BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - M40 budowa?

lokop e30 320i - 2004-09-10, 23:39
Temat postu: M40 budowa?
Wyjde na glba kapuscianego ale odpowiedzicie mi prosze bez nasmiewania sie :? Czy w m40 walek popycha szklanke zaworowa bezposrednio czy jest na szklance taka podkladka regulacyjna (chociaz nie wiem po co bo to przeciez hydrauliczne sterowane zawory) A schemacik jakis samego ukladu rozrzadyu by mnie w zupelnosci zadowolil.
Dzieki.

Scigany - 2004-09-11, 22:39

sa podkladki na zaworach, dzisiaj kupilem komplet - 105zl
Baur - 2004-09-13, 10:43

Hmm... I te podkładki moga sie wytrzeć zapewne, i czym sie to objawia ?? ??
lokop e30 320i - 2004-09-13, 12:15

Baur napisa³/a:
Hmm... I te podkładki moga sie wytrzeć zapewne, i czym sie to objawia ?? ??

Zapewne silnik zaczyna robic takie kle, kle, kle, kle................ jak dizelek. :lol:

Kontynuujac wlasny nie wiem czy wlasciwy tok myslenia to przy urzyciu tych podkladek mozna skompensowac za duzy luz zaworowy ktorego samoregulatory nie sa ju w stanie wyregulowac, a wiec kupujac nowe podkladki nalezy kupic grubsze niz orginalne majac na uwadze zuzycie sie takze samego walka rozrzadu czy wystarcza nominalne? A moze nalezy dla kazdego zaworu dobrac inna grubosc w zaleznosci od stanu zuzycia walka, a wtedy czy kasujemy miedzy walkiem a podlkadka luz calkowicie(przeciez samoregulator powinien luz ustawic) czy powinien jednak jakis zostac? Jak tak to jaki?
Zna ktos moze wymiary krzywek nowego walka i takiego z ktorego nic ju sie nie da zrobic?

Baur - 2004-09-13, 16:14

No no no ! :D zmierzam właśnie do tego kle kle kle... To chyba Nasza wspólna zmora ! Nie chce mi sie wymieniac odrazu wałka... Fuck, mam całkiem zdrowy silnik, po 160 tys, a juz klekocze.. Wku.. mnie to.
artvi - 2004-09-13, 17:52

ja powiem tyle ze jesli decydujemy sie na wymiane wałka to szklanki zaworowe nalezy tez powymieniac .. bo w innym przypadku nic nam to nie pomoze
Scigany - 2004-09-13, 19:28

no powiem Wam, ze moj po przebiegu 160 tys klekocze jak bocian, a dlatego , ze poprzedni wlasciciel nie zmienil na czas oleju, i zapchaly sie doloty oleju na rozrzad, no i dosc znacznemu wytarciu ulegl walek , dzwigienki, podkladki i hydroregulatory, ... reakcja lancuchowa nastapila w momencie, jak sie na jednym luz zrobil, podkladki juz mam , hydroregulatory i dzwigienki tez, ale walka nie moge znalezc, i chyba nowy zakupie, tylko sie zastanawiam, czy taki zamiennik za 550zl jest czegos wart
sarna1 - 2004-09-13, 19:58

mojemu kumplowi wlasnie taki walek (za 600pln) wytrzymal ~20 tys km - po tym przebiegu klekot powrocil i walek wygladal podobnie jak oryginalny po 140 tys.