BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - cieknie paliwo

Anonymous - 2004-09-07, 19:35
Temat postu: cieknie paliwo
pojawił się problem ponieważ dziś odpaliłem auto, przejechalem z 400m i zgasilem, siedze sobie i czuje ze coś smierdzi beną, maska w góre i faktycznie smierdzi na maxa, zajrzalem pod auto a tam plama paliwa w okolicy skrzyni/silnika :shock: ....odrazu podjechalem do garazu zbadałęm dokładnie wszystkie przewody paliwowe ale okazały się kompletnie suche i do tego brudne czyli benzyna po nich nie cieknie :? równiez silnik byl caly suchy.....troche mnie to zdziwiło bo odpalałem auto i pozniej nic juz nie ciekło, przejechałem kawałek ale nadal wszystko było suche......tak około dwóch tygodni temu miałem podobną sytuacje ale nie bylo wycieku.
czy istnieje jakiś rodzaj przelewu paliwa (ze jesli jest go za duzo to poprostu sobie wycieknie) wydaje mi sie to dziwne bo od tego jest powrót paliwa do baku no ale moze coś takiego jest i o tym nie wiem...... :?
dodam ze auto ma instalke lpg i jak odpaliłem auto to silnik był jeszcze letni wiec zaraz przelaczylem na gaz i tak też go zgasiłęm .
Z góry dzieki za pomoc :)

lokop e30 320i - 2004-09-07, 20:08

Gazownik nie wyposazyl cie casem w zawor odcinajacy paliwo ?
Anonymous - 2004-09-14, 11:47

W użytkowanym śmigiełku miałem podobną sytuację. Troche śmierdziało, więc zaglądam pod maskę a tam sucho. Dopiero jak tuż po ruszeniu z rana, zatrzymałem się i maska w górę zlokalizowłąme wyciek. Póki był zimny uciekało paliwko z małej rurki pod kolektorem (silnik M40). Gdy był cieplutki, było zero śladu paliwa. Po wymianie wężyka i cybantów jak ręką odjął.

pozdrawiam
Murek

Adzik - 2004-09-14, 12:18

Miałem identyczna sytuację jak miał murek, w silniku m40 pod kolektorem ssacym są dwa gumowe węzyki długości około 5cm doprowadzajace i odprowadzajace paliwo, i to one parcieją i przy zimnym silniku wycieka paliwo, jak tylko lekko sie rozgrzał wszystko usawało. Po wymianie węzyków jak ręka odjoł.
Jezeli masz silnik m40 to jest duze prawdopodobieństwo ,ze to jest taka sam przyczyna