| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - czujnik temperatury czy mozna odłączyc
adik181 - 2006-09-10, 12:07 Temat postu: czujnik temperatury czy mozna odłączyc witam. przeczytałem na innym forum ze jesli się go odłączy czujnik tp(ten ktury znajduje siE obok filtra powietrza) to silnik będzie pracował na wsaniu i będzie mieł większego kopa czy to prawda? jesli tak to czy mozna przez chwile jezdzic na odłączonym(wiem ze auto wiecej spali)
zyggy - 2006-09-11, 10:18
Błędna informacja plus błędna interpretacja. Przy odłączeniu czy awarii dowolnego czujnika sterownik silnika podstawia wartości zastępcze, aby samochód mógł dalej jechać do serwisu. Zawsze w takich przypadkach jest to niedomaganie silnika.
Kruk - 2006-09-14, 12:06
A co zrobić z tym czujnikiem temperatury co jest zamontowany w puszce filtra powietrza jak się zakłada filtr stożkowy żeby komputer nie odczytywał błędów a silnik niedomagał? (mowa o silniku 2,5 24V E36 bez Vanosa)
zyggy - 2006-09-14, 13:23
| Kruk napisa³/a: | | A co zrobić z tym czujnikiem temperatury co jest zamontowany w puszce filtra powietrza jak siÄ™ zakÅ‚ada filtr stożkowy żeby komputer nie odczytywaÅ‚ błędów a silnik niedomagaÅ‚? (mowa o silniku 2,5 24V E36 bez Vanosa) |
W tym silniku czujnik temperatury powietrza zasilającego, którego wskazania są potrzebne komputerowi, znajduje się w kolektorze dolotowym obok przepustnicy.
Czujnik widoczny od wewnętrznej strony puszki filtra powietrza jest elementem termostatu włączającego grzanie przepustnicy przy niskich temperaturach. Zauważ, że od zewnętrznej strony do tego elementu dochodzą przewody z płynem chłodniczym.
Dobrze jest nic nie ruszać w układzie dolotowym powietrza, gdyż spowoduje to jedynie pogorszenie pracy silnika. Mam nadzieję, że szybko wyleczysz się z filtrów stożkowych.
Kruk - 2006-09-15, 10:37
Już dawno się wyleczyłem z filtrów stożkowych-jeżdżę obecnie na seryjnym filtrze.Pytałem teoretycznie bo mam zdemontowany układ ogrzewania przepustnicy razem z tym termikiem z puszki filtra i zastanawiałem sie czy może to mieć jakiś wpływ na ECU.Ale rzeczywiście przypomniałeś mi o tym czujniku w kolektorze ssącym co go sam z resztą ostatnio wymieniałem tylko jakoś nie skojarzyłem faktów Dzięki za przypomnienie pozdrawiam
zyggy - 2006-09-15, 12:40
| Kruk napisa³/a: | Już dawno siÄ™ wyleczyÅ‚em z filtrów stożkowych-jeżdżę obecnie na seryjnym filtrze.PytaÅ‚em teoretycznie bo mam zdemontowany ukÅ‚ad ogrzewania przepustnicy razem z tym termikiem z puszki filtra i zastanawiaÅ‚em sie czy może to mieć jakiÅ› wpÅ‚yw na ECU.Ale rzeczywiÅ›cie przypomniaÅ‚eÅ› mi o tym czujniku w kolektorze ssÄ…cym co go sam z resztÄ… ostatnio wymieniaÅ‚em tylko jakoÅ› nie skojarzyÅ‚em faktów DziÄ™ki za przypomnienie pozdrawiam |
Grzanie przepustnicy nie ma żadnego wpływu na ECU. W lecie możesz jeździć bez grzania przepustnicy, natomiast w zimie przy niskich temperaturach na przepustnicy będzie gromadził się lód. Musisz zmontować ten układ.
Kruk - 2006-09-15, 13:03
Auto jest zrobione tylko do jazdy w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym,czyli na suchy asfalt,ewentualnie deszcz.Zimą stoi w garażu i przechodzi dalsze modyfikacje
|
|