| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wymiana tulejek metalowo-gumowych belki tylniej w BMW e30 ..
Arczi e30 - 2006-09-12, 19:18 Temat postu: Wymiana tulejek metalowo-gumowych belki tylniej w BMW e30 .. Witam!
Pytanie moze smieszne ... ale niechce bladzic ... a kto pyta nie bładzi
Wiec pytam sie naszych mechaniorów jak szybko wymienic tulejki belki tylniej i co musze zrobic a takze jak bedzie wygladac wymiana i na co byc przygotowanym ...
Powiem tak tulejki lataja jak dziadka gacie po łące ... i nie mozna ustawic zbieznosci ... stukaja, pukaja robia co chca ...
Prosze o szybka odpowiedz bo jutro musze to zrobic ... i prosze ocencie stopien trudnosci ... mam nadzieje ze nic wybijac nie trzeba ... wszak robota nie wyglada ciezko ale boje sie ze cala belke trzeba zdjac ...
W sam naprawiam nic o tym niema juz patrzylem .. albo zle szukam ..
Lord Lukasz - 2006-09-12, 20:17
Dokładnie chodzi o tuleje belki te dużo co są na końcach belki czy o tuleje wahacza tylnego.
Jeśli o te duże tulejki od belki to jest troche roboty, najłatwiej to odkręć dyfer i wahacze, potem te 2 główne śruby i te 4 małe i ściągnij to blachy na końcach belki, potem bardzo duży łom albo nie wiem co tak żeby włożyć to między belke a nadwozie i naginaj , on jest nabita i jak zejdzie jedna strona to z drugą będzie łatwiej ale znam takich co nie dają rady i grzeją palnikiem i znam takich co zeszła im bez większego wysyłku.
Jeśli chodzi o tulejki wahacza tył to odkręcasz wahacze i wybijasz je, chwila roboty.
Pozatym w e30 sie nie ustawia z tyłu zbieżności, chyba że masz specjalne tulejki z mimośrodem o których pisałem jakiś czas tamu, ale na seryjnych z tyłu sie nic nie ustawia
Pozatym driftowcy i inni tacy co lubią ostrą jazde wkłądają dodatkowo na góre i na dół nowej tuleji belki okrągłe gumy np. wieszaki tłumika do kadetta usztywnia to dodatkowo belke podczas ostrego ruszania i nie wybijają sie ta szybko tuleje. Zastosowałem ten patent i faktycznie dużo to daje
piotr323 - 2006-09-12, 23:32
czytam, czytam i nie wiele rozumiem
może linki do realoem - Łukasz
cypis0 - 2006-09-13, 01:31
przerabialem temat tydzien temu przy okazji wymiany peknietej belki ..... krotko mowiac MASAKRA to wymienic jest to dzien roboty i to ostrej!! najlatwiej jest tak jak pisze lord sciagnac dyferodkrecic amory i sposcic belke na dol. Jak nie bedzie chciala schodzic to mozesz zrobic tak ze podniesiesz kanape w aucie nakrecisz sroby na gwint co trzyma ta belke i pierdykniesz pare razy mlotkiem szpilki mocujace te z gwintem powinny ci wyskoczyc do auta i wszystko powinno delikatnie zejsc (uwaga zeby przy zdejmowaniu nie zostala czesc duralu z tuleji bo trzeba to potem nawiercac i cudowac ) . nastepny problem to wymontowanie starych gom z belki...
mozesz to zrobic tak ze wierlem owiercisz ta gume tak zeby wypadl srodek tuleji tak zeby wszedl brzeszczot.
wkladasz brzeszczot nacinasz delikatnie tuleje w 2 miejscach potem plotek i jakis wybijak i powinny wyjsc delikatnie z belki w 2 czesciach:))
nastepnie wprasowanie nowych co tez nie jest proste troche wody z plynem (nie zaden olej !) dobry mlotek a najlepiej wprasowywac imadlem.
no i wszystko poskrecac do kupy
Jest to chyba najgorsza zecz jaka mozna robic w zawieszeniu bmw e30 (innych zreszta tez....)
jednym slowem POWODZENIA I STALOWYCH NerWÓW:)))
Lord Lukasz - 2006-09-13, 07:23
Tak jak pisze kolega wyżej, mi też cały dzień zeszła z tym że sam to robiłem i ja kupilem belke już z tulejami więc nie musiałem wbiijać nowych
wrona - 2006-09-13, 10:00
http://forum.beemka-klub....ighlight=#67596
w tym temacie masz co nieco na ten temat
dodam ze to urządzonko z http://www.e30.de/ bardzo ułatwiło by ci życie
Arczi e30 - 2006-09-13, 18:53
nie znam niemieckiego ... nie rozkminiam jak dziala te urzadzenie ...
ArtiBig - 2006-09-17, 21:56
a jak ocenic czy wybite te tuleje za zmieniałem je po zakupie auta z niemiec ale teraz po 30 000 prawa jednak jak sie buja autem to chodzi w duł i w gure około 0,5 cm a lewa ani rusz no i prawa sie opiera na tym dolnym talezyku a lewa nie
gumy zakładałem lemfordera i u mechanika sporo zderł za to teraz myslałem zeby samemu jak by co
ale chyba potrzebny ściskacz do spręzyn bo jak je potem załozyć bo zdjac to nie problem
cypis0 - 2006-09-17, 22:12
sciskacz do sprezyn z tylu w e30!!!!!!!!!!!!!!!! do tego zawieszenia potrzeba mlotka i 3 kluczy one jest tak proste!!! odkrecasz amor i łacznik stabilizatora i sprezyna wyskakuje a zakladasz tak ze wkladasz sprezyny pod wachacz podkladasz lewarek i sciskasz do wysokosci amora i go skrecasz od cala filozofia zawiasu z tylu!!
powiem ci tak ze ja 8 miesiecy temu zakladalem poduszki pod amory z tylu i juz sie skonczyly i do wymiany na dniach! jak masz twardszy zawias to sie wszystko sypie momentalnie!! najprosciej jak sprawdzic to odkrec blaszki trzymajace belke od dolu i zobacz czy sie nierozwulkanizowuje, a nastepne jak cos sie tlucze z tylu to sprawdz poduszki amora bo to szybko pada...
Bruner - 2006-09-18, 06:34
Cypis, jakie masz sprezyny z tylu? Ja tez wyjmowalem i wkladalem krotsze (ok -50 - podejzewam ze to zmeczone -40) bez uzycia sciagacza, ale z seryjnymi juz ten nr nie przeszedl, trzeba bylo je scisnac sciagaczem.
urbi - 2006-09-18, 10:13
poduszki amora to moja zmora - tluka sie jak szalone ... ale kwestia 2 - 3 dni jeszcze beda na tyle bilsteiny
wymiana sprezyn to dla mnie i luk325 kwestia 15 minut podnosimy auto do gory na lewarku jeden skacze po belce a drugi na chama drze sprezyne - tak samo wyglada wkladanie ! dodam ze kazda sprezyna byla duzo nizsza od seryjnej i pewnie dlatego nie bylo zadnych problemow
cypis0 - 2006-09-18, 12:12
nie no z seryjnymi to zawolalem kolege i stanol na wachaczu a ja wyszarpalem terazm mam nowy zawias -75/50 to nie ma problemu z demontarzem sprzyn czy przednich czy tylniach:))a zakladam tak jak napisalem lewarek pod wachacz i jazda:))
urbi - 2006-09-18, 22:50
dzis zalozylismy bilsteiny na tyl + nizsze sprezyny - bedzie -60 na bank bo oponka chowa sie w nadkolu jest w koncu kozacko na max jeszcze to smao z przodem - ma zejsc jeszcze 20 mm w porownaniu z tym co jest i bedzie GLEBOZJADACZ amory tylne byly u mnie w stanie tragicznym - zauwazylem ze nawet jak sie pusci gaz to auto tak jakos nie szarpie tylko zachowuje sie spokojnie to samo z dodaniem gazu nie mialem pojecia ze to mzoe byc spowodowane amorami ! i juz nic nie tlucze przy przejezdzaniu w poprzek przez koleiny jestem zadowolony w 100 %
Mauser - 2006-09-18, 23:00
Chłopaki może jakieś fotografie co?? Byłoby łatwiej...
ArtiBig - 2006-09-19, 21:31
no napewno u mnie nie poduszki amortyzatora bo znalazłem na nie patent od góry w bagazniku miedzy poduszke amortyzatora a ta miseczkowatą duza podkładke dałem jeszcze okragła gumke od amortyzatorów poloneza teraz siedzi naprawde sztywno i sie nie wybija
mam pytanie jaki odstep powinien byc miedzy belka a tą dolna miseczka co na dobrej gumie
i cz nie ma sposobu wyjac tuleje bez zdejmowania wszystkiego ? ona wchodzi i wychodzi od dołu? jest głatka czy ma taki frez jak swoznie?? to moze jak sie odkreci miseczke belka bedzie na lewarku lub pieńku to do tulei do jej metalowej ćżęści przyspawać kawałek płaskownika i walic w duł po płaskowniu , albo jakos na wage
kurcze mam gdzie i czym to robic ale jak dzisiaj popatrzyłem ile to rozkręcania kurcze i dyfer trzeba sciagać
cypis0 - 2006-09-19, 22:27
spawanie odpada tuleje jest alu w srodku, po bokach ma pare otworków i w belce tez i sie zazebia jakby przy waleniu mlotem uwazaj bo to alu lubi sie ulamac i zostac w budzie a wtedy na 100% belka na dół i bez rozwiercania sie nie obejdzie resztek tuleji metalowej w srodku. na e30. de jest uzadzonka do tego ale nie mam czasu na szukanie pozatym ktos juz je dal w temacie chyba!!trzpien z gwintem wybija sie do budy podnosisz kanape i powinien wyskoczyc po paru mocnieszycgh strzalach a potem mozesz spróbowac nawieercic góme i wyciagnac srodek a potem reszte tez sposób.
aha masz mozliwosc pokazania jak rozwiazales mocowanie górne amora z tylu bo mi co 6 miesiecy one sie konczom i bardzo by mi sie to przydalo zapodaj jakas fote plisss!!!
|
|