silnika przyjmowana jest wartość zastępcza z czujnika temperatury powietrza a po około 3 minutach stała wartość 80 st. C, dzięki czemu silnik nie powinien szarpać. Szarpanie silnika jest związane z niedomaganiem innych elementów.
pawelk318 - 2006-08-25, 10:38
zyggy - mi chodzi oczujnik temp silnika(niebieski) a nie temp plynu chlodzacego bo ten pokazuje dobrze. najgorzej jest jak stoi na sloncu i sie maska nagrzeje.
menel - ja mam silnik m40 i znajduje sie on od strony bezpieczników, pod kletkorem jest taka dziura nie wielka on jest niebieski(u mnie). fotki nie moge zapodac bo jestem w robocie
Menel - 2006-08-25, 11:47
no wlasnie tez w pracy sie nudze ale po robocie zagladam pod maske ,moze cos tam znajde
z tym szarpaniem wlasnie mnie zaciekawilo. codziennie mam tak rano przez pare min na benzynie.
sebo - 2006-08-25, 14:42
menel u ciebie ten czujnik jest w obudowie termostatu zaraz za wiskiem będą dwa niebieski i brązowy jak kolega wyżej napisałdo komopa jest chyba niebieski a co do tego stwierdzenia o zastępczych wartościach to niebyłbym taki pewien bo te zastępcze wartosci w pierwszych sekundach to może i są podobne ale czym pózniej tym bardziej odstają od rzeczywistości to tylko moje przemyślenia bo procedury zachowania się w takiej sytuacji kompa nieznam a zawór to potocznie nazywany silniczek krokowy
Menel - 2006-08-25, 21:01
sebo kurna , bo juz sie pogubilem
ten zawor o ktorym pisal ziggy "zawor regulacyjny biegu jałowego" to jest niby silniczek krokowy ?
mialem juz okolo 8 beemek i nigdy nic sie nie dzialo, jechaly przed siebie i git ale teraz na stare lata chyba troche sobie pogrzebie
Mauser - 2006-08-26, 09:00
Ja mam zarżniętą pompe paliwa ( po kilku minutach jęczy na maksa - zamknięte okna i bez radia piszczy tak że w środku słychać).
Objawy (mam nadzieje że to z pompy) to m.in. trudności z odpaleniem ( czesem bez problemów na zimnym, czasem z problemami na ciepłym). Obroty na początku niezbyt sabilne, ale czasami tylko.
A jeśli chodzi o ciśnienie to pompa do bmw takich jak nasze musi nabic cisninie 6bara
pawelk318 - 2006-08-26, 10:08
mauser tez mialem takie objawy
wczoraj u siebie wymienilem czujnik temp i jest git.
nie wiem czy to dobry pomysl na sprawdzenie czujnika ja jezdzilem na odpietym i nic sie nie stalo. wiec moze jak odpalacie za rana to odlaczcie go(wypnijecie przewod) jak bedzie sie dzialo to samo to na bank czujnik walniety. koszta nie wielkie ja za swoj placilem 35zl
Mauser - 2006-08-26, 11:52
czujnik mówisz... dobra, teraz napisz gdzie on jest ( w miarę dokładnie jeśli można), jak się wymontowuje itp...
pawelk318 - 2006-08-26, 12:37
gdzie on jest to ci nie powiem bo nie wiem w m20 ja mam m40 | Cytat: | | czujnik jest w obudowie termostatu zaraz za wiskiem będą dwa niebieski i brązowy | tylko tyle wiem
u mnie to byl ten niebieski
wymontowuje: trzeba odpiac kabelek wziac 19 do reki i odkrecic tylko trzeba miec drugi od razu bo bedzie ucieakl plyn chlodzacy im szybciej to zrobisz tym mniej plynu stracisz
nie wiem jakie u ciebie jest dojscie u mnie jest lipne
sebo - 2006-08-26, 12:49
może trochę żle napisałem nie zaraz za wiskiem bo bedziecie rozbierać pół samochodu;)
tylko zaraz za wentylatorem;) czyli tam gdzie się schodzą wszystkie przewody od wody znalazłem fote ze starego parcha
tam jest jeden z czujnikow a obok powinien być drugi na zdjeciu akurat niewidac
Mauser - 2006-08-26, 13:00
OK, dzieki, sprawdzÄ™ napewno
BmwRulez - 2006-08-26, 18:03
dzisiaj podłaczyłem gaz i kuleje na nim tak samo jak na benzynie ... co mówicie przepływka?
Mauser - 2006-08-26, 18:21
Ja nie wiem - specjalistÄ… nie jestem
Przepływomierz sprawdź - wyjmij, zobacz czy nie jest zasyfiony
No i gumy - szczelne?
Wspominałeś o wydechu - sprawdzałeś?
sebo - 2006-08-26, 19:51
no to jak na gazie kuleje to już gorzej mówiłes ze sprawdzales przeplywke? jak kuleje na gazie to sprawdz jak chodzi klapka w przeplywomierzu czy plynnie i czy się nie zacina w żadnym momencie jaki masz gaz śruba czy z kompem?
BmwRulez - 2006-08-26, 19:53
Srubka. Mocze własnie silnizek krokowy i zauwazyłem ze gumem mam rozcietą. Wczesniej nie widzialem bo byla brudna. Moze to tylko ona?
sebo - 2006-08-26, 23:07
no chłopie ta guma to podstawa malutka dziurka w tej gumie w dolocie to już porażka najlepiej jakos zaklej ją metodą "druciarską" i sprawdź czy to to jak to to wal do sklepu po gume a jak nie to walczysz dalej
BmwRulez - 2006-08-26, 23:37
Jutro wyjme silniczek z ropy, zaklekram gume dekarską tasmą obróbkową do klejenia gumy i zobacze czy bedzie jeszcze tak fajnie jak do tej pory
Opto - 2006-10-03, 00:16
widze ze sporo uzytkownikow ma taki sam problem ja w swoim aucie posiadma silnik m20b25 i mam podobny problem. Auto na zimnym silniku pracuje nierowno i gasnie im cieplej tym lepsza praca. bez roznicy czy to na PB czy LPG. Z tego co obejrzalem inst to guma w dolocie juz przezyla wystrzal i jest poklejona czyms w postaci silikonu i wydaje sie dobrze poklejona. Obroty silnika utrzymuja sie na poziomie ok 400 i im cieplej tym wyzej ale przy 90 stopniach jest ok 800obr wiec mysle ze troche za nisko a na PB silnik gasnie. Podczas jazdy jest ok na gazie traci sporo mocy ale na Pb jest bez najmniejszych problemow silnik pieknie ciagnie, nie bierze oleju wiec sam podejrzewam jakas pierdole tylko wlasnie zastanawiam sie co
SmasherE30 - 2006-10-03, 01:24
w twoim przypadku to najprawdopodobiej ucierpiał przepływomierz
Opto - 2006-10-03, 10:41
dzis zauwazylem ze na wolnych obrotach wskazowka ekonomizera buja sie na prawo i lewo od minimum do maximum ale to chyba podyktowane jest nierownomierna praca silnika no chyba ze sie myle
duchPW - 2006-10-03, 13:00
jak przygasa, to wskazówka eko. spada do zera, przy samozapłonie -wrca miejsce
myślę, że to nawet nie sama przepływka, tzn nie jej elektroniczna część, co właśnie klapka się może przycinać - strzały z elpegie mogą być potężne
poza tym sprzał gazu może nie tylko uszkodzić przepływkę, ale może po prostu rozszczenić dolot
najpierw bym sprawdził przepływomierz, a potem po kolei cały dolot - od przepływki do przepustnicy - może gdzieś łapać lewe powietrze
BmwRulez - 2006-10-03, 20:15
Wymieniłem gume, wymoczylem silniczek krokowy, sprawdzilem przeowdy, kopułke i przepływke. Moja tak samo fajnie kuleje na gazie jak i na benzynie. Juz sie przyzwyczailem do tego i nie ruszam niczego
Opto - 2006-10-03, 23:33
jutro fure podlaczam pod kompa i sie zobaczy czy cos wykarze
w piatek autko idzie na sprawdzenie poprawnosci regulacji rozrzadu bo byl wymieniany no i zaworki ofkors a pozniej bedziemy grzebali w osprzecie i dam znac jak postepy i czy cos sie zmienia pozdr!!
[ Dodano: 2006-10-06, 21:40 ]
wiec tak rozrzad ok ale zaworki podobno mialy po 0.05 luzu czyli prawie nic ;| silniczek jest w calkeim dobrym stanie sprezanie w porzadku i po regulacjach na cieplym silniku pracuje rowno i spokojnie zarowno na Pb jak i LPG zobaczymy jutro jak na zimnym
southOFheaven - 2006-11-27, 15:45
chcialem sie tylko zapytac co odpowiada za wolne obroty w silniku M50? chodzi o to ze u mnie troche nierowno pracuje...czasami kuleje..bez znaczenia czy zimny czy cieply(przeplywka?)
pozdro
casus maximus - 2006-11-27, 16:54
mam podobny problem.
gdy go odpale pracuje 5 sekund ok a po tych 5 sekundach zaczynaja falowac obroty, zafaluja z 5 razy i juz jest dobrze. oczywiscie przy odpaleniu na zimnym silniku. bywa i tak ze jak jade i hamuje silnikiem i gdy wcisne sprzeglo to obroty spadaja mi prawie do zera aby je odrazu odzyskac. gdy sie nagrzeje juz jest wszystko ok. zaznaczam ze to wszystko dzieje sie na zimnym silniku.
southOFheaven - 2006-11-27, 17:34
| casus maximus napisa³/a: | mam podobny problem.
gdy go odpale pracuje 5 sekund ok a po tych 5 sekundach zaczynaja falowac obroty, zafaluja z 5 razy i juz jest dobrze. oczywiscie przy odpaleniu na zimnym silniku. bywa i tak ze jak jade i hamuje silnikiem i gdy wcisne sprzeglo to obroty spadaja mi prawie do zera aby je odrazu odzyskac. gdy sie nagrzeje juz jest wszystko ok. zaznaczam ze to wszystko dzieje sie na zimnym silniku. |
no wlasnie a jaki masz silnik? mam identyczne objawy jak napisales.. pamietam jak mialem 318is e30 i tez glupial..po wymianie przeplywki jak reka odjal..ale jak jest w m50 to nie wiem..
casus maximus - 2006-11-27, 19:00
moj silniczek to m30b35.
i masz wszystko identycznie? lacznie to co napisalem o hamowaniu silnikiem itd?
( tez ktos z forum kiedys mi sugerowal przeplywke )
southOFheaven - 2006-11-27, 20:19
identycznie w czasie jazdy raz na zimnym, raz na cieplym jak wcisne sprzeglo zeby wrzucic luz ewentualnie zredukowac obroty spadaja do zera zeby znowu zlapac- tak jak pisales. nie wiem co to za cyrki
tez mi proponuja przeplywke u mnie jest gaz..i pare raze strzelilo wiec moze przeplywka dostala..
casus maximus - 2006-11-27, 20:23
u mnie gazu nie ma ale tu forumowicze mowili ze jakas klapka w przeplywce moze byc przytarta i stad te anomalie...yuppi!!! ...jestesmy coraz blizej...
southOFheaven - 2006-11-27, 20:26
| casus maximus napisa³/a: | u mnie gazu nie ma ale tu forumowicze mowili ze jakas klapka w przeplywce moze byc przytarta i stad te anomalie...yuppi!!! ...jestesmy coraz blizej... |
u Ciebie klapka a u mnie pewnie drut bo podobno w nowszych 6cylindrowkach takie sa przeplywki. oby tak bylo bo mozliwosci jest w truskawke
pozdro
casus maximus - 2006-11-28, 16:31
tak, masz racje. mozliwosci jest w poziomke.
dzis bylem na kompie i stwierdzili spece ze pierwsze co trzeba zrobic to wyregulowac jakies luzy zaworowe. poniewaz wyszlo mu ze mam jakies ppm-y za wysokie czy cos takiego, wychodzi ok 600 a ta wartosc dla fury bez kata to powinna miec ponad 200. wiec od tego zaczna. bo nie ma sensu nic grzebac zanim sie zaworow nie wyreguluje. a wiec w czwartek cisne do nich rano i w ten sam dzien odbieram to dam tu cynki. jesli ktos bedzie mial podobnie jak ja to juz bedzie mniej wiecej wiedzial o co chodzi.
pozdro.
southOFheaven - 2006-11-29, 16:14
sprawdzalem i przeplywka jest dobra (odpialem w czasie pracy i silnik zaczal sie dusic i dlawic) wiec przeplywomierz ok.
chcialem zaznaczyc ze obroty faluja tak, ze swiatla przygasaja...raz na jakis czas zlapie rowne obroty ale jak dodam gazu to spadaja prawie do zera zeby je odbic i zaczyna sie falowanie..co to moze byc? swiece nowe, filtry sa dobre..
cewki rowniez ok bo nie przerywa
a moze czujnik polozenia przepustnicy?
zna ktos dobrze m50?
juz trace nerwy..zawsze mam problemy
adik181 - 2006-11-30, 17:51
miałem to samo w mojej m10 i przyczyną był padnięta sonda lambda
southOFheaven - 2006-11-30, 19:19
chcialem dodac ze jak silnik sie rozgrzeje i ma pionowa temp to jest ok ale czasami zafaluje lekko pare sekund.
wiec jeszcze obejrze dokladnie szczelnosc, wymyje silnik krokowy i sprawdze sonde lambda ale cos mi sie nie chce wierzyc, ze sonda ma jakis udzial w pracy zimnego silnika.
przeplywka, filtry, cewki i swiece sa ok.
czy wyjecie akumulatora powiedzmy na cala noc w celu podladowania zresetuje komputer?
Mauser - 2006-11-30, 22:00
Objawy u mnie na w zasadzie nowym silniku po remoncie wymianie uszczelek uszczelniaczy itp...
Na zimnym i na ciepły to samo:
co sekundę, dwie może trzy jakby nie dostawał iskry na jeden garek - zatrzepie nim trochę, dosłownie przez sekundę, nawet nie. Przy obrotach 1000-1500 słychać, ciche co prawda, ale jakby strzały niespalonego paliwa w ukł wydechowy.
Świece nówki, kable 3 komplety zmieniane, cewka zmieniona, jeszcze kopułka została...
Jeśli to nie będzie kopułka ( no może jeszcze przepływomierz, ew. wtryski - jednak silnik przed rozebraniem i złożeniem chodził idealnie) to co innego? Gdzie szukać? Ktoś miał podobne objawy?
southOFheaven - 2006-12-01, 07:23
moze warto u Ciebie zobaczyc jeszcze czujnik polozenia przepustnicy? i jeszcze przeplywomierz i silniczek krokowy przeanalizowac...
pozdro eh
Mauser - 2006-12-01, 07:29
Silniczek krokowy mam jeszcze swój - to samo. Uszczelnienia zrobione na uszczelkach i na siliconie, a przy silniczku cybanty...
Przepływkę musze zamienić z jakąś pewną z innej fury
Czujnik poł. przepustnicy? A jest coś takiego w m20, jak tak to gdzie?
casus maximus - 2006-12-01, 09:39
| southOFheaven napisa³/a: | | ale cos mi sie nie chce wierzyc, ze sonda ma jakis udzial w pracy zimnego silnika. |
podobno sonda przejmuje sterowanie silnikiem przy 50 stopniach.
southOFheaven - 2006-12-01, 12:21
| Mauser napisa³/a: |
Czujnik poł. przepustnicy? A jest coś takiego w m20, jak tak to gdzie? |
jest, chyba w kazdej beemce bedziesz mial na widoku. patrzac na samÄ… przepustnice z boku wychodzi taki kabelek ktory jest zakonczony kostka- mozna ja odpiac i tam siedzi wlasnie czujnik
http://www.realoem.com/bm...569&hg=13&fg=15
numer 17 ale moge sie mylic bo nie widzialem m20 na zywo jeszcze
Adi - 2006-12-01, 13:34
tak numer 17 to czujnik położenia przepustnicy
southOFheaven - 2006-12-02, 08:26
hm
a u mnie wiec tak:
wczesniej uzytkowalem samochod na krotkich trasach gdzie nie mial prawa sie rozgrzac wiec obroty mu falowaly jak cholera i nie moglem dokladniej obadac. Ostatnio zrobilem dluga trase ok 100km i musze powiedziec ze na cieplym silniku wszystko gra a na zimnym troche sie poprawila sytuacja. (jak zapalam to nie faluje- dopiero jak musne na gaz to glupieje troche do momentu uzyskania wlasciwej temperatury)
dzisiaj zabieram sie za plukanie krokowca
chcialem do kompa podlaczyc ale najblizej do warsztatu typowo bmw mam w lomiankach (taka buda po prawej stronie jak sie jedzie do warszawy -trasa gdanska) a tam krzykneli 200zł
[ Dodano: 2006-12-09, 15:58 ]
sprawa zalatwiona.
silniczek krokowy byl brudny jak cholera. a teraz wszystko cacy.
wd40+ benzyna ekstrakcyjna+ silniczek krokowy= swiety spokoj
|
|