BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jak przerobic emulator wtrysków?

BmwRulez - 2006-08-25, 18:27
Temat postu: Jak przerobic emulator wtrysków?
Jak przerobic emulator wtrysków z 4 na 6 wtrysków?
Vindevil - 2006-08-25, 18:57

Bez problemu, wtryski chodzą parami w cztero-cylindrówce a w sześcio po trzy. Zerknij które do której pary i podłącz.
BmwRulez - 2006-08-25, 19:10

a tak dla zupełnego laika ... mam to sprawdzic multimetrem? A jak juz sie zabiore za to ... jak polutowac? Jakis schemacie w paincie poprosze.
Mauser - 2006-08-26, 09:03

miałęm zamiar kupić emulator, jednak owiedzieli, że mają tylko do 4-cyl. Podłączam się do prośby BmwRulez
BmwRulez - 2006-08-26, 18:54

Sam doszedlem jak to zrobic. Masz dwa przewody które sterują wtryskami Brązowo zółty i brązowo biały. Wychodzą z wiązki kompa. rozcinasz oba wpinasz sie szeregowo w jeden i drugi przewód emulatorem i w ten sposób wykorzystałes tylko dwa złacza od emulatora. W m20 jest to 16 i 17 pin w kompie ... nie wiem jak jest z kolorami i pinami w innych silmikach
Vindevil - 2006-08-27, 08:46

BmwRulez napisa³/a:
Sam doszedlem jak to zrobic. Masz dwa przewody które sterują wtryskami Brązowo zółty i brązowo biały. Wychodzą z wiązki kompa. rozcinasz oba wpinasz sie szeregowo w jeden i drugi przewód emulatorem i w ten sposób wykorzystałes tylko dwa złacza od emulatora. W m20 jest to 16 i 17 pin w kompie ... nie wiem jak jest z kolorami i pinami w innych silmikach

Potrzeba matką wynalazku, a tak na marginesie to nie rozumiem dlaczego gazownicy zadają sobie tyle trudu aby ciągnąć przewód od każdego wtryskiwacza do emulatora. Przecież w układach II g. są tylko dwa przewody do wtrysków wsilnikach 4 i 6 cylindrowych!

Mauser - 2006-08-27, 21:24

A tak wogóle to rozumiem że emulator że odcina pracę wtryskiwaczy, gdy jedziemy na gazie. Tzn bez emulatora przy jeździe na LPG wtryskiwacze non stop pracują " na sucho"?
Dobrze rozumiem??
Jak nie to porpawić szybko

Gepard - 2006-08-27, 21:54

nie bez emulatora masz przekaznik ktory wykonuje prace emulatora tylko ze komputer przy emulatorze widzi prace wtryskow :)
Mauser - 2006-08-27, 21:58

Acha. Czyli cała ta zabawa po to żeby oślepić komputer?

Co myślisz o przeróbce BmwRulez opisanej powyżej?
Do zrobienia i będzie spełniać swoją funkcję?

Gepard - 2006-08-27, 22:37

Wlasciewie w Bmw robisz to po to aby ekonomizer Ci dzialal bo w wiekszosci przypadkow nie dziala opis wyzej nie dokonca go rozumiem jutro przeczytam spokojniej chodzi o to generalnie ze wtryski sa sterowane masa i pracuja trojkami zaleznie od rodzaju sterownika wystarczy rozciac te masy emulatorem kolorow nie podam bo to zalezy od producenta
BmwRulez - 2006-08-27, 23:20

Przekaznik działa na tej samej zasadzie .... odłącza wtryski .... ja nie bawiłem sie w przekaznik poniewaz miałem emulator który chciałem wykorzystac. Nie wiem jaki przekaznik bedzie fajny a cała zabawa polega na odłączeniu wtrysków które przestana lac benzyne w momencie przełaczenia na gaz. Zarówno przekaznikiem jak i emulatorem mozesz sterowac czas rozłaczenia strysków.
Mauser - 2006-08-28, 07:29

Gepard napisa³/a:
Wlasciewie w Bmw robisz to po to aby ekonomizer Ci dzialal bo w wiekszosci przypadkow nie dziala

U mnie działa - jak dokłądnie to nie wiem, ale wskazówka lata

BmwRulez - spotkałem się z taką opinią, iż benzyna niby chłodzi wtryski, potem spytałem kogoś innego - powiedział że to bzdura...

Co Wy na to?

Vindevil - 2006-08-28, 14:40

Jak nazwa mówi emuator jest po to aby emulować w tym przypadku wtryski. W motronikach jest pamięć błędów i jednym ze sposobów odłączenia jakiegoś urządzenia i nie przejścia w stan awaryjny bez zapamiętania błędu pracy sterownika jest jego emulacja. Wtryskiwacze działają w ukłazie elektronicznym jak boczniki na których jest robiony pomiar prądu i dlatego na emulatorach pisze do jakiej rezystancj wtryskiwaczy dany model sie nadaje. A po krótce to mały oszust :P