BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - *PILNE* e30 323i problem z podciśnieniami ....

ziutek-wroclaw - 2006-08-27, 12:46
Temat postu: *PILNE* e30 323i problem z podciśnieniami ....
witam, mam taki problem jak podcisnienia w 323i e30

prosiłbym o pomoc, jak ktos wie jak to ma byc niech napisze, najlepiej tak np:
a z 1 , y z 2 , z z 5 (tak zebyb doszedł puzniej co i jak) chybaze ktos moze mi udostepnic szczegółowe foto swojego motoru lub ma jakis schemat tego lub wie gdzie znajde, bo prezeszukałem juz chyba wszytsko)

jeszcze jedno przy urządzeniu "A" załóżmy ze wyjscie na srodku to "a1" a to blizej krawedzi "a2"

mam to chyba cos pomieszany przy tych podcinieniach to urzadzenia a i b wogule było niepodłączone , powiedziano mi ze to moze byc problem moich dolegliwosci, tzn , przy prawidłowym ustawieniu zapłonu mam obroty ok 1500-2000 i niczym nieda sie ich wyregulowac, teraz mam opuzniony zapłon, auto chodzi ma obroty ale mało mocy

madcar - 2006-08-27, 14:13

dzis/jutro postaram sie obejrzec dokladnie moj silnik to ci napisze jak to jest u mnie popodlaczane :wink:
Szef_22 - 2006-08-27, 18:29

Sprawdz w jakim stanie sa pozostałem gumowe przewody podcisnienia, umnie nieprawidlowa praca silnika zawsze ojawiala sie lewym powietrzen.Ogulnie uwazam ze starego 2.3 jest dosyc latwo zdiagnozować.Jutro skladam glowice ,ajk to zrobie to pykne fotke jak to ma byc podlaczone.pzdr
ziutek-wroclaw - 2006-08-27, 20:37

to czekam , fotki (opisy) z niecierpliwoscia , sprawa pilna,

góry
z /\ dzieki :)

madcar - 2006-08-28, 18:16

no wiec u mnie sprawa wyglada tak...:
-1 tak jak na tej fotce co podales...
-2 u mnie przechodzi pod kolektorem..i wpieta jest do odmy "odpowietrzajacej pokrywe zaworow"
-3 tak samo jak na fotografii
-4 do malego urzadzenia zamontowanego na obudowie filtra powietrza...urzadzenie ma wejscie na kostke elektryczna i 1 wejscie na pocisnienie (na fotce numerek "b")
-5 jest u mnie podlaczona pod "z" z rysuneczku pod fotka

"y" u mnie nie jest nigdzie podlaczone...i tu sie dosc :evil: bo chyba jednka gdzies musi byc podlaczone??

kumpel powiedzila mi...ze praktycznie nie ma znaczenia gdzie co jest popodlaczane..podcisnienie to podcisnienie..i jest stale...ale sam nie wiem...

nie daje gwarancji ze te moje podlaczenia sa "fabryczne"...choc tak wygladaja...ja napewno ich nie zmienialem nigdy...

moze ktos jeszcze wie jak to powinno byc naprawde popodlaczane??
:mrgreen:

piotr323 - 2006-08-28, 19:28

Ziutek przyjedz do mnie to sobie poogladasz ile bedziesz chciał, myślę że na 90% u mnie oryginał jest :roll:
kamil.k - 2006-08-28, 20:41

1- jak na foto u gory
2- jak na foto u gory
3-jak na foto u gory
4-5- aparat zaplonowy tylko nie wiem ktory do y a ktory do z

to male urzadzanko "a" z dwoma wejscami to u mnie sa one polaczone ze soba razem

kto ci ustawial i na ile ustawil zaplon :?: zmienia sie kat ze wzrostem obrotow :?: moze aparat kaput albo ktos w nim grzebal
moze wtryskiwacz rozruchowy sie nie wylacza :?:

jak masz "dobrze" ustawiony zaplon to ma kopa :?: :mrgreen:

srubka od przepustnicy wykrecona do konca ... jesli nadal obroty nie beda chcialy spasc to sprubuj domknac przepustnice reka

Artur C. - 2006-08-28, 22:00

Wolne obroty w tym silniku reguluje się śrubą w krućcu( na foto z poczatu wątku pod cyferką 1 gruba metalowa rurka skierowana w stronę kabiny) gdzie jest wtrysk rozruchowy a jesli ta regulacja zrobiona na cieplo spowoduje kulenie silnika na zimno to na sto pocent walniety jest regulator pod kolekyorem dolotowym z prawej strony - takie cisik jak rozciągnięta litera H z czterema wężami dwa wodne i dwa powietrza - ciężko to dostać sprawne a o cenie nowego nawet nie wspominam bo jest jak z kosmosu.
piotr323 - 2006-08-28, 22:57

eeeeee u mnie jest inaczej:

2 -idzie do odmy, u mnie zaślepiona bo się z odmą pożegnałem :roll:

a y i z muszą być bo jedna służy do przyspieszania zapłonu a druga do opóźniania

ciekawe Kamil może macie inne wersje,
Ziutek ale do a masz przecież wężyki, kto ci ustawiał zapłon :?:

ziutek-wroclaw - 2006-08-29, 00:08

piotr323-to zdjecia na gorze jest pogladowe, to niejste moja komora

z madcar-em a dokałdnie on znalazł cos takiego
http://realoem.com/bmw/sh...931&hg=11&fg=45

kamil.k - 2006-08-29, 06:47

piotr323 napisał/a:

ciekawe Kamil może macie inne wersje,

nie inne wersje tylko kos kiedys grzebal i stjuningowal to wszystko :evil: :lol:
na poczatku jak kupilem mialem problem z wolnymi obrotami na benzynie ale jakos je znalazlem :mrgreen: wiec nawet nie myslalem
ze cos jest zle podlaczone ale teraz wiem jak ma byc wiec trzeba bedzie zrobic taka jak byc powinno
mimo ze mam to inaczej podlaczone to silnik zapiernicza az milo wiec wezyki raczje nic nie maja wspolnego ze spadkiem mocy

madcar - 2006-08-29, 18:07

u mnie jest maly problem...bo silnik niby sobie chodzi..i to dobrze...(wiec nawet nie wiem czym sobie glowe zawracam...ale chce miec wszystko jak nalezy...)...nie mam nigdzie tego urzadoznka "a" z fotki na samej gorze z poczatku postu...i w zwiazku z czym nie mam tez jednego z przewodow podcisnienia podlacoznego do aparatu zaplonowego...

czy ktos wie...do czego dokladnie sluzy to urzadzenie "a" ??

"piotr323" mozesz dokaldnie sprawdzic ktory kabelek idzie do ktorego "krocca" w aparacie ??
:wink:

piotr323 - 2006-08-29, 20:30

1.

2.

3.

numery 1 i 2 są połączone,
czyli rys 1:
1 - idzie do gumy powietrza koło odmy
2 - idzie do urządzonka fota 3

mam nadzieje że jasno hmmmmmmmmmmm :mrgreen:

madcar - 2006-08-30, 00:58

dla totalnej scislosci...

jedynka z rysunku nr 1, idzie do jedynki z fotki nr 2
dwojka z rysunku nr 1, idzie do dwojki z fotki nr 3
:?:

czym sie zajmuje ten "zawor" urzadzonko z fotki nr 3 ??
wg ETK ma numer 11731286495

czy moge obejsc "brak posiadania" tego zaworka..i podpiac krociec aparatu zaplaonowego pod korpus przepustnicy? (mam tam zalozony kapturek na kroccu...wg tego on tam powinien byc nr 11
i wg tego tez... nr32

nie za bardzo moge zczaic...czy powinienem miec tam gdzie te "kapturki=cap`y...podlaczony ten koniec z aparatu zaplonowego...czy zatkane...czy brakuje mi tego zaworu "na puszcze filtra"... :evil:

piotr323 - 2006-08-30, 07:49

madcar napisał/a:

jedynka z rysunku nr 1, idzie do jedynki z fotki nr 2
dwojka z rysunku nr 1, idzie do dwojki z fotki nr 3

tak dokładnie jest :mrgreen:

cholera wie czy możesz tak zrobić, dle mnie ten silnik ( te urządzonka i rurki) to wielka zagadka,
ciekawe czy gdzieś jest opiase działanie i porzeba wszystkich "bajerów" tego silnika :evil: