BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - planowanie głowicy

adik181 - 2006-09-06, 11:24
Temat postu: planowanie głowicy
siemka mam zamiar splanowac głowice w mojej e30 318i m10 tylko niewiem ile moge zeszlifowac ja tak aby podniec sprerzanie w cilindrach ale zeby mi głowica nie pekła. i jeszcze jedno pytanie niema ktos do sprzedania do mojego modelu szybkiego wałka (sportowego). a moze ktos juz prubował tego i jakie efekty przniosło planowanie głowicy i polerowanie wszystkiego(kanałów itd..) jesli tak to dajcie znac.poz
duchPW - 2006-09-06, 11:27

sam chcesz planować?
adik181 - 2006-09-06, 11:31

toznaczy mam kolegi mechanika który ma frezarke i splanował bymi on ale polerke i wałek to to sam by chciałem zrobic
Łukasz - 2006-09-06, 11:48
Temat postu: Re: planowanie głowicy
adik181 napisa/a:
siemka mam zamiar splanowac głowice w mojej e30 318i m10 tylko niewiem ile moge zeszlifowac ja tak aby podniec sprerzanie w cilindrach ale zeby mi głowica nie pekła. i jeszcze jedno pytanie niema ktos do sprzedania do mojego modelu szybkiego wałka (sportowego). a moze ktos juz prubował tego i jakie efekty przniosło planowanie głowicy i polerowanie wszystkiego(kanałów itd..) jesli tak to dajcie znac.poz

możesz, ale IMHO to strata kasy przy tym silniku, kupujesz(bo chyba nie używkę :? )nowy wałek - wiesz ile to kosztuje?

Wstaw sobie jakis normalny silnik tam po prostu - taniej będzie :wink: i znaaacznie szybciej.

adrian e30 - 2006-09-06, 12:08

nie kombinuj bo z tego silnika to jdynie flaki wyprujesz!!!! wsadz ta sobie m50 i nie kombinuj z walkami bo to gra nie warta swieczki!!!
SmasherE30 - 2006-09-06, 14:12

jak wyżej :!:
rzetelna porada :idea:
zmień silnik :!:
im szybciej to zrobisz tym mniej kasy stracisz tankując to padło :!:
pozdro

yoshi - 2006-09-06, 14:59

nie macie wiary w M10 :D
to sa super trwale silnik i naprawde mozna z nich robic fajne rzeczy :D
ale kasa... :|

adik181 - 2006-09-06, 15:30

na forum streetracing gostek ma taką samą jak ja i wyciągną z niej 180PS jest wykres z chamowni. pisałem z nim powiedział ze wyszło go to ok 5000zł tylko ze wymienił w nim
-wałek
-kute tłoki
-wszystkie wtryski
- a głowice zebrał 3milimetry i najwieksze sprerzanie w cylindrze to ma 17bar a najmniejsze 16,8bar no i oczywiscie uszczelke pod głowicą wymienił na stalową bo tamta przy pierwszej przejaszce wyleciała.(tak bynajmniej pisze i twierdzi ze m10 to najtrwalsze silniki 4-cyl w bmw( milimetry to mi sie wydaje zbyt dużo i mam troche pietra zeby mi głowica nie szczeliła)

Dominik - 2006-09-06, 16:25

Za 5000 zł kupisz bardzo zacny silnik...
Łukasz - 2006-09-06, 16:32

adik181 napisa/a:
na forum streetracing gostek ma taką samą jak ja i wyciągną z niej 180PS jest wykres z chamowni. pisałem z nim powiedział ze wyszło go to ok 5000zł tylko ze wymienił w nim
-wałek
-kute tłoki
-wszystkie wtryski
- a głowice zebrał 3milimetry i najwieksze sprerzanie w cylindrze to ma 17bar a najmniejsze 16,8bar no i oczywiscie uszczelke pod głowicą wymienił na stalową bo tamta przy pierwszej przejaszce wyleciała.(tak bynajmniej pisze i twierdzi ze m10 to najtrwalsze silniki 4-cyl w bmw( milimetry to mi sie wydaje zbyt dużo i mam troche pietra zeby mi głowica nie szczeliła)

młody jesteś i głupi :mrgreen:

bez urazy

yoshi - 2006-09-06, 16:41

M10 to pancerne silnik :!: 5km jazdy bez plynu w ukladzie na cieplym silniku :!: przetestowalem :D

M10 to silnik nie do zajeb...

Łukasz - 2006-09-06, 16:49

yoshi napisa/a:
M10 to pancerne silnik :!: 5km jazdy bez plynu w ukladzie na cieplym silniku :!: przetestowalem :D

M10 to silnik nie do zajeb...

i co z tego jak w serii nie jedzie, a żeby go zrobić to trzeba budżetu BMW Sauber :wink:

ADC - 2006-09-06, 17:18

Dominik napisa/a:
Za 5000 zł kupisz bardzo zacny silnik...

Dokladnie bym tym tropem radzil isc.

Mauser - 2006-09-06, 18:40

Po tych zacnych odpowiedziach powrócmy do tematu

Tylko chodzi o M20. Kto czyta tematy w tym dziale, ten wie co mi się stało z motorkiem, więc co z tym planowaniem, szlifami, polerkami kanałów itp... wałki u mnie nie wchodza w grę...
Ile można splanować "bezpiecznie", co i w jakim stopniu polerować itp itd... podstawowe i szczegółowe informacje mile widziane, na własnych przykładach w szczególności

SmasherE30 - 2006-09-06, 22:00

pewnie chodzi o Szabę ... spoko ... ale koleś tym na codzień nie jeździ. Poza tym on dobrze wie o zaleznociach czasów otwarcia zaworów ze zjawiskami falowymi i wszystko co robił to policzył ... a Ty jak to sobie wyobrazasz? zeby podrasowac m10 na takim poziomie jak on żeby się nie rozpadł to trzeba mie wiedze czas i pieniądze ... tylko po co wydawa tyle hajsu na coś co będzie jechac tylko z gazem w położeniu PODŁOGA...

powaznie ... dołóż trochę i wsadź sobie M52b25 albo b28

Pozdro

adik181 - 2006-09-06, 23:48

koledzy chodzi oto aby startowac w klasie 1,8 l a nie 2,5 czy2,8 to moze miec kazdy ale wyobraz sobie taką sytuacje ja mam m10 318i i startuje z gostkiem co ma 325i i i on dostaje w dupe.a pozatym to udał mi sie dodzwonic do tego gostka i powiedział ze zmiłą checią udzieli mi pomocy przy przeróbce mojego m10.
urbi - 2006-09-07, 00:01

krzyz na droge ale jak sie uparles to zycze powodzenia :) kiedys na forum byul ladny projekt pokazany a mianowicie m10 turbo :) ale znalezc to teraz to jest raczej nie realne :wink:
SmasherE30 - 2006-09-07, 05:14

To bardziej konkretne informacje podawaj! Gdzie chcesz tym startowac itd... to bardzo istotne. Większoś z nas jest przewrażliwiona na punkcie ludzi chcących topic szmal na rzeźbieniu w g****e. Litujemy się nad nimi i im to uświadamiamy ratując ich nerwy itd...

To jak ma by klasa do 1,8 (nie wiem gdzie są takie klasy ...) to chociarz wrzuc sobie m42b18 czyli popularnie mówiąc ISa :idea:
też 1,8 ale wtrysk i 16to zaworowa czapka ... jest pole do popisu a i tak seryjnie ma dobre parametry i dużo potrafi znieśc.

kamil.k - 2006-09-07, 07:27

SmasherE30 napisa/a:
to chociarz wrzuc sobie m40b18 czyli popularnie mówiąc ISa :idea:
też 1,8 ale wtrysk i 16to zaworowa czapka

iS to m42b18 tak ?

a co do szaby to niech najpierw da ci sie przejechac swoim i opowie co sie stalo z poprzednim silnikiem ile zrobil na nim kilometrow i ile mu palil :lol:

SmasherE30 - 2006-09-07, 12:00

oj przepraszam, późno było :lol:
Lord Lukasz - 2006-09-07, 14:16

Mój pierwszy m10 1.6 gaźnik przejechał 50km z temp. na czerwonym :shock: :shock: :shock: (dopiero kupilem auto i myślałem że zegary zepsute,leszcz jeszcze byłem w kwesti silniki i bmw) no i po wspomnianych 50km szczelił wąż od chłodnicy,rozwaliło chłodnice, przedemną było jeszcze 350km, zacholowałem auto do pierwszego mechaniora po drodze i ten mówi wywaliło uszczelke pod głowicą i ciśnienie ładuje w układ chłodzenia, przytaszczyłem auto do domu i przez tydzień woziłem sie jeszcze dolewając wode z kranu i jak już holowałem auto na zmiane silnika to nie chciał zapalić ale pod samym garażem udało sie jeszcze go odpalić i o własnych siłach wjechał do garażu. Drugi m10 jaki włożyłem katowałem przez rok i nigdy nie było z nim problemów tak więc m10 najsłabsze ale pancerne silniki, tródniej je zabić niż m20,
Łukasz - 2006-09-07, 16:39

Lord Lukasz napisa/a:
Mój pierwszy m10 1.6 gaźnik przejechał 50km z temp. na czerwonym :shock: :shock: :shock: (dopiero kupilem auto i myślałem że zegary zepsute,leszcz jeszcze byłem w kwesti silniki i bmw) no i po wspomnianych 50km szczelił wąż od chłodnicy,rozwaliło chłodnice, przedemną było jeszcze 350km, zacholowałem auto do pierwszego mechaniora po drodze i ten mówi wywaliło uszczelke pod głowicą i ciśnienie ładuje w układ chłodzenia, przytaszczyłem auto do domu i przez tydzień woziłem sie jeszcze dolewając wode z kranu i jak już holowałem auto na zmiane silnika to nie chciał zapalić ale pod samym garażem udało sie jeszcze go odpalić i o własnych siłach wjechał do garażu. Drugi m10 jaki włożyłem katowałem przez rok i nigdy nie było z nim problemów tak więc m10 najsłabsze ale pancerne silniki, tródniej je zabić niż m20,

tu masz rację bez dwóch zdań, w końcu po cos ta Formuła 1 z m10 korzystała....1400KM

jaras87 - 2006-09-08, 01:15

odnosnie planowania... przerabiany temat przeze mnie co prawda w 126p ale zasada ta sama ...

planujac glowice podnosisz stopien sprezania tym samym zwiekszasz temp itd juz chyba wiesz co dalej... w kazdym razie silnik tego nie lubi szczgolnie glowcie w m20 ;] tak wrazliwe na temp ...

jezeli ktos na street racing dobil m10 na sprezanie 17/1 to tylko pogratulowac.. spytaj go na czym jezdzi ... moze na ropie ? nornalna beznzyna w tym kraju nie daje rady przy 15/1
maluchy w rally crossie gdzie glowica planowana jest o 7mm i weicej a gniazda zaworowe przewiercane sa w glab glowicy... sa dobite na 17/1 taki silnik nie moze miec uszczelki pod glowica !! ! bo idzie ona w piz.du przy pierwszym odpaleniu ... osobne cylindry sa zgrywane z glowica by wyeliminowac uszczelke...nie wspomne juz o zywotnosci okolo 100km po drugie to jezdza na mieszankach paliwowych ... na zwyklym masz jeden wielki stuk ...

planowanie glowicy ma sens w malo wysilonych silnikach o niskim stopniu sprezania ktore moga poruszac sie na wiekszych oktanach ...

takze podaruj sobie albo planuj ze 3 moze 4 dziesiatki ... ale z gory mowie ze da to nic albo nie wiele... bo stopien sprezania i tak jest juz duzy ... jak dojdziesz do stukowego to 2 razy wypad na miasto ze 3 paciorki przy odpalonym silniku i zoabczysz ze cos niemilego zzaczyna dziac sie z silnikiem ...

jak jzu to laduj dobry walek i skombinuj sobie konkretne gazniki ;) ;] dolot wydech i odczujesz co nieco wiecej ...

a najszybciej bedzie jak pchniesz auto i kupisz 325i lub 318is .. z takiej operacji bedziesz najbardziej zadowolony... najtaniej wyjdzie i efekt bedzie najlepszy ...
bo auto bedzie lepiej przyspieszalo, hamowalo i w ogole bedzie cacy :D

w maluchu planuje sie glowcie bez problemu o 2.5mm tylko drastycznie zmniejsza to zywotnosc silnika ... po 10000 widac konkretne zuzycie...
tylko co z tego jak glowica kosztuje 100 zl a jej planowanie 25.. ? m10 jzu takie tanie nie jest ..

a odnosnie pancernosci silnika m10 ... oczywiscie jest pancerny ale kiedy jezdzi jako seria... a seria robiona w niewlasciwy sposob zachowa sie jak kazdy inny silnik ... bedzie warczalo troche lepiej niz oryginal przez chwile a potem powie pier....le nie robie...

ps.oczywiscie moge sie mylic jezeli ktos ma inne zdanie zapraszam do dalszej dyskusji :)

Adamus - 2009-02-19, 13:42

adik181 napisa/a:
koledzy chodzi oto aby startowac w klasie 1,8 l a nie 2,5 czy2,8 to moze miec kazdy ale wyobraz sobie taką sytuacje ja mam m10 318i i startuje z gostkiem co ma 325i i i on dostaje w dupe.a pozatym to udał mi sie dodzwonic do tego gostka i powiedział ze zmiłą checią udzieli mi pomocy przy przeróbce mojego m10.

Dobrze ze zaznaczyłeś "ON" :lol: